27 Νοεμβρίου 2011

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΥΠΟΒΡΥΧΙΩΝ (ΔΥ).

ΦΩΤΟ: Κρίστυ Εμίλιο Ιωαννίδου

Το Περί Αλός μετέβη στις 16 Νοεμβρίου στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας (ΝΣ) στην έδρα του Αρχηγείου Στόλου (ΑΣ), προκειμένου να επισκεφθεί τη Διοίκηση Υποβρυχίων (ΔΥ) του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ). Σημειώνεται ότι η επίσκεψή μας συνέπεσε με την συμπλήρωση 69 ετών (16 Νοεμβρίου 1942) από την βύθιση του υποβρυχίου «Τρίτων» με κυβερνήτη τον υποπλοίαρχο Ε. Κοντογιάννη, στην περιοχή του Καφηρέα. Ο χώρος των υποβρυχίων μας είναι φιλικός και θέλουμε να τον θεωρούμε και οικείο, καθώς μέσα από κείμενα που έχουμε δημοσιεύσει, επιθυμούμε να προβάλλουμε την ιστορία του όπλου και των ηρωικών στελεχών που έπεσαν κατά την εκτέλεση του καθήκοντος.

Συνεργείο Συσσωρευτών. ΦΩΤΟ: Κρίστυ Εμίλιο Ιωαννίδου

Στην έδρα της ΔΥ μας υποδέχθηκε ο Διοικητής Πλοίαρχος Αθανάσιος Καρατζάς μαζί με τον Επιστολέα Αντιπλοίαρχο Δημήτριο Μήλα. Για την ιστορία αναφέρουμε ότι το 1914 συστάθηκε η Διοίκηση Υποβρυχίων με τον τίτλο «Σταθμός Καταδυομένων» με Διοικητή τον Αντιπλοίαρχο Σ. Παπαρρηγόπουλο. Σήμερα μετά από 97 έτη τα υποβρύχια του ΠΝ συνεχίζουν να αποτελούν το καμάρι του Στόλου, καθώς το πλέον πρόσφατα ενταγμένο σκάφος στη δύναμη του ΑΣ δεν είναι άλλο από το νεότευκτο 214 «Παπανικολής» Ο Διοικητής αφού αναφέρθηκε στην αποστολή της ΔΥ και στον ρόλο των υποβρυχίων στο σύγχρονο επιχειρησιακό περιβάλλον, ιδιαίτερα κατά την τρέχουσα περίοδο, τόνισε ότι τα υποβρύχια αποτελούν την αιχμή του δόρατος του ΠΝ στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.


Στη συνέχεια το «Περί Αλός» είχε την ευκαιρία να περάσει την πύλη της Σχολής Υποβρυχίων (ΣΥΒ) και να δει από κοντά τον εξομοιωτή εκπαίδευσης. Πριν εισέλθουμε εντός του ειδικού χώρου, την προσοχή μας τράβηξε το αναλυτικό μοντέλο υπό κλίμακα του εσωτερικού ενός υποβρυχίου 209 που χρησιμοποιείται για την εκπαίδευση του προσωπικού. Όπως πληροφορηθήκαμε για τα 214 υπάρχει αντίστοιχο στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Η εικόνα που αποκομίσαμε ήταν ομολογουμένως εντυπωσιακή, ενώ είχαμε τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε από κοντά ένα πρόγραμμα εκπαιδευτικής απεικόνισης, με τη χρησιμοποίηση κατάλληλου λογισμικού.


Όπως μας εξήγησε ο Διευθυντής Σπουδών Αλέξανδρος Ξανθουλέας στον εκπαιδευόμενο εμφανίζονται ρεαλιστικές εικόνες από σκάφη επιφανείας-στόχοι, τα οποία κινούνται με διάφορες κατευθύνσεις και ταχύτητες. Ο ενθουσιασμός μας ήταν τέτοιος ώστε ζητήσαμε να δούμε μέσα από το εκπαιδευτικό περισκόπιο επίθεσης του εξομοιωτή και να μπούμε για λίγο στη θέση του «μαθητευόμενου» κυβερνήτη. Μετά από τη ΣΥΒ και τον εξομοιωτή ξεναγηθήκαμε και στον ευρισκόμενο απέναντι χώρο Συνεργείο Συσσωρευτών,ένα κτίριο με μακρά ιστορία και παράδοση, από την περίοδο των αρχών του περασμένου αιώνα, κατασκευασμένο από την γαλλική ναυτική αποστολή.Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με την «κατάδυση» στους χώρους του υποβρυχίου «Αμφιτρίτη» (S117), εντός του οποίου ο Κυβερνήτης Ευστάθιος Κουτούκαλης μας ξενάγησε και μας ενημέρωσε για το σημαντικό έργο που επιτελείται. Το συγκεκριμένο 209/1200 υποβρύχιο κλάσης «Ποσειδών» είναι το μόνο σκάφος της ΔΥ που φέρει θηλυκό όνομα. Το προσωπικό του σκάφους ήταν άριστα ενημερωμένο και καταρτισμένο, ενέπνεε εμπιστοσύνη και υψηλότατου επιπέδου επαγγελματισμό.

Το Type 209/1200 υποβρύχιο ΑΜΦΙΤΡΙΤΗ. ΦΩΤΟ: Κρίστυ Εμίλιο Ιωαννίδου

Στο υποβρύχιο μετέβη και ο διοικητής της ΔΥ με τον επιστολέα, συγκροτώντας – έστω και για λίγο – μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση πάνω σε θέματα που αφορούσαν τις δυνατότητες των υποβρυχίων. Ελπίζουμε στο μέλλον να έχουμε περισσότερο χρόνο για ανταλλαγή απόψεων με τα πραγματικά άξια και ικανότατα στελέχη της ΔΥ του ΠΝ. Με βαριά καρδιά που έφθασε η ώρα να αναχωρήσουμε και με το νου γεμάτο από εικόνες περισκοπίων, υποβρυχίων, τορπιλοσωλήνων, μα πάνω από όλα με το πνεύμα των ατρόμητων Υποβρύχιων του Στόλου, ολοκληρώσαμε την επίσκεψή μας.


Επρόκειτο για μια σημαντικότατη εμπειρία η οποία μας έδωσε την ευκαιρία να θαυμάσουμε την πίστη, την αφοσίωση στο καθήκον, τον επαγγελματισμό, την άοκνη προσπάθεια, μα πάνω από όλα τον πατριωτισμό των στελεχών του ΠΝ και ειδικά της ΔΥ σε μια δύσκολη περίοδο για την κοινωνία και την πατρίδα. Είμαστε υπερήφανοι για το Ναυτικό μας, για τους άνδρες και τις γυναίκες της ΔΥ, για τα υποβρύχια που θα φύγουν πρώτα και θα επιστρέψουν τελευταία και νικηφόρα, όποτε η πατρίδα το απαιτήσει!

Πηγή: Περί Αλός

Δεν υπάρχουν σχόλια: