16 Απριλίου 2010

Ο «Τιτανικός» βούλιαξε γιατί δεν πρόλαβε να... τρακάρει.


Ενα νέο βιβλίο για την πιο διάσημη ναυτική τραγωδία αποκαλύπτει ότι μια παρ΄ ολίγον σύγκρουση θα μπορούσε να σώσει 1.517 ψυχές



ΛΟΝΔΙΝΟ Μια παρ΄ ολίγον σύγκρουση που θα είχε σώσει τον «Τιτανικό» αποκαλύπτει, μεταξύ άλλων, ένα νέο βιβλίο που κυκλοφορεί σήμερα στη Βρετανία. Σύμφωνα με τον συγγραφέα, την ώρα που έβγαινε από το λιμάνι του Σαουθάμπτον, στις 10 Απριλίου 1912, ο «Τιτανικός» πέρασε «ξυστά» από ένα επιβατηγό, αμερικανικό και επίσης μεγάλο, το «SS Νew Υork».


Τα δύο σκάφη δεν συγκρούστηκαν για μόλις ένα μέτρο! Αν είχε γίνει εκείνο το ατύχημα, το παρθενικό - και μοναδικό- ταξίδι του «αβύθιστου» υπερωκεανίου για τη Νέα Υόρκη θα είχε αναβληθεί και θα είχαν σωθεί οι 1.517 επιβάτες που έχασαν τη ζωή τους στη σύγκρουση με το παγόβουνο.

Στο βιβλίο του «Τα 101 πράγματα που νομίζατε ότι γνωρίζατε για τον Τιτανικό... αλλά δεν γνωρίζατε» («101 things you thought you knew about the Τitanic... but didn΄t») ο Τιμ Μάλτιν καταγράφει μια σειρά τραγικές συμπτώσεις που καταδίκασαν το διαφημισθέν ως «θαύμα της ναυπηγικής» του.

Ο καπετάνιος του «Τιτανικού» Σμιθ, παρ΄ ότι ήταν έμπειρος ήταν συνηθισμένος σε πλοία πολύ μικρότερα του 50.000 τόνων «Τιτανικού». «Η σύγκρουση απεφεύχθη για περίπου ένα μέτρο, κάτι που αδιαμφισβήτητα αποτελούσε έναν κακό οιωνό για την καταστροφή που θα ακολουθούσε» γράφει ο Μάλτιν.


Υποστηρίζει επίσης ότι το πλήρωμα του «Τιτανικού» καθυστέρησε να εκπέμψει σήμα κινδύνου για 47 ολόκληρα λεπτά μετά τη μοιραία πρόσκρουση στο παγόβουνο στον Ατλαντικό ωκεανό. «Επειδή τους ενδιέφερε περισσότερο η δημόσια εικόνα του “Τιτανικού”, προτίμησαν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους για την πρόσκρουση και για αυτόν τον λόγο υπήρξε μια καθυστέρηση στην κινητοποίηση» γράφει.


Αν το πλήρωμα είχε ζητήσει βοήθεια αμέσως, το πλοίο «Californian» που βρισκόταν κοντά στο σημείο του ατυχήματος θα είχε σπεύσει νωρίτερα προς διάσωση των επιβατών. Αλλά όταν ο «Τιτανικός» εξέπεμψε τελικά SΟS, το πλήρωμα του «Californian» είχε κοιμηθεί, με αποτέλεσμα να μην ανταποκριθεί στο κάλεσμα πριν από τις 5.30 τα ξημερώματα.


Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: