8 Νοεμβρίου 2010

Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για τους ναυτικούς.


Συνεδρίασε χτες η Διοίκηση ΠΝΟ και ασχολήθηκε δια μακρών με θέματα που απασχολούν τους Έλληνες ναυτεργάτες, ρίχνοντας ιδιαίτερο βάρος στο κυρίαρχο και επίκαιρο ζήτημα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας 2010.Όπως είναι γνωστό, παρά τις αλλεπάλληλες προσπάθειες, παρεμβάσεις, διαμαρτυρίες της Ομοσπονδίας και παρ’ ότι πλησιάζει στη λήξη του το έτος 2010, οι Συλλογικές Συμβάσεις (με εξαίρεση αυτή της κατηγορίας πληρωμάτων Μεσογειακών και Τ/Ρ-Ε/Γ πλοίων) δεν σημειώνουν πρόοδο και παραμένουν σε εκκρεμότητα, λόγω της απαράδεκτης τακτικής των εφοπλιστών οι οποίοι ακολουθούν παρελκυστική τακτική και δεν δείχνουν καμία διάθεση να ανταποκριθούν στις υποχρέωσες τους. Υπογραμμίζουμε ότι το ζήτημα αυτό αποτελεί για την Ομοσπονδία πρώτης προτεραιότητας θέμα και από θεσμικής πλευράς και σαν τέτοιο θα το αντιμετωπίσουμε εξαντλώντας κάθε πρόσφορο μέσο για την διασφάλιση των δικαιωμάτων των συναδέλφων.

Παράλληλα την Διοίκηση απασχόλησαν και τα υπόλοιπα φλέγοντα προβλήματα που ταλανίζουν τον Έλληνα ναυτεργάτη και τα οποία οξύνονται συνεχώς.

Ειδικότερα, κεντρικό σημείο αναφοράς απετέλεσε η χωρίς άλλη καθυστέρηση αντιμετώπισης τους μάστιγας της ανεργίας και η διασφάλιση των θέσεων εργασίας των ναυτεργατών όλων των ειδικοτήτων, με την αυστηρή τήρηση της νομοθεσίας, της 10μηνης απασχόλησης στα πλοία της επιβατηγού Ακτοπλοΐας και των προβλεπόμενων από τις ΣΣΕ για την παροχή ναυτικής εργασίας καθώς επίσης τονίσθηκε και η επιβεβλημένη ανάγκη άμεσης ίδρυσης ανεξάρτητου ταμείου ανεργίας για τους ναυτικούς.

Όπως διαπιστώθηκε για πολλοστή φορά η κατάσταση δεν είναι καθόλου ευχάριστη ούτε για τον ασφαλιστικό μας φορέα, το ΝΑΤ, με τους συναδέλφους συνταξιούχους ήδη να δέχονται τις γνωστές σοβαρές περικοπές στις συντάξεις τους και τα οικονομικά του Ταμείου να πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο με συνέπεια να δημιουργείται, εύλογα, κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας για την απρόσκοπτη καταβολή των υποχρεώσεων του Ταμείου στους δικαιούχους.

Καίριο είναι και το ζήτημα της ναυτικής εκπαίδευσης, η κατάσταση της οποίας μόνο θετική και αισιόδοξη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί γεγονός που επιδρά καταλυτικά και στην μη προσέλευση νέων στο επάγγελμα.

Μετά λοιπόν απ’ όλα αυτά η Διοίκηση απεφάσισε να στείλει Εξώδικη Πρόσκληση προς τον Υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας και τις εφοπλιστικές ενώσεις, επισημαίνοντας ότι αν δεν υπάρξει άμεσο και ουσιαστικό αποτέλεσμα στο θέμα υπογραφής των ΣΣΕ του 2010 αλλά και στην αντιμετώπιση των υπολοίπων καυτών ζητημάτων τότε η Ομοσπονδία προσανατολίζεται στην πραγματοποίηση, εντός του άμεσου προσεχούς διαστήματος, απεργιακών κινητοποιήσεων.

Τα περιθώρια υπομονής των ναυτεργατών έχουν εξαντληθεί και καλά θα κάνουν να το συνειδητοποιήσουν αυτό όλοι οι αρμόδιοι.

Με εντολή Διοίκησης

Γιάννης Χαλάς Γενικός Γραμματέας ΠΝΟ

Πηγή: Greek Shipping News

Δεν υπάρχουν σχόλια: