31 Ιουλίου 2011

Κινεζικό αεροπλανοφόρο: έρχεται στην Ελλάδα!


Πήρε μια μικρή αναβολή ενός μήνα αλλά το πρώτο ταξίδι του νέου (ανακατασκευασμένου) κινεζικού αεροπλανοφόρου (που ίσως έχει το όνομα «Shi Lang») επίκειται άμεσα και οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι ένα ακόμη δείγμα περί αυτού.

Δείχνουν πιθανότατα δοκιμές του συστήματος ηλεκτροπαραγωγής. Προσέξτε επίσης τον ανοικτό ανακλαστήρα καυσαερίων τζετ (jet deflector) στο μέσο περίπου του καταστρώματος. Σε πρόσφατες δηλώσεις τους, που επίσης είναι δείγμα της επικείμενης πρώτης δοκιμής του πλοίου εν πλω, Κινέζοι επίσημοι ανέφεραν ότι το «Shi Lang» είναι ένα πρόγραμμα «έρευνας και ανάπτυξης», ένας πολύ μεγάλος ευφημισμός για μια τεράστια επένδυση μετατροπής του πρώην σοβιετικού/ ουκρανικού «Varyag» (βλέπε εδώ).

Σε άλλες δηλώσεις πάντως ο Στρατηγός Luo Yuan, ανώτατο στέλεχος της κινεζικής Ακαδημίας Στρατιωτικών Επιστημών ανέφερε ότι «η Κίνα θα χρειαστεί τουλάχιστον τρία αεροπλανοφόρα για να προστατεύσει τα συμφέροντά της στην ζωτική περιοχή ενδιαφέροντος καθώς οι γείτονές της διαθέτουν ήδη αντίστοιχο αριθμό σκαφών. Η Ινδία θα έχει τρία αεροπλανοφόρα μέχρι το 2014, το ίδιο και η Ιαπωνία». Σχετικά με την τελευταία, ο Κινέζος επίσημος αναφερόταν προφανώς στα τρία μεγάλα ελικοπτεροφόρα που έχει ή ναυπηγεί το Τόκιο, που θεωρητικά μπορούν να μετατραπούν σε αεροπλανοφόρα VTOL. Αναφορικά με τις δηλώσεις αυτές, εάν το «Shi Lang» είναι το ένα από τα νέα πλοία, υπάρχουν ήδη πληροφορίες ότι έχει ξεκινήσει η ναυπήγηση δυο άλλων αεροπλανοφόρων κινεζικής σχεδίασης στην Σαγκάη.

Πήγη: ptisidiastima.wordpress

Πηγή: KranosGR

Δεν υπάρχουν σχόλια: