8 Νοεμβρίου 2010

Αυξάνουν συνεχώς τον χώρο δράσης τους οι Σομαλοί πειρατές.


«Η πειρατεία είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, ιδιαίτερα για τη χώρα μας, η οποία βρίσκεται στην κορυφή της παγκόσμιας ναυτοσύνης. Είναι πολύ σημαντικό να καταγράφονται όλα τα περιστατικά για να κατανοήσουμε την εξέλιξη του φαινομένου και να το αντιμετωπίσουμε καλύτερα. Δυστυχώς όμως δεν έχουμε δει ακόμη κάποια ουσιαστική βελτίωση», δήλωσε ο πρόεδρος του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου για τη χώρα μας (ICC Ελλάς), κ. Ν. Βερνίκος, μόλις δημοσιοποιήθηκαν τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το International Maritime Bureau (IMB) του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ICC) σύμφωνα με τα οποία οι Σομαλοί πειρατές αυξάνουν συνεχώς τον χώρο δράσης τους και προχωρούν σε επιθέσεις μακριά από τις ακτές της χώρας τους. Είναι πλέον υπεύθυνοι για το 44% των 289 πειρατικών επιθέσεων κάθε είδους που εκδηλώθηκαν στα διεθνή ύδατα, τους πρώτους εννέα μήνες του 2010.


Εχοντας στο ενεργητικό τους 35 από τις 39 απαγωγές πλοίων διεθνώς, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2010, οι Σομαλοί πειρατές διευρύνουν το πεδίο δράσης τους, χρησιμοποιώντας ψαράδικα ανοιχτής θαλάσσης, φτάνοντας έτσι ακόμη και στη νότια Ερυθρά Θάλασσα, όπου και κατέλαβαν ένα χημικό τάνκερ τον Ιούλιο του 2010, την πρώτη κατάληψη τέτοιου μεγέθους που κατεγράφη σε αυτή την περιοχή. Σε παγκόσμιο επίπεδο ο αριθμός των σκαφών που απήχθησαν ήταν κατά 34 περισσότερα της περυσινής χρονιάς, παρά τη μικρή πτώση των συνολικών επιθέσεων που είχαν φτάσει τις 306 του εννέα πρώτους μήνες του 2009. Ομως, η μείωση αυτή θεωρείται αμελητέα, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι δυνάμεις πολεμικού ναυτικού πολλών χωρών, οι οποίες δραστηριοποιούνται κοντά στο Κέρας της Αφρικής, κρατώντας ανοιχτούς τους εμπορικούς δρόμους.
«Πρόκειται για μία τεράστια περιοχή» - εξηγεί ο πρόεδρος του ICC Ελλάς - «και γι’ αυτό και η παρουσία των πολεμικών πλοίων είναι απολύτως απαραίτητη. Οι δυσκολίες είναι πολλές, αλλά η στρατηγικά ορθή τοποθέτηση και η έγκαιρη εμφάνιση των ναυτικών δυνάμεων, απέτρεψε πολλές επιθέσεις, όπως για παράδειγμα στον κόλπο του Αντεν, όπου οι επιθέσεις μειώθηκαν δραστικά, πέφτοντας στις 45 από τις 100 την ίδια περίοδο πέρυσι».

ΝΕΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Κέντρου για την Καταγραφή της Πειρατείας (Piracy Reporting Centre), κατά τους προηγούμενους εννέα μήνες οι πειρατές επιβιβάστηκαν σε 128 πλοία και άνοιξαν πυρά εναντίον 52, ενώ 70 σκάφη ανέφεραν ότι κατάφεραν να αμυνθούν αποτελεσματικά κατά των επιθέσεων. Οι πειρατές χρησιμοποίησαν πυροβόλα όπλα σε 137 περιπτώσεις, μαχαίρια σε 66 επιθέσεις, σκότωσαν ένα μέλος πληρώματος, τραυμάτισαν 27 και πήραν 773 ομήρους. Ομως, όπως καταγράφει η έκθεση της IMB, πολλοί πειρατές είναι εξοπλισμένοι με αυτόματα αλλά και με ρουκετοβόλα όπλα.
Μία νέα περιοχή για τους πειρατές είναι η Νότιος Θάλασσα της Κίνας, στην οποία σημειώθηκαν 30 απόπειρες πειρατείας τους τελευταίους εννέα μήνες, από τις οποίες σε 21 περιπτώσεις οι επιτιθέμενοι κατάφεραν να επιβιβαστούν στα πλοία. Μία άλλη περιοχή όπου αυξάνεται η πειρατεία είναι η Σιταγκόνγκ του Μπαγκλαντές. Εκεί έχουν σημειωθεί 26 επιθέσεις σε ελλιμενισμένα ή αγκυροβολημένα σκάφη από 7 που είχαν σημειωθεί το 2009. Επίσης, στη Νιγηρία τα περιστατικά που έχουν αναφερθεί είναι 11, όμως σύμφωνα με διάφορες πληροφορίες τα στοιχεία αυτά υποεκτιμούν την πραγματικότητα.

Πηγή: Greek Shipping News

Δεν υπάρχουν σχόλια: