2 Ιουνίου 2012

Ασκηση "Θαλάσσιος Γρύπας 2012".



Την 31 Μαΐου 2012 διεξήχθη στο Πεδίο Βολής Κρήτης η άσκηση «Θαλάσσιος Γρύπας 1/12», κατά την διάρκεια της οποίας εκτελέστηκαν με απόλυτη επιτυχία οι παρακάτω βολές κατευθυνόμενων βλημάτων, σε σενάρια υψηλής δυσκολίας (High Risk):


• Βλήματος επιφανείας - επιφανείας ΜΜ-38 EXOCET από την ΤΠΚ ΛΑΣΚΟΣ εναντίον πλωτού στόχου.
• Βλήματος επιφανείας - αέρος NSSM από τη Φ/Γ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ για την αναχαίτιση του ανωτέρω βλήματος ΜΜ-38 EXOCET.
• Δύο βλημάτων επιφανείας - επιφανείας PENGUIN από την ΤΠΚ ΞΕΝΟΣ εναντίον πλωτού στόχου.


• Βλήματος αέρος - επιφανείας ΑΜ-39Μk2 EXOCET από αεροσκάφος Μirage2000 εναντίον πλωτού στόχου.


• Δύο βλημάτων αέρος - επιφανείας AGM 114 K1 HELLFIRE από δύο ελικόπτερα AH-64DHA LONGBOW (APACHE) εναντίον πλωτού στόχου.
• Επιπλέον η Φ/Γ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΟΤΗΣ και η ΤΠΚ ΞΕΝΟΣ και ΝΤΕΓΙΑΝΝΗΣ εκτέλεσαν βολές πυροβόλων κατά πλωτού στόχου.

Την άσκηση παρακολούθησαν από την Φ/Γ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ  οι Αρχηγοί, ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, ΓΕΣ Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Ζιαζιάς, ΓΕΝ Αντιναύαρχος Κοσμάς Χρηστίδης ΠΝ, ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Αντώνιος Τσαντηράκης. 

πηγή trikalagr 

Παραθέτω το σχετικό άρθρο του Strategy Reports:

Επίδειξη των ικανοτήτων ναυτικής κρούσης πραγματοποίησαν χθες και οι τρεις Κλάδοι των Ενόπλων Δυνάμεων με πολλαπλές βολές κατευθυνόμενων πυραύλων στο Πεδίο Βολής Κρήτης, σε σενάρια υψηλής δυσκολίας (High Risk). Συγκεκριμένα, από πλευράς Πολεμικού Ναυτικού πραγματοποιήθηκε βολή βλήματος επιφανείας-επιφανείας ΜΜ-38 Exocet από την ΤΠΚ ΛΑΣΚΟΣ (Ρ20) με στόχο την παροπλισμένη κανονιοφόρο ΔΟΞΑ (Ρ63), το οποίο αναχαιτίστηκε επιτυχώς από βλήμα επιφανείας-αέρος Sea Sparrow που εκτόξευσε η φρεγάτα ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ (F462) σε μια εντυπωσιακή επίδειξη αντιπυραυλικών δυνατοτήτων. Ακολούθησε η πολυαναμενόμενη βολή βλήματος ΑΜ-39 Exocet από αεροσκάφος Mirage 2000EGM της 332 Μοίρας με στόχο την παροπλισμένη κανονιοφόρο του ΠΝ. Ο πλωτός στόχος δέχθηκε στη συνέχεια τα φονικά πυρά δύο επιθετικών ελικοπτέρων AH-64DHA Longbow Apache του 2ου ΤΕΕΠ, τα οποία εκτόξευσαν ισάριθμα βλήματα AGM-114K1 Hellfire. Πρόκειται για την πρώτη προσβολή ναυτικού στόχου από τα νέα ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού, μετά τις βολές του περασμένου Φεβρουαρίου στο Πεδίο Βολής Καράβια με στόχο την ομώνυμη βραχονησίδα. Ο καταιγισμός πυρών ολοκληρώθηκε με βολές δύο κατευθυνομένων βλημάτων Penguin από την ΤΠΚ ΞΕΝΟΣ καθώς και  βολές πυροβόλων από τη φρεγάτα ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ (F462) και τη ΤΠΚ ΝΤΕΓΙΑΝΝΗΣ (Ρ26).

Αξίζει να σημειωθεί ότι κοντά στη δεσμευμένη με ΝΟΤΑΜ περιοχή του ΠΒΚ εντοπίστηκαν να πλέουν σε διεθνή ύδατα η κορβέτα BANDIRMA (F502) και το σκάφος ηλεκτρονικής παρακολούθησης ÇANDARLI (A-588) του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού.

Την άσκηση παρακολούθησαν από την Φ/Γ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Φραγκούλης Φράγκος και οι Αρχηγοί, ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, ΓΕΣ Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Ζιαζιάς, ΓΕΝ Αντιναύαρχος Κοσμάς Χρηστίδης ΠΝ, ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Αντώνιος Τσαντηράκης. Ο YEΘΑ συνεχάρη το προσωπικό που συμμετείχε στην άσκηση για την απόλυτη επιτυχία των βολών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: