8 Απριλίου 2010

Φούντωσε πάλι το λαθρεμπόριο τσιγάρων.

Ακρίβυναν τα τσιγάρα και στο ελληνικό αρχιπέλαγος ξαναεμφανίστηκαν τα γνωστά και ως «πατατάδικα» μικρά πλοιάρια, που φορτωμένα χιλιάδες κούτες λαθραίων τσιγάρων περιμένουν μεσοπέλαγα ή σε κάποια ερημική ακτή τον αγοραστή, ο οποίος αφού τα παραλάβει τα διοχετεύει στην εγχώρια αγορά.

Η οικονομική ζημιά για το κράτος είναι τεράστια, αφού για τα λαθραία δεν έχουν καταβληθεί οι προβλεπόμενοι δασμοί, οι οποίοι μόνο για το 2009 ξεπέρασαν τα 13.000.000 ευρώ, ενώ και ο καπνός είναι αμφιβόλου ποιότητας και προέλευσης.

Τα «πατατάδικα» πλοία, σύμφωνα με τη Διεύθυνση Ασφάλειας του Λιμενικού Σώματος, ανήκουν σε ναυτιλιακές εταιρείες-φαντάσματα, φέρουν τριτοκοσμικές σημαίες, αποπλέουν συνήθως από λιμάνια της κατεχόμενης Κύπρου, της Αιγύπτου, της Συρίας αλλά και της Τουρκίας. Η έξοδός τους στο Αιγαίο έχει σημάνει «κόκκινο» συναγερμό στον στόλο των περιπολικών σκαφών του Λιμενικού, που ελέγχουν κάθε ύποπτο μικρό μότορσιπ που με χαμηλές ταχύτητες πλέει κοντά στις ακτές των ελληνικών νησιών.

Ετσι πριν από λίγο καιρό πλωτά του Λιμενικού εντόπισαν και ακινητοποίησαν στα ανοιχτά της Εύβοιας το με σημαία Τόνγκο μότορσιπ Mitridat, με πλήρωμα 11 Ρώσους ναυτικούς, στο οποίο όταν ελέγχθηκε βρέθηκαν στα αμπάρια του συνολικά 3.950.000 πακέτα λαθραία τσιγάρα, οι διαφυγόντες δασμοί των οποίων με ένα πρόχειρο υπολογισμό ξεπερνούν τα 3.000.000 ευρώ, ενώ στην Πύλο οι λιμενικοί εντόπισαν το προσαραγμένο τσιγαράδικο πλοίο Queen Elizabeth, από το οποίο όμως είχαν εξαφανιστεί το παράνομο φορτίο αλλά και οι ναυτικοί που αποτελούσαν το πλήρωμά του.

Οπως εκτιμούν οι λιμενικοί, ο αλλοδαπός καπετάνιος, αφού παρέδωσε τα λαθραία τσιγάρα προσάραξε το πλοίο του, ενώ στη συνέχεια παραλήφθηκε από ανθρώπους του διεθνούς κυκλώματος λαθρεμπορίας τσιγάρων, οι οποίοι και τους οδήγησαν εκτός Ελλάδας, ενώ όπως τονίζεται το «πατατάδικο» εγκαταλείφθηκε αφού ήταν παλιό και προβληματικό στα ταξίδια του και με ένα μέρος των χρημάτων από το παράνομο φορτίο του η πλοικτήτρια εταιρεία-φάντασμα θα αγόραζε κάποιο άλλο.

Παράλληλα όμως οι λιμενικοί έχουν εντείνει τους ελέγχους τους και στα λιμάνια Πάτρας και Ηγουμενίτσας, όπου καθημερινά διακινούνται με τα πλοία της γραμμής εκατοντάδες φορτηγά και νταλίκες διεθνών μεταφορών που πιθανόν να μεταφέρουν σε ειδικά διασκευασμένες κρύπτες λαθραία τσιγάρα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Λιμενικού, από το 2006 μέχρι και το 2009 είχαν κατασχεθεί 6 «πατατάδικα» τα οποία μετέφεραν συνολικά 11.043.806 πακέτα τσιγάρα, των οποίων οι διαφυγόντες δασμοί ανέρχονται στα 26.145.472 ευρώ.

Να επισημανθεί ότι παλαιότερα τον πρώτο λόγο για την αντιμετώπιση της λαθρεμπορίας τσιγάρων είχε μαζί με το Λιμενικό και η Θαλάσσια Οικονομική Αστυνομία (ΘΟΑ), με δεκάδες σκάφη που αλώνιζαν το Αιγαίο και ανήκαν στο υπουργείο Οικονομικών, το οποίο κάποια στιγμή αποφάσισε την κατάργηση της ΘΟΑ, ενώ παραχώρησε τα σκάφη της στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

Του Θάνου Λαμπρόπουλου

Πηγή: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: