15 Ιανουαρίου 2012

Προωθούν την ίδρυση ιδιωτικών ναυτικών σχολών.


ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ - ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

Σχετικές ανακοινώσεις έγιναν μετά από χτεσινή σύσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Παιδείας και του υφυπουργού Ναυτιλίας

Την ιδιωτικοποίηση της Ναυτικής Εκπαίδευσης προωθεί η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσαν χτες ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος και ο υφυπουργός Ναυτιλίας Αδ. Γεωργιάδης μετά από κοινή τους σύσκεψη, στο υπουργείο Ναυτιλίας στη Δραπετσώνα. Με άλλα λόγια, αφού οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ υπονόμευσαν και έθεσαν σε τροχιά διάλυσης τη Ναυτική Εκπαίδευση (χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Μηχανιώνας που την κλείνουν, το ότι έχουν καταργήσει τη σίτιση σε όλες τις σχολές, ενώ το ΚΕΣΕΝ - κέντρο μετεκπαίδευσης - είναι υπό κατάρρευση), έρχεται τώρα η συγκυβέρνησή τους να δώσει τη χαριστική βολή επιχειρώντας να γυρίσει τη Ναυτική Εκπαίδευση στην εποχή των σχολών - μπακάλικων τύπου «Πυθαγόρα». Δηλαδή ο κάθε επιχειρηματίας να πουλάει διπλώματα με το κιλό, τα οποία θα «ανταποκρίνονται» σε «φτηνούς και πειθήνιους» χωρίς δικαιώματα ναυτεργάτες. Η ιδιωτικοποίηση της Ναυτικής Εκπαίδευσης είναι άλλωστε μία από τις βασικές αξιώσεις της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, κάτι που επιβεβαίωσε χτες και ο Αδ. Γεωργιάδης τονίζοντας ότι «η ΕΕΕ υποστηρίζει τις ιδιωτικές σχολές», προσθέτοντας με νόημα ότι: «Η ελληνική πολιτεία χρωστάει πολλά στους Ελληνες εφοπλιστές».

Πιο συγκεκριμένα, αφού ο Κ. Αρβανιτόπουλος δήλωσε ότι «η αναβάθμιση της Ναυτικής Εκπαίδευσης είναι κυρίαρχο θέμα, για τη διατήρηση της στρατηγικής θέσης της Ελληνικής Ναυτιλίας στον κόσμο, για την απασχόληση των ναυτικών και βέβαια για την ανάδειξη του Πειραιά σε κέντρο ναυτιλιακών αποφάσεων», ο Αδ. Γεωργιάδης πρόσθεσε: «Ο προϋπολογισμός της ναυτικής εκπαίδευσης βαίνει μειούμενος. Προσπαθούμε να βρούμε τον τρόπο ώστε να παράσχουμε στην ελληνική νεολαία και ναυτιλία την ποιοτικότερη ναυτική εκπαίδευση» και γι' αυτό κατά τον υφυπουργό «εξετάζουμε και τη θεσμοθέτηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης», ενώ συμπλήρωσε ότι «πρόθεσή μας είναι να δίνουν διπλώματα πλοιάρχων και από τις ιδιωτικές σχολές»!

Πιο ειδικά για τον προϋπολογισμό της Ναυτικής Εκπαίδευσης ο Αδ. Γεωργιάδης είπε ότι «είναι ελλειμματικός κατά 7 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα που έχουμε στη διάθεσή μας επαρκούν έως τον Ιούνιο. Το Ταμείο Ναυτικής Εκπαίδευσης χρειάζεται 17 εκατ. ευρώ και σήμερα φθάνουμε μετά βίας τα 11 εκατ. ευρώ». Πρόκειται για χοντροκομμένη κοροϊδία και στοιχεία που δεν στηρίζονται πουθενά αφού σε ό,τι αφορά τον Κλάδο Ναυτικής Εκπαίδευσης, που ανήκει στο ΝΑΤ, όπως έχει καταγγελθεί κατ' επανάληψη από τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, δεν γνωρίζει κανείς τι ακριβώς γίνεται. Δεν κλείνουν ισολογισμούς (έχει να κλείσει ισολογισμός στο ΝΑΤ από το 2003!), δεν υπάρχουν προϋπολογισμοί, είναι άγνωστο τι εισπράττεται, ποιος τα εισπράττει και πώς τα διαχειρίζονται...

Πηγή: Alfavita

Δεν υπάρχουν σχόλια: