21 Μαΐου 2012

20 Μαΐου: Ημέρα του Εμπορικού Ναυτικού - Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας.

Με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας του Εμπορικού Ναυτικού και της Ευρωπαϊκής Ημέρας της Ναυτιλίας ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής κ. Θάνος Πάλλης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Σήμερα τιμάμε την Ελληνική Εμπορική Ναυτιλία - τους ναυτικούς της, τους επιχειρηματίες της θάλασσας, τους εργαζόμενους στις ναυτιλιακές εταιρίες, τους λιμένες και τις ναυτιλιακές δραστηριότητες,  και σε εκείνους που συναλλάσσονται με αυτές.

Σε όλη την Ευρώπη, ενημερώνουμε τους πολίτες της Ευρώπης για την σημασία της σημαντικής βιομηχανίας, και τον παγκόσμιο ρόλο που διαδραματίζει στην πράξη, μεταφέροντας εμπορεύματα και φυσικά πρόσωπα με τρόπο οικονομικό, ασφαλή και περιβαλλοντικά φιλικό αλλά και να συμβάλει.

Η σημερινή ημέρα υπενθυμίζει την σημαντικότητα της διατήρησης και περαιτέρω ενίσχυσης του επιτυχημένου Ελληνικού ναυτιλιακού παραδείγματος το οποίο διαχρονικά συνεχίζει να πρωτοπορεί, να επιχειρεί και να απασχολεί ναυτικούς, προσφέροντας καθοριστικά στην πατρίδα μας.

Η ιδιαιτερότητα της εποχής υπενθυμίζει ότι η αποδεδειγμένα ανταγωνιστική και πρωτοπόρος ελληνική ναυτιλία μπορεί να συμβάλλει στην αναζήτηση εξόδου από την οικονομική και κοινωνική κρίση.

Χρειάζεται να προχωρήσουμε άμεσα στις μεταρρυθμίσεις εκείνες που θα επιτρέψουν να καλύψουμε την απόσταση που υπάρχει από την δημιουργία ενός αποδοτικού ναυτιλιακού επιχειρηματικού περιβάλλοντος το οποίο ευνοεί το τρόπο λειτουργίας και τις επενδύσεις της ελληνόκτητου ναυτιλίας, ενισχύει την παρουσία ποσοτικά επαρκών και ποιοτικά εκπαιδευμένων ναυτικών και εργαζομένων στη στεριά, προωθεί την ανάπτυξη των λιμενικών και παραναυτιλιακών υπηρεσιών. 

Ο εκσυγχρονισμός του Ελληνικού λιμενικού συστήματος μέσω της επιτάχυνσης της θεσμική και λειτουργική εναρμόνιση του με ανταγωνιστικά μοντέλα που ήδη έχουν υιοθετηθεί από τους Ευρωπαϊκούς λιμένες αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των εν λόγω μεταρρυθμίσεων.

Για να επιτευχθεί ο στόχος χρειάζεται όλοι να εστιάσουμε στα προβλήματα και στις λύσεις, να επικεντρωθούμε στην ουσία παρά στην διαδικασία, προτάσσοντας την αναγκαιότητα  η Πολιτεία να διαδραματίσει τον ρόλο που της αναλογεί ώστε να διατηρηθεί η αξιοθαύμαστη ναυτική και ναυτιλιακή μας παράδοση, με την Ελληνική Ναυτιλία να συνεχίσει να συνδέει τις θάλασσες του κόσμου και να υπηρετεί το έθνος».

πηγή Ζougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: