15 Ιανουαρίου 2012

Ολοκληρώθηκε η διάσωση του τρίτου επιζώντα.Οι διασώστες λένε ότι από το εσωτερικό του οποίου ακούγονται θόρυβοι.


Oι Ιταλοί πυροσβέστες και σπηλαιολόγοι ολοκλήρωσαν την επιχείρηση διάσωσης του Ιταλού ναυτικού Μαρίκο Ταμποϊετρόνι, υπεύθυνο των διοικητικών υπηρεσιών του πλοίου. Έχει τραυματισθεί στα πόδια και το σημείο στο οποίο βρισκόταν έχει καλυφθεί σχεδόν ολοκληρωτικά από το νερό. Μεταφέρθηκε αμέσως με ελικόπτερο στο νοσοκομείο της πόλης Γκροσσέτο. Είχε μείνει μέχρι τέλους κοντά στους επιβάτες.

Στο μεταξύ, όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, διασώστες δηλώνουν ότι ακούγεται θόρυβος και από άλλα σημεία του πλοίου, κάτι που μπορεί να αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας και για άλλους τυχόν επιζώντες.

'Υστερα από διασταύρωση στοιχείων, ο αριθμός των αγνοουμένων του ναυαγίου του κρουαζιερόπλοιου Costa Concordia, μειώθηκε σε 17, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της περιφέρειας της Τοσκάνης Ενρίκο Ρόσι.

«Ελεγχοι και διασταύρωση στοιχείων μάς επιτρέπουν να πούμε ότι ο αριθμός των αγνοουμένων είναι 17, έντεκα επιβάτες και έξι μέλη του πληρώματος», τόνισε ο Ρόσι.

Ως τώρα οι διασώστες μιλούσαν για 34 ή 36 αγνοουμένους. Στο ναυάγιο του πολυτελούς κρουαζιερόπλοιου στ΄ανοιχτά του νησιού Τζίλιο, έχασαν τη ζωή του τρεις άνθρωποι και 40 τραυματίσθηκαν. Δυο γιαπωνέζοι τουρίστες, τέλος, που ήταν στην λίστα των αγνοουμένων, κατάφεραν να φτάσουν μόνοι τους στην Ρώμη και είναι καλά.

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, προσθέτουν, επιπλέον, ότι η ναυτική αυτή τραγωδία, οφείλεται στο ότι το πλοίο πλησίασε υπερβολικά στο νησί Τζίλιο, σε ένα είδος καθιερωμένου «φόρου τιμής"'. Αυτό επιβεβαίωσε στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης ο δήμαρχος του νησιού Σέρτζιο Ορτέλι, ενώ η εφημερίδα Ουνιτά αποκαλύπτει και επιστολή, στην οποία ο δήμαρχος κάνει αναφορά στην συνήθεια αυτή.

Εγκατέλειψε νωρίς το πλοίο ο κυβερνήτης

Ο κυβερνήτης του ιταλικού κρουαζιερόπλοιου Costa Concordia Φραντζέσκο Σετίνο εγκατέλειψε το πλοίο αρκετή ώρα πριν από την απομάκρυνση των τελευταίων επιβατών, δήλωσε σήμερα ο εισαγγελέας του Γκροσέτο, αρμόδιος την έρευνα του ναυαγίου του κρουαζιερόπλοιου, απαντώντας σε ερώτηση του τηλεοπτικού δικτύου SkyTG24. Όταν ρωτήθηκε αν ο κυβερνήτης του πλοίου, ο οποίος συνελήφθη χθες Σάββατο για πολλαπλή ανθρωποκτονία, ναυάγιο και εγκατάλειψη πλοίου, είχε «εγκαταλείψει το πλοίο αρκετή ώρα πριν οι τελευταίοι επιβάτες απομακρυνθούν», ο εισαγγελέας του Γκροσέτο Φραγκίσκο Βερούτζιο απάντησε: «Δυστυχώς πρέπει να το επιβεβαιώσω».

Μαζί με τον κυβερνήτη του πλοίου, συνελήφθη και ο υποπλοίαρχος Τσίρο Αμπρόσιο με την κατηγορία των πολλαπλών ανθρωποκτονιών και της εγκατάλειψης του πλοίου. «Ο κυβερνήτης του πλοίου προσέγγισε με πολύ αδέξιο τρόπο το νησί Τζίλιο, προσέκρουσε σε ύφαλο, ο οποίος σφηνώθηκε στην αριστερή πλευρά του πλοίου δημιουργώντας μεγάλο ρήγμα με αποτέλεσμα να εισχωρήσει μεγάλη ποσότητα νερού μέσα σε δύο με τρία λεπτά και το πλοίο να πάρει κλίση», δήλωσε εισαγγελέας του Γκροσέτο.

Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: