14 Μαρτίου 2010

Eυτυχής κατάληξη για τα προγράμματα υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού.



Mε το καλύτερο δυνατό τρόπο για τη διατήρηση της ελληνικής ναυτικής ισχύος, υπό τις δεδομένες οικονομικές συνθήκες, ολοκληρώθηκαν χθες οι τριήμερες διαπραγματεύσεις μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και των εκπροσώπων της ThyssenKrupp και Abu Dhabi Mar, παλαιών και νέων ιδιοκτητών των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά αντίστοιχα. Όσον αφορά το Πολεμικό Ναυτικό συμφωνήθηκε:

1. Η παραλαβή και των τεσσάρων ναυπηγηθέντων υποβρυχίων Τύπου 214, δηλαδή του πρωτότυπου υποβρυχίου ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ (S-120) και των ΠΙΠΙΝΟΣ (S-121), ΜΑΤΡΩΖΟΣ (S-122), ΚΑΤΣΩΝΗΣ (S-123).

2. Η ναυπήγηση δύο πρόσθετων υποβρυχίων Τύπου 214 καθώς κρίνεται ασύμφορη πλέον η αναβάθμιση και γενική επισκευή (πρόγραμμα Νeptune II) των υποβρυχίων ΑΜΦΙΤΡΙΤΗ (S-117) και ΠΟΝΤΟΣ (S-119) Τύπου 209/1200.

3. Η παραλαβή του ΩΚΕΑΝΟΣ (S-118), του μοναδικού υποβρυχίου Τύπου 209/1200 που υποβλήθηκε στο σχετικό πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και η διάθεση των υλικών που κατασκευάσθηκαν για την υποστήριξη των υποβρυχίων ως ανταλλακτικά.
Το Πολεμικό Ναυτικό αποκτά πλέον 6 προηγμένα υποβρύχια με σύστημα Αναερόβιας Πρόωσης (AIP), διασφαλίζοντας την ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο τουλάχιστον μέχρι το 2015, οπότε το Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό (ΤDK) θα αρχίσει να παραλαμβάνει ισάριθμα υποβρύχια Τύπου 214.

Εν κατακλείδι, αντί της υποτιθέμενης αναζήτησης αγοραστή από το εξωτερικό για το ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗ, θα ήταν προτιμότερη η καταλόγηση ευθυνών σε εκείνους που συνέταξαν την αρχική σύμβαση προμήθειας το 2000 και στη προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ΥΕΘΑ, που με τις πράξεις και τις παραλείψεις τους στέρησαν πολύτιμο χρόνο και χρήμα από τις ΕΔ. Θα ήταν παράλογο εν μέσω επιδιωκόμενης αύξησης της τουρκικής ναυτικής ισχύος να πωληθεί ένα πλήρες αξιόμαχο και λειτουργικό υποβρύχιο τεχνολογίας αιχμής για ...ψυχολογικούς λόγους, όπως είχε δηλώσει ο πρώην Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχος Γ. Καραμαλίκης. Ας καταλάβουν κάποιοι ότι η χώρα δεν έχει τη πολυτέλεια ούτε για πειραματισμούς ούτε για επικοινωνιακά τεχνάσματα.

Πηγή: S T R A T E G Y - G E O P O L I T I C S

Δεν υπάρχουν σχόλια: