12 Σεπτεμβρίου 2009

Αναμόρφωση και εκσυγχρονισμός της ναυτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα

Η πορεία της ελληνικής ναυτιλίας στο πλαίσιο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, το πρόβλημα της έλλειψης στελεχών για την επάνδρωση των πλοίων του στόλου της ελληνικής διαχείρισης, η νέα εξόρμηση για την προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα και η αναμόρφωση και ο εκσυγχρονισμός της ναυτικής εκπαίδευσης στη χώρα μας είναι τα κύρια ζητήματα συζήτησης στη δεύτερη συνάντηση για το 2009 ΕΕΕ και Committee, στον Πειραιά.

Η δεύτερη συνάντηση των διοικητικών συμβουλίων της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών και της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου (Greek Shipping Cooperation Committee) για το 2009 θα πραγματοποιηθεί στον Πειραιά την ερχόμενη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου. Η προηγούμενη έγινε τον περασμένο Φεβρουάριο στο Λονδίνο.

Τα δύο συμβούλια θα ασχοληθούν, επίσης, με διεθνή και κοινοτικά θέματα σχετικά με τη ναυτιλία και κυρίως με το πρόβλημα της πειρατείας, όπως και με την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και το ζήτημα των ατμοσφαιρικών εκπομπών των πλοίων, ωστόσο οι εκπρόσωποι του ελληνικού εφοπλισμού αναμένεται να επικεντρωθούν ιδιαίτερα στο θέμα της ναυτικής εκπαίδευσης.

Οι Ελληνες εφοπλιστές, στο πλαίσιο του διαλόγου που έχει ξεκινήσει για την επόμενη μέρα, τόσο για τη ναυτική εκπαίδευση όσο και για την προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα, έχουν θέσει ζήτημα αναβάθμισης των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ.) Ναυτικού Τομέα, με τη δυνατότητα απόκτησης από τους αποφοίτους καταληκτικού διπλώματος α’ τάξης πλοιάρχων ή μηχανικών. Δίπλωμα που μέχρι σήμερα αποτελεί προνόμιο μόνο των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού.

Μάλιστα η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών κατέθεσε πρόταση στην Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, με την οποία ζητεί να έχουν τη δυνατότητα οι απόφοιτοι των ΕΠΑ.Λ. Ναυτικού Τομέα (πλοίαρχοι – μηχανικοί) να γίνονται πλοίαρχοι ή πρώτοι μηχανικοί και ώστε να επιτευχθεί η ποιοτική αναβάθμιση της κατηγορίας αυτής των αξιωματικών Εμπορικού Ναυτικού, σύμφωνα πάντα με τις απαιτήσεις της διεθνούς σύμβασης STCW, όπως αυτή ισχύει σήμερα.

Επίσης, από την ΕΕΕ προτείνεται η τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας, ώστε να καταστεί δυνατή η επιδότηση των ταξιδιών των 18 μηνών της κατευθυνόμενης εκπαίδευσης των αποφοίτων των ΕΠΑ.Λ.

Όπως διευκρινίζει η ΕΕΕ, τα επαγγελματικά δικαιώματα, που αποκτούν οι απόφοιτοι των ΕΠΑ.Λ, με την κατοχή των διπλωμάτων πλοίαρχων και μηχανικών γ’, β’, και α’ τάξης, είναι ισότιμα με αυτά που αποκτούν και οι απόφοιτοι των ΑΕΝ, στο πλαίσιο της άσκησης του ναυτικού επαγγέλματος, όμως δεν αποκτούν ούτε δύνανται οι απόφοιτοι των ΕΠΑ.Λ. πλοίαρχοι ή μηχανικοί πάσης τάξεως να αποκτήσουν δικαιώματα που απορρέουν σε συνδυασμό με τον ακαδημαϊκό τίτλο σπουδών που κατέχουν οι απόφοιτοι των ΑΕΝ (Σχολή Δοκίμων Λιμενικών, Τελωνείο, καθηγητής σε Λύκειο η ΑΕΝ, Ισοτιμία διπλώματος πλοιάρχου ή μηχανικού α’ τάξης με δίπλωμα ΤΕΙ).
Καταλήγοντας, η ΕΕΕ επισημαίνει ότι στις προτάσεις αυτές ουδεμία τροποποίηση προτείνεται στη διαδικασία απόκτησης των διπλωμάτων από τους αποφοίτους των ΑΕΝ.


Πηγή apogevmatini.gr

23 σχόλια:

panourgias panagiwths είπε...

ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΧΑΙΡΕΤΗΣΩ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΚΑΙ ΠΟΥ ΔΥΣΤΥΧΩΣ Η ΠΕΠΕΝ ΚΑΙ Η ΠΕΜΕΝ ΔΕΝ ΔΕΧΕΤΑΙ.ΕΙΜΑΙ ΜΑΘΗΤΗΣ ΤΗΣ Β'ΤΑΞΗΣ ΠΛΟΙΑΡΧΩΝ ΤΟΥ 1ου ΕΠΑΛ ΑΙΓΑΛΕΟ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ 29 ΕΤΩΝ.ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΑ ΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΩ ΟΤΑΝ ΕΠΡΕΠΕ ΑΛΛΑ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΜΑΙ ΑΠΟ ΝΑΥΤΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΘΕΛΩ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΩ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΓΙΑΤΙ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ Η ΛΑΜΑΡΙΝΑ ΚΑΙ Α ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑΤΙ Ο ΜΙΣΘΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΩΤΕΡΟΣ ΤΗΣ ΣΤΕΡΙΑΣ!ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΩ ΕΦΟΣΟΝ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ ΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΝΑ ΓΙΝΩ ΠΛΟΙΑΡΧΟΣ Α' ΑΛΛΑ ΘΑ ΚΑΝΩ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΜΠΩ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ.
Υ.Γ ΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ..ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ 27ετος ΗΛΙΚΙΑΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΜΠΟΥΜΕ ΜΕΤΑ ΣΤΙΣ ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ ΚΑΙ ΑΝ ΟΧΙ ΠΑΜΕ ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ ΔΟΚΙΜΟΙ? ΕΜΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΑΛ ΘΑ ΜΑΣ ΔΕΚΤΟΥΝ Η' ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΗ ΓΡΑΜΜΗ?
ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΠΑΝΟΥΡΓΙΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΜΑΚΗΣ είπε...

Φίλε μου το ερωτημα σου θα προσπαθησω να το απαντησω. Αλλά όχι στο παρόν σχόλιο.
Μια διευκρίνηση: Λεγοντας ΔΟΚΙΜΟΣ εννοείς να μπεις στο πλοίο σαν δόκιμος αξιωματικός Γ Βαθμού;

ΜΑΚΗΣ είπε...

Τελικα φίλε Παναγιώτη κατάφερα να μάθω την απάντηση στο ερώτημά σου.
Το όριο ηλικίας είναι μέχρι τα 26 επομένως δεν θα μπορέσεις να μπείς στις ακαδημίες του εμπορικού ναυτικού.
Όμως μπορείς να δουλέψεις ως δόκιμος

panagiotis panourgias είπε...

Ευχαριστω φιλε Μακη εστω και καθυστερημενα λογω προβληματος του laptop.Eπομενως το πτυχιο αυτο ειναι μη πρωαγογικο και φτανεις μεχρι πλοιαρχος β' υπο προυποθεσεις.Καλα ολα αυτα,πλοιαρχος καθηγητης δε μας εχει ερθει ακομα και παμε για μεσα της σεζον!

ΜΑΚΗΣ είπε...

Τίποτα. Άλλωστε αυτός είναι και ο χαρακτήρας του blog αυτού, να ενημερώνει τους αναγνωστες.
Φήλε Παναγιώτη φέτος στο τμήμα μου προστέθηκε μια επιπλέον μαθήτρια, ερχόμενη απο το ναυτικό λύκειο της Άνδρου, το οποίο δεν είχε σχεδόν ουτε έναν καθηγητή ναυτιλιακού κύκλου.Σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα της.
Εσάς ποίος καθγητής σας λείπει;
Παναγιώτη αν θες επί της ευκαιρίας δεν γράφεσε και στους αναγνώστες μου.

ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ είπε...

giorgos corfu

Αγαπητέ φίλε Μάκη πολλά συγχαρητήρια για το μπλόκ σου

θέλω να σε ρωτήσω το εξής:
Προέρχομαι από παλαιό Ναυτικό Λύκειο, συγκεκριμένα των Οινουσσών.
Το τελείωσα το 1980....Εκανα 4 μήνες ως Δόκιμος Πλοίαρχος και 10 μηνες ως ανθ/χος....μετά σταμάτησα δηλαδή σταμάτησα το 1983. Σήμερα έχω έτοιμο το Φυλλάδιο μου, όπως απαιτείται προς ναυτολόγηση. Είμαι 52 ετών...πέραν όλων των άλλων δυσκολιών σχετικά με το να βρείς εταιρεία θέλω να σε ρωτήσω εάν υπάρχουν προϋποθέσεις όπου θα μπορούσα να δώσω εξαιτάσεις, συμπληρώνοντας 24 μήνες προΥπηρεσία για το πτυχίο Γ΄ Τάξης και πως, αλλά και που, εννοώ δημόσια Σχολή.

Σε ευχαριστώ για τον χρόνο σου

Με εκτίμηση

Μακης είπε...

Αγαπητε μου φιλε Γιωργο αν καταλαβα καλα αν και υπηρετησες για 10 μηνες σαν ανθυποπλοιαρχος δεν εχεις το πτυχιο που απαιτειται για ανθυποπλοιαρχος.
Αν οντως ισχυει αυτο τοτε πρέπει νομιζω οτι πρεπει να περασεις ένα ειδικο σχολειο των ΑΕΝ Ασπροπυργου για πρακτικούς πλοιαρχους (που εχουν τελειωσει μονο ναυτικο λυκειο κι οχι ΑΕΝ).
Το σχολειο αυτο είναι 2-3 κυκλων αλλα για περισσοτερες πληροφορίες πρεπει να απευθυνθείς στις ΑΕΝ Ασπροπυργου τηλ 210-55 74171, 210-55 74172, 210-55 74173

Νίκος είπε...

Καλησπέρα να ρωτήσω και εγώ κάτι είμαι 21 χρόνων και ενδιαφέρομαι για πλοίαρχος αν βγάλω ΕΠΑ.Λ με πτυχίο πλοιάρχου μπορώ να ταξιδέψω σαν δόκιμος και στην συνεχεία να γίνω ανθυποπλοίαρχος η και παραπάνω;



ΜΑΚΗΣ είπε...

Φιλε Νικο αν εννοείς ΕΠΑΛ Ναυτικο Λυκειο, μπορεις αν εχεις μεγαλο βυσμα, να μπαρκαρεις και με την παροδο του χρονου να φτασεις μεχρι γραμματικός (υποπλοιαρχος).
Αν θελεις να γινεις καπετανιος ή να εχεις πολυ πιο γρηγορη εξελιξη θα πρεπει να βγαλεις τις Ακαδημιες Εμπορ. Ναυτικου και να ξεκινησεις απο ανθυποπλοιαρχος.

Νίκος είπε...

Ευχαριστώ φιλέ Μάκη δλδ μέχρι Υποπλοίαρχος ούτε καν 'Υπαρχος;

ΜΑΚΗΣ είπε...

Νικο ειπα υποπλοιαρχος... δηλαδη Γραμματικός δευτερος μετα τον Καπετανιο...
Αυτο φυσικα σε ποντοπορα πλοια... Γκαζαδικα και φορτηγα κλπ...
Σε μικροτερα ρυμουλκα, κοτερα κλπ μπορεις να γινεις και καπετανιος... φυσικα.

Νίκος είπε...

Μάλιστα … ευχαριστώ... και όταν είναι να προάγεις από Δόκιμος σε Ανθυποπλοίαρχος και αντίστοιχα Από Ανθυποπλοίαρχος σε Υποπλοίαρχος μήπως ξέρεις ποσά περίπου χρόνια θέλουν στην θάλασσα ο κάθε βαθμός ένας που είναι από ΕΠΑΛ

ΜΑΚΗΣ είπε...

Φιλε Νικο αυτο δεν το γνωριζω.

Νίκος είπε...

Δεν πειράζει Φίλε Μάκη ευχαριστώ για τις πληροφορίες

Γιαννης είπε...

Φιλε μακη να ρωτισω εγω τελιωσα ΕΠΑΛ με πτυχιο πλιαρχου εδωσα παννελληνιες και δεν μπορεσα να μπω ΑΕΝ πως μπορω να βγαλω το ναυτικο φιλαδιο και να παρκαρω σαν Δοκιμος;

ΜΑΚΗΣ είπε...

Φιλε Γιαννη αφου σου τονισω οτι πρεπει να εχεις σχεδον τον Θεό μπαρμπα απο βύσμα για να μπαρκαρεις σαν πτυχιουχος ΕΠΑΛ και μαλιστα δεν ξερω κατα πόσον θα σε παρουν για Δοκιμο... (χλωμο το βλεπω) να σου πω οτι καλυτερα να διαβασεις αναλυτικα τις οδηγίες που εχω βαλει στην αναρτηση παρακατω...
(αντεγραψε τον συνδεσμο)

http://triiris.blogspot.gr/2009/09/blog-post_09.html

Εκει θα βρεις και εκατονταδες σχολια πασης φυσεως με διευκρινιστικές ερωτησεις κι απαντησεις...

Να εισαι καλα.

Γιαννης είπε...

Φιλε Μακη για καποιο λογο δεν μου ανηγει το URL παντως ευχαριστω για τον χρονο σου.

ΜΑΚΗΣ είπε...

Γιαννη ειπα να το παρεις και να το βαλεις στην διευθυνση με copy paste...
Δεν ειναι ενεργο λινκ...

Αν παλι δυσκολευεσαι βαλε στην αναζητηση Google την φραση

"Τριηρης Προυποθέσεις Ναυτικου φυλλαδιου"

θα στο βγαλει αναμεσα στα πρωτα ισως και πρωτο πρωτο...

Δ. Π είπε...

Κε. Μάκη καλησπέρα σας. Εγώ που είμαι 39 ετών και θέλω να ασχοληθώ με την ναυτιλία χωρίς να έχω κανένα πτυχίο, ούτε καν λυκείου, μπορώ να ξεκινήσω από κάπου χωρίς όμως να μου πάρει 5 χρόνια να φτάσω εκεί έστω και για την κατώτερη θέση που υπάρχει. Έτσι επειδή το έχω απωθημένο. Θα το εκτιμούσα πολύ να μου δώσεις μια απάντηση. Σε ευχαριστώ εκ των προτέρων

Δ. Π είπε...

Κε. Μάκη καλησπέρα. Εγώ που είμαι 39 ετών και θέλω να ασχοληθώ με την ναυτιλία χωρίς να έχω κανένα πτυχίο πάνω σε αυτό τον κλάδο, ούτε απολυτήριο λυκείου,μπορώ να ξεκινήσω από κάπου χωρίς να μου πάρει 5 χρόνια να φτάσω εκεί που θέλω έστω και στην κατώτερη θέσει. Έτσι επειδή το έχω απωθημένο. Σε ευχαριστώ εκ των προτέρων.

ΜΑΚΗΣ είπε...

Κυριε ΠΔ χαιρεται.
Δυστυχως με αυτες τις προϋποθέσεις που περιγραφεται δεν υπαρχει καμία πιθανοτητα να ασχοληθείτε με την ναυτιλια....
Αφηνω 0,01% να καταφερεται που μαλλον το βλεπω δυσκολο, να βγαλετε ναυτικο φυλλαδιο και κατοπιν αν εχετε ενα ΤΕΡΑΣΤΙΟ μέσον σε καποια ναυτιλιακη να σας παρουν σε καποιο πλοιο...

Αλλά αυτά συμβαίνουν μονο στα παραμυθια.... και δυστυχως;το απωθυμενο σας θα μεινει απωθυμενο....
Πιο πιθανο ειναι να βγαλετε με αρκετο κοπο καποιο διπλωμα για καμια βαρκουλα για ψαρεμα.... (κι αυτο εν μερει στην ναυτιλία ανηκει αφου ασχολειται με την θαλασσα)

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα,

θέλω να ρωτήσω κάτι αν γίνεται να με βοηθήσετε.

Είμαι πτυχιούχος ΑΕΙ, 28 χρονών και σκεύτομαι να ασχοληθώ με τη θάλασσα.
Συγκεκριμένα με ενδιαφέρει για πλοίαρχος. Δηλαδή να ξεκινήσω από τη χαμηλότερη βαθμίδα νομίζω είναι δόκιμος και κάποια στιγμή να γίνω πλοίαρχος.

Στη σχολή δεν με δέχονται λόγω ηλικίας.
Υπάρχει άλλος τρόπος?

Δεν με ενδιαφέρει να κάνω οποιαδήποτε δουλειά στη θάλασσα μόνο την παραπάνω.

Γίνεται χωρίς συγκεκριμένο πτυχίο να ακολουθήσεις αυτή τη σταδιοδρομία?

Ευχαριστω Ν.Ν

ΜΑΚΗΣ είπε...

Αγαπητε φιλε ΝΜ στην Ελλαδα το νομικο πλαίσιο δεν επιτρέπει σε άλλους πέραν των αποφοίτων των Ακαδημιών Εμπορικου Ναυτικου (ΑΕΝ), να ασχολούνται ως αξιωματικοί στο εμπορικό Ναυτίκο. Ωστόσο νομιζω οτι υπαρχουν καποιες ιδιωτικές σχολές ή τμήματα ξένων κολλεγιων ή πανεπιστημίων που διαφημίζουν ναυτικές σπουδές, αλλά δεν γνωρίζω το πλαίσιο τους και νομίζω οτι θα ειναι μάλλον ιδιαίτερα προβληματικό για να μην πω μάλλον αδυνατο τα πτυχία τους να αναγνωριστουν από το Υπουργείο Ναυτιλίας.

Εφόσον εσυ δεν μπορείς να εισαχθείς λοιπόν σε μια ΑΕΝ είναι μάλλον αδυνατο να ασχοληθείς οπως θέλεις δηλαδή ως αξιωματικος στο ΕΝ....

Παντως για να γνωριζεις την διαδικασία....
Οσο φοιτας στις ΑΕΝ κάνεις δυο ταξιδια συνολικης διαρκειας 12 μηνων στα οποια εισαι στο πλοιο ως δοκιμος...
Οταν αποφοιτησεις ονομαζεσαι μετα απο το πτυχίο των ΑΕΝ και μεσω της άδειας ασκησεως επαγγελματος απο το Υπουργείο Ναυτιλίας, σε Πλοίαρχος Γ τάξεως (κοινως ανθυποπλοίαρχος) κατοπιν μετα από καποια χρόνια υπηρεσίας και τις αναλογες κατατακτηριες εξετασεις γινεσαι υποπλοιαρχος κλπ....

Επίσης να σου τονισω οτι ετσι οπως ειναι τα πραγματα στην Ναυτιλια μας, χρειαζεται κυριολεκτικα να εχεις τον "Θεό μπαρμπα" που λενε για να μπεις σε καποια εταιρεία ακομα κι αν εισαι αποφοιτος....
Δηλαδη πολυ δυνατο μέσο....

Παντως για να μην σε απελπισω τελείως, να σου πω οτι υπαρχει καποια πιθανοτητα καποιες απο τις εταιρείες να αναγνωριζουν και να προσλαμβανουν αποφοιτους των ιδιωτικων σχολων αλλα δεν μπορω να σε βοηθησω περαιτερω....

Θελει πολυ ψαξιμο....