26 Απριλίου 2010

Εξανεμίσθηκαν τα αποθεματικά του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου.


«Κόκκινο» χτύπησε το ΝΑΤ, δεδομένου ότι εξαντλήθηκαν τα αποθεματικά και οι προθεσμιακές καταθέσεις του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου με αποτέλεσμα το ασφαλιστικό ταμείο των ναυτικών δεν μπορεί να καλύψει πλέον τις συντάξεις του μηνός Μαίου, ούτε τις επικουρικές συντάξεις, αλλά ούτε και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των συνταξιούχων, των ναυτικών και των προστατευόμενων μελών τους. Ο λόγος είναι ότι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους «έκοψε» 98 εκατ. ευρώ από την κρατική επιχορήγηση το δίμηνο Φεβρουάριος – Μάρτιος και αντί να δώσει 258 εκατ. ευρώ, κατέθεσε στα ταμεία του ΝΑΤ, το ποσό των 160 εκατ. ευρώ! Έτσι, το ΝΑΤ, προκειμένου να καλύψει τις συντάξεις του Απριλίου και το δώρο του Πάσχα, μετέτρεψε σε ευρώ ποσό 10 εκατ. δολαρίων, καθώς και τις προθεσμιακές καταθέσεις 50 εκατ. δολαρίων.

Επίσης, για να συμπληρώσει το ποσό για τις συντάξεις και το δώρο Πάσχα μετέφερε από την Τράπεζα της Ελλάδος στην Εμπορική Τράπεζα άλλα 14 εκατ. ευρώ. Με άλλα λόγια «ξόδεψε» από τα αποθεματικά για τις συντάξεις του Απριλίου 60 εκατ. δολάρια και 14 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, τα περισσότερα από αυτά τα χρήματα, δεν ανήκαν στον κλάδο των συντάξεων, αλλά στο Επικουρικό Ταμείο, στο Κεφάλαιο Ασφάλισης Επιβατών και Οχημάτων, στον Οίκο Ναύτου και στα Ταμεία Προνοίας των αξιωματικών και των κατωτέρων πληρωμάτων. Επισημαίνεται ότι για την εξυπηρέτηση των ελλειμμάτων του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου και του Κεφαλαίου Ασφάλισης και Ανεργίας Ναυτικών, έχει εγγραφεί στον κρατικό προϋπολογισμό το ποσό του 1,342 δις ευρώ, από το οποίο το 1.119.856.000 ευρώ είναι για τις συντάξεις και τα 222.144.000 ευρώ για την ανεργία και την περίθαλψη των ναυτικών.
Το όλο θέμα, της τραγικής κατάστασης του ΝΑΤ, ανέδειξε ο πρόεδρος του Οίκου Ναύτου Θανάσης Βαρίνος, ο οποίος με επιστολή του, προς τον πρόεδρο του ΝΑΤ Γρηγόρη Τιμαγένη, την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη, διαμήνυσε ότι το συμβούλιο του Οίκου Ναύτου δεν συνηγορεί στην επιπλέον περικοπή των χρηματικών ποσών από το ΝΑΤ «κατά 20% και να ζητήσει από το ΝΑΤ την εφαρμογή των υπουργικών αποφάσεων για μείωση 10% του προϋπολογισμού και μείωση 8% του ποσού ανά μήνα που διαθέτει το ΝΑΤ από τον προυπολογισμό του Κεφαλαίου Ασθενείας και Ανεργίας Ναυτικών στον Οίκου Ναύτου», έτσι μέχρι το τέλος του έτους ο Οίκος Ναύτου να πάρει 264 εκατ. ευρώ, αντί 306 εκατ. ευρώ που προέβλεπε αρχικά ο κρατικός προυπολογισμός. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο Οίκος Ναύτου, με τις περικοπές που προχωρεί το ΝΑΤ, αδυνατεί να πληρώσει τους γιατρούς, τα φαρμακεία και τα Νοσοκομεία από τον προσεχή Μάιο. Αυτό θα έχει σαν συνέπεια να σταματήσουν να παρέχουν υπηρεσίες προς τους ασφαλισμένους ναυτικούς, οι γιατροί και τα Νοσοκομεία, ενώ τα φαρμακεία θα σταματήσουν να δίνουν φάρμακα στους ασφαλισμένους του ταμείου.
Επισημαίνεται ότι τα διαθέσιμα του ΝΑΤ, στις 9 Απριλίου ήταν 28 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ υπήρχαν άλλο 1 εκατ. ευρώ στην Εμπορική Τράπεζα για τα τρέχοντα έξοδα. Όσον αφορά τα αποθεματικά του ΚΑΑΝ, αυτά ανέρχονται σε 38 εκατ. ευρώ περίπου.
Η Διευθύντρια Οικονομικών του ΝΑΤ. Π. Μπαρμπίνη ομολογεί σε έγγραφό της ότι «γίνεται επομένως φανερό ότι τα διαθέσιμα των ΝΑΤ – ΚΑΑΝ δεν επαρκούν να καλύψουν τις συντάξεις, τα έξοδα λειτουργίας των Οργανισμών, καθώς και την παροχή ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης των ναυτικών για το επόμενο διάστημα και απαιτείται εφεξής να καλύπτονται όλα τα ελλείμματα ΝΑΤ – ΚΑΑΝ από τον κρατικό προυπολογισμό για την απρόσκοπτη λειτουργία των ταμείων».
Με βάση τον προϋπολογισμό του ΝΑΤ και του ΚΑΑΝ, τα έσοδα τους θα διαμορφωθούν στα 247 εκατ. ευρώ, ενώ τα έξοδα θα διαμορφωθούν στα 1,7 δις ευρώ. Η κρατική επιχορήγηση που έχει προβλεφθεί και έχει εγκριθεί είναι 1,3 δις ευρώ, ωστόσο δεν επαρκεί να καλύψει το σύνολο των αναγκών του ασφαλιστικού ταμείου των ναυτικών. Το αρχικό ακάλυπτο έλλειμμα ανέρχονταν σε 99,7 εκατ. ευρώ, ενώ με τις περικοπές θα ξεπεράσει τα 230 εκατ. ευρώ. Αν συνυπολογισθεί η αρνητική εξέλιξη των εσόδων από τις εισφορές εφοπλιστών και ναυτικών, τότε το ακάλυπτο έλλειμμα του ΝΑΤ και του ΚΑΑΝ, είναι σίγουρο ότι θα εκτοξευθεί στα 300 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα θα έχουν εξανεμισθεί όλα τα αποθεματικά και οι προθεσμιακές του καταθέσεις.
Σύμφωνα με τον προυπολογισμό του ΝΑΤ, προβλέπεται ότι τα βασικά έσοδα θα προέλθουν κατά 53,8 εκατ. ευρώ από 826 ποντοπόρα πλοία, κατά 35,1 εκατ. ευρώ από 1.834 πλοία εσωτερικού που διαθέτουν ναυτολόγιο, κατά 259.696 ευρώ από 69 συμβεβλημένα πλοία, κατά 2,4 από ενοίκια, κατά 3,3 εκατ. ευρώ από πωλήσεις βιβλίων – εντύπων, κατά 31,6 εκατ. ευρώ από ασφάλιστρα επιβατών και οχημάτων, φαρικά τέλη κλπ.
Το εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι τα έσοδα του ΝΑΤ για τον κλάδο συντάξεων είναι μόνο 173 εκατ. ευρώ, ενώ θα δοθούν στο τρέχον έτος για συντάξεις γήρατος, αναπηρίας και χηρείας 1,3 δις ευρώ. Επισημαίνεται ότι υπάρχουν 70.470 συνταξιούχοι ναυτικοί και μόνο 19.770 εργαζόμενοι. Η αναλογία συνταξιούχων προς εργαζόμενους είναι 3,5 συνταξιούχοι προς 1 εργαζόμενο!
Όσον αφορά το Κεφάλαιο Επικουρικής Ασφάλισης Ναυτικών, έχει έσοδα 32,5 εκατ. ευρώ και έξοδα 134 εκατ. ευρώ.
Το μόνο Κεφάλαιο που είναι πλεονασματικό είναι αυτό της Ασφάλισης Επιβατών και Οχημάτων. Τα έσοδα είναι 9,5 εκατ. ευρώ και τα έξοδα 42.339 ευρώ, ενώ υπάρχει στα χαρτιά ένα πλεόνασμα 29,4 εκατ. ευρώ, που όμως έχουν δοθεί για συντάξεις, για το επικουρικό και για τη ν πληρωμή των ναυτικών της εταιρείας G.A. Ferries του εφοπλιστή Γεράσιμου Αγούδημου.

Πηγή: mediashipping.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: