21 Μαΐου 2012

Οι Βρετανοί "βυθίζουν" την αρχαία τριήρη που θα πήγαινε στην Ολυμπιάδα!

Σύμφωνα με άρθρο των Financial Times, η μόνη επίσημη συμμετοχή των Ελλήνων στους Ολυμπιακους Αγωνες του Λονδινου, "βυθιζεται"!

"Θα έπρεπε να ήταν μια λαμπρή επίδειξη της Βρετανικής μεγαλοπρέπειας σε συνδυασμό με ένα ισχυρό σύμβολο της Αρχαίας ελληνικής δύναμης.
Σύμφωνα με άκρως απόρρητα σχέδια, οι διοργανωτές των Ολυμπιακών του Λονδίνου είχαν την ιδέα να μεταφέρουν την Ολυμπιακή φλόγα πάνω στο πιστό αντίγραφο της τριήρους του αρχαίου ελληνικού πλοίου που έδειξε το σθένος του στη Μάχη της Σαλαμίνας.
Το σχέδιο ήταν 170 από τους καλύτερους κωπηλάτες της περιοχής του Putney να κωπηλατήσουν στην 70 τόνων ξύλινη τριήρη "Oλυμπιάς" στον ποταμό Τάμεση στις 27 Ιουλίου, ημέρα της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών του 2012. Με την Ολυμπιακή φλόγα, η τριήρης θα ξεκινούσε το ταξίδι της στο Tower Bridge και θα συνέχιζε κατα μήκος του ποταμού Τάμεση προς το Ολυμπιακό Στάδιο του Στραντφορντ.

Όμως, μια ιστορία που ταιριάζει καλύτερα σε σάτιρα, το σχεδιο ματαιώνεται καθώς οι οργανωτές ανησυχούν οτι το θέαμα του "Ολυμπιάς" στον Τάμεση θα είναι τόσο δημοφιλές που ενέχει κινδύνους για την ασφάλεια του πλήθους, το οποίο θα συγκεντρωθεί στις γέφυρες του ποταμού.
Η απόφαση για ματαίωση πυροδότησε έναν διπλωματικό καβγά και εξόργισε το ελληνικό Επιτελείο Ναυτικού.

Σ' ενα μέιλ, ο Μάρτιν Γκρίν, επικεφαλής τελετών για την Ολυμπιακή Οργανωτική Επιτροπή, είπε ότι υπήρχαν σοβαρές ανησυχίες απο τα ΜΜΜ του Λονδίνου και τις υπηρεσίες ασφαλείας, ότι η τρήρης θα δημιουργούσε συνωστισμό κατά μήκος του Τάμεση.
«Είναι σαφές ότι ένα πλοίο, όπως η τριήρης έχει μεγάλη δυνατότητα να συγκεντρώσει ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων και αυτό είναι ένα ρίσκο που δεν μπορούμε να πάρουμε αυτή την στιγμή» γράφει στο μέιλ ο κύριος Γκριν.
Η Αμερικανική εταιρία  International Advantage Corporation, που είχε αναλάβει τον ανασχεδιασμό της τριήρους ξοδεύοντας  350.000 ευρώ είπε οτι η απόφαση αυτή ήρθε από το πουθενά.
Ο υπουργός Άμυνας της Ελλάδας αναμένεται να κάνει επίσημο διάβημα πρός την κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας, στον Λόρδο Κόου, πρόεδρο της Ολυμπιακής Επιτροπής του Λονδίνου και πρός τον Δήμαρχο του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον. 

Το πλοίο θα ήταν η μόνη επίσημη ελληνική συμμετοχή στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου, εκτός από την ομάδα των αθλητών, καθώς η οικονομική ανέχεια του υπουργείου Πολιτισμού δεν επιτρέπει τη διάθεση κεφαλαίων για την υποστήριξη άλλων δράσεων.
Μετά απο το εντυπωσιακό θέαμα στους αγώνες του Πεκίνου πριν τεσσερα χρόνια, οι διοργανωτές των Ολυμπιακών είναι υπό πίεση για μια εντυπωσιακή τελετή έναρξης στο Λονδίνο. Γνωρίζοντας ότι όλος ο κόσμος θα παρακολουθεί η Αγγλική κυβέρνηση πρόσφατα διπλασίασε των προυπολογισμό για την τελετή στα 80 εκατομμύρια λίρες. Το θέαμα όμως της ελληνικής τριήρης στον Τάμεση δεν θα το δούν ποτέ οι Λονδρέζοι.»

πηγή ON ALERT

Δεν υπάρχουν σχόλια: