16 Σεπτεμβρίου 2011

Aπόπειρα πειρατείας σε δεξαμενόπλοιο υπό ελληνική σημαία.


Το δεξαμενόπλοιο είχε αποπλεύσει από τον τερματικό σταθμό KharqIsland στο Ιράν στις 3 Σεπτεμβρίου με προορισμό το λιμένα Fos της Γαλλίας.


Απόπειρα πειρατείας εκδηλώθηκε στο υπό ελληνικής σημαίας δεξαμενόπλοιο «UNITEDEMBLEM» Ν.Π.12037 ενώ έπλεε στην Ερυθρά Θάλασσα, σε απόσταση 24 ναυτικά μίλια δυτικά της Υεμένης και 36 ναυτικά μίλια ανατολικά της Ερυθραίας.

Στο πλοίο επιβαίνουν 26 άτομα πλήρωμα, 10 Έλληνες ναυτικοί (Πλοίαρχος, Υποπλοίαρχος, Ανθυποπλοίαρχος, Α΄ Μηχανικός, Β΄ Μηχανικός, Γ Μηχανικός, Δόκιμος Καταστρώματος, δύο Δόκιμοι Μηχανής, ένας Αντλιωρός), 15 Φιλιππινέζοι και ένας Ουκρανός.

Μετά από επικοινωνία του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής (ΕΚΣΕΔ) στις 19:30 με τον πλοίαρχο του «UNITED EMBLEM» Ν.Π.12037, επιβεβαιώθηκε ότι όλοι οι ναυτικοί μέλη του πληρώματος είναι καλά στην υγεία τους και το πλοίο συνεχίζει τον πλου του προς τον προορισμό του.

Αμέσως μόλις η πληροφορία περιήλθε στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) του Λιμενικού Σώματος, με εντολή του Υπαρχηγού Λ.Σ. ΕΛ.ΑΚΤ., ενεργοποιήθηκε η Ομάδα Διαχείρισης Περιστατικών Πειρατείας Πλοίων που έχει συσταθεί για την αντιμετώπιση ανάλογων περιστατικών και ενημερώθηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής και οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

Η Ομάδα Διαχείρισης Περιστατικών Πειρατείας Πλοίων ενημέρωσε τα υπουργεία Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών, καθώς και τα Διεθνή Κέντρα για την καταπολέμηση περιστατικών πειρατείας.

Το ΕΚΣΕΔ βρίσκεται σε συνεχή παρακολούθηση του πλοίου με υποτύπωση στιγμάτων (πορεία - ταχύτητα), σε συνεργασία με τ διαχειρίστρια εταιρεία του πλοίου, με έδρα στον Πειραιά.

Παράλληλα, το ΕΚΣΕΔ βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τα αρμόδια Διεθνή Κέντρα για την καταπολέμηση περιστατικών πειρατείας, αξιολογώντας όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες και σε διαρκή επικοινωνία με εκπρόσωπο της διαχειρίστριας εταιρείας του πλοίου.


Πηγή: ΑgeanTimes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: