10 Ιουνίου 2012

Ελληνες Εφοπλιστές: «Θέλουμε να μείνουμε πρώτοι στον κόσμο».

Η ναυτιλία είναι ένας από τους πυλώνες στους οποίους μπορεί η νέα κυβέρνηση, όπως και παλαιότερα έγινε, να στηριχθεί στην προσπάθειά της να ανορθώσει την οικονομία του τόπου, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στα Ποσειδώνια ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) Θεόδωρος Βενιάμης (δεύτερος από αριστερά στη φωτογραφία). Μαζί του ήταν (από αριστερά) τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΕΕ, Μιχάλης Χανδρής, Ματθαίος Λως και Γιάννης Λύρας. 

Οι πολιτικές και η στρατηγική της ελληνικής ναυτιλίας δεν πρόκειται να αλλάξουν, ανεξαρτήτως του εκλογικού αποτελέσματος, και ο κλάδος θα συνεχίσει την πορεία του στον παγκόσμιο χώρο, ενώ θα διατηρήσει τη δέσμευσή του στην Ελλάδα, δήλωσε ο Θεόδωρος Βενιάμης, πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (EEE) χθες στη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου της ΕΕΕ που παραδοσιακά πραγματοποιείται την τελευταία μέρα των Ποσειδωνίων, η αυλαία των οποίων έπεσε χθες το βράδυ.

Απαντώντας ειδικότερα σε ερώτηση για τη στάση που θα τηρήσει ο ελληνικός εφοπλισμός εάν ο Σύριζα γίνει κυβέρνηση και αποφασίσει να αυξήσει τη φορολογία της Ναυτιλίας ο κ. Βενιάμης σημείωσε ότι δεν είναι δουλειά της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών να σχολιάζει πολιτικά προγράμματα και θέσεις.

Εσπευσε, πάντως, να διευκρινίσει ότι η ελληνική ναυτιλία δεν υστερεί σε ανταγωνιστικότητα από την ευρωπαϊκή είναι ωστόσο σε δυσμενή θέση σε σχέση με την ασιατική ναυτιλία. Αν θέλουμε να παραμείνουμε πρώτοι στον κόσμο θα πρέπει αυτό να το λάβουμε υπόψη και είμαστε σίγουροι ότι κάθε ελληνική κυβέρνηση θα ήθελε να διατηρηθεί η πρωτιά της ελληνικής ναυτιλίας. Πιστεύουμε ότι δεν θα υπάρξει Ελληνας πρωθυπουργός που θα έχει διαφορετική θέση από αυτή τόνισε ο κ. Βενιάμης.

Ο πρόεδρος της ΕΕΕ πρόσθεσε ότι πιστεύουμε στη ναυτιλία πιστεύουμε στην ελληνική σημαία και θέλουμε να είναι ανταγωνιστική.

Για τις εκλογές
Ο κ. Βενιάμης εμφανίστηκε ανοικτός για μία συνάντηση της ΕΕΕ με τον πρόεδρο του Σύριζα σημειώνοντας ότι η ΕΕΕ δεν παρεμβαίνει στον προεκλογικό αγώνα, όμως εάν κάποιος ζητήσει να συναντηθεί μαζί της θα ανταποκριθεί.
Για την πολιτική αστάθεια ανέφερε ότι δεν επηρεάζει άμεσα την ελληνική ναυτιλία, καθώς οι δραστηριότητές της είναι διεθνείς. Πιστεύουμε ότι μετά τις εκλογές θα υπάρξει κάποια κυβέρνηση και εμείς θα πορευθούμε μαζί της προσέθεσε ο πρόεδρος της ΕΕΕ συμπληρώνοντας ότι δεν νομίζει να υπάρχει κυβέρνηση που δεν θα υπηρετεί το συμφέρον του τόπου.
Σίγουρα τόνισε ο κ. Βενιάμης η ναυτιλία είναι ένας από τους πυλώνες στους οποίους μπορεί η νέα κυβέρνηση, όπως και παλαιότερα έγινε, να στηριχθεί στην προσπάθειά της να ανορθώσει την οικονομία του τόπου.
Η θάλασσα αρρωσταίνει, αλλά δεν πεθαίνει, έλεγαν οι παλαιοί Χιώτες καραβοκύρηδες. Αυτό πιστεύουμε και εμείς που προσπαθούμε να συνεχίσουμε το έργο τους, είπε σε άλλο σημείο της παρέμβασής του, ο πρόεδρος της ΕΕΕ και τόνισε ότι η Ναυτιλία των Ελλήνων αντέχει και προοδεύει. Παρά τη δεινή κρίση που ταλαιπωρεί ολόκληρο τον Πλανήτη και ιδιαίτερα την Ελλάδα, παραμένει στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης, συνδεδεμένη πάντα με την εθνική της βάση και με ένα στόλο από 3.325 πλοία συνολικής χωρητικότητας 227 εκατ. dwt και μέσης ηλικίας 10,5 έτη.
Στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ναυτιλία πέραν της οικονομικής κρίσης ο κ. Βενιάμης περιέλαβε την παγκοσμιοποίηση και τις συναφείς επιπτώσεις της, την καλπάζουσα ναυτική τεχνολογία, τις υπερβολές, όχι πάντοτε ανιδιοτελείς, με κεντρικά και περιφερειακά μέτρα που εμποδίζουν την ομαλή λειτουργία των πλοίων, τη χρηματοπιστωτική στενότητα, τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης στη ναυλαγορά, αλλά και τη μάστιγα της πειρατείας.
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα πρώτης προτεραιότητας θέμα παραμένει η ανασύσταση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. 

Αναμόρφωση της ναυτικής εκπαίδευσης
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ), Θεόδωρος Βενιάμης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα προβλήματα της ναυτικής εκπαίδευσης όπου αποκάλυψε ότι παραλίγο να χαθούν 15 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ). Εμείς στείλαμε σημείωμα και ενημερώσαμε τον τότε υφυπουργό Ανάπτυξης, Αδωνη Γεωργιάδη για τις προθεσμίες και κατάφερε να πάρει μία παράταση είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιάμης.
Τον εφοπλισμό απασχολεί πάντα, ιδιαιτέρως όμως τον τελευταίο καιρό, ο εκσυγχρονισμός και η αναμόρφωση του όλου συστήματος της ναυτικής εκπαίδευσης, ώστε να αξιοποιηθεί στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό η αισθητή στροφή των νέων στη ναυτική σταδιοδρομία. Είναι ένα εγχείρημα που η οικονομική και κοινωνική συγκυρία διευκολύνουν την ευόδωσή του. Ο πρόεδρος της ΕΕΕ ζήτησε να προχωρήσουν οι διατάξεις για την ιδιωτική ναυτική εκπαίδευση και αναρωτήθηκε γιατί η χώρα μας να μην επιτρέπει ιδιωτικές πρωτοβουλίες που θα δημιουργήσουν ναυτιλιακά εκπαιδευτικά ιδρύματα με σκοπό την αύξηση του αριθμού μαθητών και ναυτικών για τον ελληνικό στόλο, σε μία χώρα παγκοσμίως γνωστή για τη ναυτοσύνη της και τη μακρά ναυτιλιακή της παράδοση. 

Στήριξη των αδυνάτων
Πρωτοβουλία για συμπαράσταση προς τις σκληρά δοκιμαζόμενες από την κρίση, πληθυσμιακές ομάδες της κοινωνίας θα αναλάβει η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών όπως αποκάλυψε ο κ.Θεόδωρος Βενιάμης.
Ο πρόεδρος της ΕΕΕ σημείωσε ότι ήδη, στη διάθεση της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών, βρίσκεται το απαραίτητο κεφάλαιο από χορηγίες κυρίως, των συναδέλφων μας, αλλά και ανά τον κόσμο συνεργατών τους. Για τη διάθεση αυτού του κεφαλαίου καταρτίζουμε ειδικά προγράμματα μετά από επισταμένη έρευνα, που θα διασφαλίσουν την πιο αποδοτική αξιοποίησή του.
Ένα μέρος του ποσού που θα συγκεντρωθεί θα διατεθεί για τις ανάγκες σίτισης των σπουδαστών των Ακαδημιών Εμπορικού ναυτικού όπως άφησε να εννοηθεί ο κ. Βενιάμης, ενώ άλλο θα αφορά οικογένειες με μικρά παιδιά. Σε κάθε περίπτωση οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμη, ενώ ξεκαθάρισε ότι το πρόγραμμα θα έχει τριετή διάρκεια.
Σημειώνεται ότι η ΕΕΕ έχει διαθέσει περίπου 20 εκατ. ευρώ μετά τις μεγάλες πυρκαγιές του 2007 σε ενίσχυση των πληγεισών περιοχών, αλλά και για την αγορά 100 ασθενοφόρων για το ΕΚΑΒ, όπως και οχημάτων για την πυροσβεστική υπηρεσία, την ελληνική αστυνομία και το λιμενικό σώμα, κ.ά.

ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΣ - lkar@naftemporiki.gr 
πηγή
το είδαμε στο ArgoNautikaMarineDevelopmentServices

Δεν υπάρχουν σχόλια: