18 Δεκεμβρίου 2013

Διορθώσεις στους Ναυτικούς Χάρτες των πλοίων.

Η διόρθωση που κάνουμε στους χάρτες που έχουμε στο πλοίο είναι αφενός μεν μια πολύ σημαντική δουλειά και αφετέρου είναι η βασική δουλειά (μαζί με το πλάνο ταξιδίου) του navigational Officer.
 
Υπάρχουν όμως και διορθώσεις οι οποίες αφορούν και τους άλλους ανθυποπλοιάρχους τις οποίες θα αναφέρουμε πάρα κάτω. Εννοείται ότι δεν θα πρέπει να ξέρει την διαδικασία της διορθώσεις των χαρτών μόνο ο ανθυποπλοίαρχος που είναι υπεύθυνος για αυτούς, αλλά θα πρέπει και οι υπόλοιποι στην γέφυρα να το γνωρίζουν αυτό.  Τις διορθώσεις που θα σας που θα σας πω θα τις αναφέρω στα Αγγλικά γιατί έτσι θα τις συναντάτε μέσα στα καράβια.

Διορθώσεις χαρτών:

Weekly Notices to Mariners:
Εκδίδονται σε εβδομαδιαία βάση και αν δεν έχετε ηλεκτρονικό σύστημα για την παραλαβή τους εν πλω, θα σας έρχονται στα λιμάνια ταχυδρομικώς. Περιλαμβάνει ένα βιβλιαράκι με τις διορθώσεις για τους χάρτες, tracing papers, τις νέες εκδόσεις χαρτών και χάρτες οι οποίοι δεν ισχύουν (cancel). 

Το βιβλιαράκι με τις διορθώσεις για τους χάρτες δεν περιλαμβάνει μόνο διορθώσεις και καινούριες εκδόσεις των χαρτών αλλά, μεταξύ αυτών έχει και κάποιες ακόμα διορθώσεις οι οποίες είναι: οι temporary and preliminary notices (επίσης για τους χάρτες), Admiralty sailing directions(για τα βιβλία Admiralty sailing directions) , Admiralty list of lights(για τα βιβλία Admiralty list of lights) και τα radio signals (για τα βιβλία radio signals). Ο χρόνος ξεκινά με την διόρθωση 1 (σαν ‘’εβδομάδα’’ θα το αναφέρετε).

Cumulative List of Notices to mariners:
Είναι βιβλίο το οποίο εκδίδεται δύο φορές τον χρόνο ( Ιανουάριο και Ιούλιο) και περιέχει συνολικά τις διορθώσεις που έχει ο κάθε χάρτης τα δύο τελευταία χρόνια. Δίπλα σε κάθε νούμερο χάρτη αναφέρει και το νούμερο τις διόρθωσης που θα πρέπει να έχει γίνει. Με το βιβλίο αυτό θα μπορούμε να ελέγξουμε αν οι χάρτες μας έχουν τις διορθώσεις που πρέπει.

Annual Summary of Notices to Mariners: 
Είναι ένα βιβλίο το οποίο εκδίδεται κάθε χρόνο και το οποίο αναφέρει αναλυτικά όλες τις temporary και permanent διορθώσεις του προηγούμενου χρόνου. Με το βιβλίο αυτό θα ξέρετε ποιες temporary και permanent διορθώσεις θα πρέπει να ‘’περαστούν’’ μέσα στους χάρτες. Να σημειώσω εδώ ότι αν ένα καράβι διαθέτει ηλεκτρονικό σύστημα για τις διορθώσεις, το βιβλίο αυτό δεν σας είναι χρήσιμο γιατί μπορείτε να τις βλέπετε στον υπολογιστή. Το αναφέρω αυτό γιατί αρκετές εταιρείες, που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό σύστημα, δεν έχουν πλέον φακέλους στους οποίους να κρατάνε τις temporary και permanent διορθώσεις.

 
Chart correction software and computer ( Chart Co):
Είναι το ηλεκτρονικό σύστημα που – πλέον – πολλές οι εταιρείες χρησιμοποιούν. Είναι ένα σύστημα που λαμβάνεις εν πλω όλες τις διορθώσεις που προαναφέραμε και η ευκολίες και δυνατότητες που προσφέρει είναι τεράστιες. 

Με το σύστημα αυτό δεν χρειάζεται να περιμένεις κάποιο λιμάνι για να πάρεις τις διορθώσεις, που πολλές φορές έφταναν και 10 αλλά και παραπάνω εβδομάδες (ανάλογα με την διάρκεια του ταξιδιού) στα λιμάνια.

Μπορούμε να λαμβάνουμε τις διορθώσεις σε εβδομαδιαία βάση όπου και να είμαστε, και το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να τις εκτυπώσουμε. 

Οποιαδήποτε στιγμή, ο ανθυποπλοίαρχος μπορεί να ελέγξει αν οι χάρτες είναι επαρκώς διορθωμένοι. Είναι ένα σύστημα στο οποίο οι πιθανότητες του λάθους είναι πολύ μικρές, σε σχέση με το αν τις παραλάβεις συσσωρευμένες στο λιμάνι.

Navarea Warnings:
Είναι διορθώσεις οι οποίες χωρίζονται σε 16 περιοχές (NAV AREAS) Και μπορούμε να τις λάβουμε από τα MF/HF και από το INMARSAT.

Navtex Warnings:
Είναι διορθώσεις που λαμβάνουμε από το NAVTEX τις οποίες εκπέμπουν σταθμοί και οι οποίες αφορούν περιοχές κοντά σε ακτές. Οι σταθμοί αυτοί έχουν περιορισμένη εμβέλεια αλλά και συγκεκριμένες περιοχές για τις οποίες αναφέρονται. Οι διορθώσεις αυτές μπορούν να αφορούν προγνώσεις καιρού, οδηγίες για την ναυσιπλοΐα όπως και σήματα κινδύνου.


e-Nautilia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: