8 Οκτωβρίου 2010

Η Κίνα ναυπηγεί μεγάλα καταδρομικά αντίστοιχα των ΗΠΑ


Δεν είναι φήμη.
Η Κίνα ναυπηγεί τουλάχιστον ένα μεγάλο καταδρομικό πολεμικό πλοίο, παρόμοιo σε μέγεθος με τα αντίστοιχα της Αμερικής, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας.

Η Κίνα έχει σήμερα δύο αντιτορπιλικά βαριάς κατηγορίες.Το 4.800 τόνων 52A/B/C και το 7000τόνων type 51. Το νέο πλοίο αποκαλύπτεται σε δύο πρόσφατες φωτογραφίες. Οι Κινέζοι έχουν επίσης 4 αντιτορπιλικά τύπου ton Sovremenny (7.900τόνων) που αγοράστηκαν από τη Ρωσία (η οποία έχει μόνο πέντε από μόνη της.)

Αυτές οι εικόνες δείχνουν ένα αρκετά μεγαλύτερο σκάφος, εκτοπίσματος πάνω από 10.000 τόνους.

Ο υφιστάμενος τύπος 52s γνωστός ως Luhai, έχει σχεδιαστεί για την καταπολέμηση στόχων επιφάνειας,και μεταφέρει δεκαέξι YJ-82/C-802 πυραύλους.Τα αντιαεροπορικά συστήματα βελτιώθηκαν στο πλαίσιο ανάπτυξης των τύπων 52Β και 52C, και σταδιακά μετατρέπονται από ένα μείγμα των ρωσικών και κινεζικών συστημάτων, σε αμιγώς κινεζικά συστήματα ραντάρ και πυραύλων στο Type 52C. Το type-51 είναι ένα πολεμικό πλοίο αντιαεροπορικού πολέμου το οποίο είναι εξοπλισμένο με τους Ρωσικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους S-300!!

Ο νέος πλωτός "καταστροφέας" θα είναι αρκετά μεγάλος ώστε να φέρει μεγάλου βεληνεκούς (πάνω από 400 χιλιόμετρα) αντιπλοϊκούς πυραύλους. Έτσι, θα μπορούσε να καθορίσει ως type 52D, αλλά πιθανότατα θα πάρει ένα εντελώς νέο αριθμό μοντέλου. Φαίνεται ότι το νέο πλοίο θα έχει stealth χαρακτηριστικά (πιο δύσκολο να ανιχνευθεί με ραντάρ) και κατά πάσα πιθανότητα θα έχει τα πιο σύγχρονα ηλεκτρονικά συτήματα.


Μετά την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, η Κίνα φαίνεται να ακολουθείκαι αυτή τον αμερικανικό σχεδιασμό αντιτορπιλικού.Το κύριο αμερικανικό αντιτορπιλικό είναι της κλάσης Burke.Η σχεδίασή του αν και ξεπερνά το μισό αιώνα (από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και τον Ψυχρό Πόλεμο)εντούτοις θεωρείται λίαν αξιόπιστο και αποτελεσματικό. Μετά τον αρχικό σχεδιασμό της κλάσης burke,στη δεκαετία του 1980 το σχέδιο εξελίχθηκε ακόμα περισσότερο. Η πρώτη Burke ήταν πλοίο 8.300 τόνων, ενώ οι τελευταίες εκδόσεις 10.000 τόνων ,έχουν μεγαλύτερη ταχύτητα και μικρότερο σε αριθμό προσωπικό.

Με τελική ταχύτητα περίπου 50 χιλιόμετρα την ώρα,ο κύριος εξοπλισμός τους περιλαμβάνει 90 κάθετους σωλήνες εκτόξευσης στο ίδιο επίπεδο με το κατάστρωμα, που μπορούν να περιέχουν αντιαεροπορικά, αντιπλοϊκούς πυραύλους, αντιπυραυλικά ή πυραύλους cruise. Υπάρχει επίσης ένα 127 χιλιοστών (5 ιντσών) πυροβόλο, δύο 20 χιλιοστών αντιπυραυλικά autocannon, έξι τορπιλοσωλήνες και δύο ελικόπτερα.


Τα καταδρομικά κλάσης Burkes ήταν καλά μελετημένα, εύρωστα και "πήραν την δουλειά" . Έγιναν αναντικατάστατα, και όπως φαίνεται αυτή η κατηγορία των πολεμικών πλοίων θα διαρκέσει περισσότερο από μισό αιώνα.

Πηγή: Elliniki-stratigiki

Δεν υπάρχουν σχόλια: