1 Δεκεμβρίου 2009

Οι Έλληνες ναυτικοί αντιμέτωποι με τους πειρατές.

Τελευταία νέα για την πειρατεία σε ελληνόκτητα πλοία.

Είδηση 1η.

Η φρεγάτα "Αδρίας" κοντά στο υπό πειρατεία ελληνικό τάνκερ.

Στα χέρια των εννέα ενόπλων Σομαλών πειρατών παραμένει το ελληνικό δεξαμενόπλοιο «Μaran Centaurus», που κατελήφθη προχθές στη θαλάσσια περιοχή 760 μίλια από τις ακτές της Σομαλίας.

Κοντά του από χθες περίπου στις 12 το μεσημέρι βρίσκεται η φρεγάτα «Αδρίας» του Πολεμικού Ναυτικού, που παρακολουθεί διακριτικά τα καταληφθέντα τάνκερ.

Το ελληνικό πλοίο έπλεε έμφορτο με 275.000 τόνους αργό πετρέλαιο, ανατολικά των ακτών της Σομαλίας, όταν κατελήφθη από τους πειρατές.

Είχε αποπλεύσει από το Κουβέιτ και είχε προορισμό τον Κόλπο του Μεξικού. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία του πλοίου ενημερώθηκε από το απόγευμα της Κυριακής πως το πλήρωμα, εννέα Ελληνες (μεταξύ των οποίων και δύο δόκιμοι ναυτικοί) και οι υπόλοιποι, ένας Ρουμάνος, δύο Ουκρανοί και 16 Φιλιππινέζοι είναι καλά στην υγεία τους, γεγονός που επιβεβαιώθηκε και χθες.

Ο διευθυντής της εταιρείας «Κristen Νavigation», κ. Χατζηγρηγόρης, ερωτηθείς από το «Εθνος», απάντησε πως όλα τα όργανα του πλοίου βρίσκονται σε λειτουργία, ενώ μας διαβεβαίωσε κατηγορηματικά πως και οι 28 ναυτικοί είναι καλά.

Ο ίδιος μας εξήγησε πως όταν δέχτηκε το πλοίο την πειρατική επίθεση, βρισκόταν πολύ μακριά από τις ακτές, στον ωκεανό, και απαιτούνταν 2,5 μέρες ακόμα, για να πλησιάσει τις ακτές της Σομαλίας.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού, Γεώργιος Βλάχος, εξέφρασε την αγωνία όλων των ναυτικών για τους Ελληνες αλλά και τους αλλοδαπούς συναδέλφους τους στο δεξαμενόπλοιο «Μaran Centaurus», για να προσθέσει:

«Οι Ελληνες ναυτικοί, οι οποίοι θαλασσοδέρνονται για να ζήσουν τις οικογένειές τους, αλλά και όλοι οι ξένοι συνάδελφοί μας κινδυνεύουν, γιατί τελικά δεν χτυπιέται το κακό στη ρίζα του και δεν τους σέβεται κανείς. Δεν είναι κομάντος οι ναυτικοί, για να αντιμετωπίζουν πάντα αποτελεσματικά τους ένοπλους πειρατές. Εκτιμώ πως πλέον από σήμερα θα αρχίσει η διευθέτηση της υπόθεσης με πιθανή επικοινωνία των πειρατών με την εταιρεία. Ευχόμαστε δύναμη και κουράγιο στους συναδέλφους μας. Τους σκεφτόμαστε συνεχώς και αγωνιούμε. Ελπίζουμε πως όλα θα λήξουν γρήγορα και θα απελευθερωθούν». Το δεξαμενόπλοιο είναι το πρώτο με ελληνική σημαία, που καταλαμβάνεται από πειρατές και το όγδοο ελληνόκτητο.

Είδηση 2η.

Απετράπη πειρατεία σε ελληνικό πλοίο.

Με τη ρίψη νερού και φωτοβολίδων κατάφεραν οι οκτώ Ελληνες και οι 16 αλλοδαποί συνάδελφοί τους, μέλη πληρώματος του υπό ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιου «Σίκινος» που έπλεε 550 ν.μ. Ν.Α. του Ομάν, να αποτρέψουν την πειρατεία των ενόπλων που επέβαιναν σε ταχύπλοο εξωλέμβιο σκάφος και οι οποίοι, σύμφωνα με το Λιμενικό, άνοιξαν πυρ εναντίον τους.

Η πειρατική επίθεση εξελίχθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης, όταν δίπλα στο ελληνικό τάνκερ, που έχει νηολόγιο Πειραιά 10752 και είχε αποπλεύσει απο το Σουδάν για την Κίνα, "πλεύρισε" ταχύπλοο σκάφος με ενόπλους που άνοιξαν πυρ.

Ομως ο Ελληνας πλοίαρχος φαίνεται ότι ήταν προετοιμασμένος, αφού μέλη του πληρώματος άρχισαν να εκτοξεύουν με μάνικες νερό αλλά και φωτοβολίδες, με αποτέλεσμα οι ένοπλοι πειρατές να αποχωρήσουν.

Σύμφωνα με το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος το ελληνικό δεξαμενόπλοιο που ανήκει στην ναυτιλιακή εταιρία «Κυκλάδες Μαριτάϊμ», με έδρα τον Πειραιά, συνεχίζει κανονικά το ταξίδι του, ενώ όλοι οι ναυτικοί του είναι καλά στην υγεία τους.

Πηγή ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: