20 Νοεμβρίου 2009

Νηοψίες της Φ/Γ Αδριάς βόρεια των Σεϋχελλών, κατά των πειρατών.Ελεύθεροι αφέθηκαν τελικά οι οκτώ Σομαλοί άνδρες, πλήρωμα ύποπτου μητρικού πειρατικού σκάφους στο οποίο εξετέλεσε συναινετική νηοψία σήμερα το πρωί από τις 07:30 έως και τις 10:00 η Φρεγάτα ΑΔΡΙΑΣ σε περιοχή βορείως των νήσων Σευχελλών.

Πιο συγκεκριμένα η ελληνική φρεγάτα που συμμετέχει στην επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ATALANTA για την καταπολέμιση της πειρατείας, ειδοποιήθηκε από τον Ολλανδό Διοικητή της Δύναμης να πλεύσει σε στίγμα περίπου 320 ναυτικά μίλια ΒΑ των Σεϋχελλών για εντοπισμό και εξακρίβωσηδύο υπόπτων (ένα μεγάλο και ένα μικρότερο) σκαφών, για τα οποία σύμφωνα με προηγούμενη αναφορά εντοπισμού από γαλλικό ΑΦΝΣ υπήρξαν βάσιμες υποψίες ότι επρόκειτο περί πειρατικών σκαφών.

Η Φ/Γ ΑΔΡΙΑΣ έσπευσε άμεσα στην περιοχή, ενετόπισε με ίδια μέσα τα δύο σκάφη και εξετέλεσε συναινετικές νηοψίες και στα δύο σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες εμπλοκής της επιχείρησης. Οι ομάδες νηοψίας του ελληνικού πολεμικού αφού αφαίρεσαν τον εργαλειακό εξοπλισμό των πειρατών τους άφησαν ελεύθερους. Παρόμοιο περιστατικό συνέβη και εχτές όπου η Φ/Γ ΑΔΡΙΑΣ εκτέλεσε νηοψία σε τρία σκάφη και αφού κράτησε προσωρινά 10 Σομαλούς τους άφησε στη συνέχεια ελεύθερους.
Το ελληνικό πολεμικό πλοίο συνεχίζει την αποστολή του στη περιοχή.

πηγή DefenceNet

Δεν υπάρχουν σχόλια: