6 Μαρτίου 2010

Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στο Πολεμικό Ναυτικό.




Στο τεύχος Μαρτίου της κορυφαίας περιοδικής έκδοσης Proceedings του US Navy Institute ζητήθηκε από Αρχηγούς Ναυτικών τρίτων κρατών να καταγράψουν τις συνέπειες της διεθνούς οικονομικής ύφεσης στη ναυτική στρατηγική, στο επίπεδο επιχειρησιακής ικανότητας και στη δομή δυνάμεων του Κλάδου.

Στο άρθρο του, ο (απόστρατος πλέον) Αντιναύαρχος Γεώργιος Καραμαλίκης αναφέρει ότι το Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) αποφάσισε να μην αναθεωρήσει την υπάρχουσα στρατηγική καθώς δεν έχουν εκλείψει οι απειλές τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Ο πρώην Α/ΓΕΝ περιγράφει πως η οικονομική ύφεση έχει οδηγήσει το ΠΝ σε περικοπές λειτουργικών δαπανών ενώ καταβάλλεται συστηματική προσπάθεια για τη μείωση του κόστους συντήρησης και τη καλύτερη αξιοποίηση του ανθρωπίνου δυναμικού παράλληλα με τη διατήρηση του υψηλού επιπέδου επιχειρησιακής ικανότητας και τη χρηματοδότηση των μείζονων εξοπλιστικών προγραμμάτων που βρίσκονται σε εξέλιξη. Τέλος επισημαίνει τη συμμετοχή του ΠΝ στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στο Κέρας της Αφρικής, στην υποστήριξη των ανθρωπιστικών προγραμμάτων των ΗΕ στη Σομαλία και στις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις Active Endeavour και UNFIL ενώ αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην επιχειρησιακή εκπαίδευση, κάνοντας αναφορά στο Κέντρο Ναυτικής Αποτροπής της Σούδας.

Από τη πλευρά του, ο Τούρκος Ναύαρχος Ugur Yigit υποστηρίζει στο άρθρο του ότι η συνεχής ιεράρχηση προτεραιοτήτων και η προληπτική μείωση των λειτουργικών δαπανών συνέβαλε στη διατήρηση της επιχειρησιακής ικανότητας του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού (TDK). Ο Αρχηγός του ΤDK υπογραμμίζει ότι κάθε απόφαση που σχετίζεται με προμήθειες είναι προϊόν επιστημονικής ανάλυσης για την επίτευξη της μέγιστης δυνατής αποτελεσματικότητας, αναφέροντας περιληπτικά όλα τα τρέχοντα εξοπλιστικά προγράμματα: "...τα προγράμματα των πυραυλακάτων κλάσης Kiliç II και των ναρκοθηρευτικών κλάσης Aydin έχουν ολοκληρωθεί επιτυχώς. Το MILGEM -"Eθνικό Πλοίο" στη τουρκική γλώσσα- εγχώριας σχεδίασης, ανάπτυξης και ναυπήγησης κορβετών είναι πρόγραμμα γοήτρου, με τη παράδοση του πρώτου πλοίου να αναμένεται το 2011. Άλλα προγράμματα ναυπήγησης όπως τα νέου τύπου περιπολικά σκάφη, τα πλοία αμφίβιων επιχειρήσεων και τα υποβρύχια Πρόωσης Ανεξαρτήτως Αέρα βρίσκονται επίσης σε εξέλιξη. Ένα πλοίο Διάσωσης Υποβρυχίων και δύο πλοία Διάσωσης και Ρυμούλκησης αναμένεται να παραδοθούν το 2012. Ο εκσυγχρονισμός όλων των φρεγατών κλάσης Gabya (σ.σ. εννοεί τις Φ/Γ κλάσης Perry γνωστές και ως "G") με το νέο εγχώριο Σύστημα Διαχείρισης Μάχης Genesis βρίσκεται σε εξέλιξη παράλληλα με τη μελλοντική εγκατάσταση βλημάτων Evolved Sea Sparrow. Η πρώτη φάση του προγράμματος Μεγάλος Ορίζοντας έχει ήδη ολοκληρωθεί".

Πηγή:
S T R A T E G Y - G E O P O L I T I C S

Δεν υπάρχουν σχόλια: