3 Μαρτίου 2010

Το Όχι της Τουρκίας σε ρωσική βοήθεια κατά της πειρατείας.


Η Γενική Γραμματεία Ναυτιλιακών Υποθέσεων της Τουρκίας με ανακοίνωση της απαγορεύει στα υπό τουρκική σημαία εμπορικά πλοία να συμμετέχουν σε κομβόι πλοίων που οργανώνει η Ρωσία για τον διάπλου του κόλπου του Άντεν.

Το περασμένο Δεκέμβριο η παραπάνω υπηρεσία είχε επιτρέψει στα υπό τουρκική σημαία εμπορικά πλοία να συμμετέχουν στα κομβόι της Ρωσίας, τα οποία οργάνωνε το Πολεμικό Ναυτικό της χώρας ισχυρή δύναμη του οποίου βρίσκεται στην περιοχή.

Η κίνηση των Ρώσων να ορίζουν ομάδα ασφαλείας η οποία επιβαίνει επί των πλοίων που μετέχουν στα ρωσικά κομβόι ήταν αυτή που οδήγησε τους Τούρκους στην αναθεώρηση της προηγούμενης απόφασης τους.

Συγκεκριμένα ο πλοίαρχος του τουρκικού εμπορικού πλοίου «Γκοκόβα» το οποίο είχε δηλώσει ότι επιθυμεί να συμμετέχει σε ρωσικό κομβόι ενημέρωσε τις τουρκικές αρχές πως οι Ρώσοι αξιωματικοί του ζήτησαν να επιτρέψει σε ομάδα 5 Ρώσων κομάντος να ανέβουν στο πλοίο του κατά την διάρκεια του ταξιδιού του κομβόι.

Επίσης ενημέρωσαν τον Τούρκο πλοίαρχο πως μόνο υπό αυτή την προϋπόθεση μπορούν να δεχθούν το πλοίο στο κομβόι.

Ο Τούρκος πλοίαρχος ενημέρωσε τη Γενική Γραμματεία Ναυτιλιακών Υποθέσεων της χώρας του, η οποία με την σειρά της εξέδωσε νέα οδηγία προς τη τουρκική ναυτιλιακή βιομηχανία η οποία τονίζει ότι τα υπό τουρκική σημαία εμπορικά πλοία αποτελούν τουρκικό έδαφος και μόνο του τουρκικό κοινοβούλιο μπορεί με απόφαση του να επιτρέψει την παρουσία ξένων στρατευμάτων επί τουρκικού εδάφους.

Στην περίπτωση κατά την οποία πλοίαρχος εμπορικού πλοίου που έχει υψωμένη την σημαία της Τουρκίας δεχθεί ένοπλες ομάδες Ρώσων στρατιωτών, θα διωχθεί, προσθέτει η Γενική Γραμματεία.

Την ίδια ώρα η Τουρκία, επιτρέπει στα υπό τουρκική σημαία εμπορικά πλοία να συμμετέχουν σε κομβόι που οργανώνουν οι ναυτικές δυνάμεις της Κίνας, των Ινδιών, της Ν. Κορέας και της Ιαπωνίας.

Να σημειωθεί ότι η σχετική απαγόρευση δεν ισχύει για τα τουρκικά εμπορικά πλοία που έχουν υψωμένες σημαίες άλλων κρατών.

Πηγή: theseanation.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: