16 Ιανουαρίου 2011

Αγνοούμενοι φέρονται 22 λαθρομετανάστες.


Της Θεοδοσίας Κοντζόγλου

Είκοσι δύο οικονομικοί μετανάστες φέρονται ως αγνοούμενοι, ανοικτά της Κέρκυρας, καθώς σύμφωνα με ομοεθνείς τους έπεσαν στη θάλασσα από αλιευτικό σκάφος που μετέφερε συνολικά 263 άτομα.

Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, οι μετανάστες επέβαιναν σε αλιευτικό σκάφος μήκους περίπου 30 μέτρων, όταν 22 από αυτούς έπεσαν στη θάλασσα προκειμένου να περισυλλεγούν από φορτηγό πλοίο το οποίο έπλεε στη περιοχή.

Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με το Λιμενικό Σώμα, στη περιοχή έπνεαν άνεμοι έντασης 6 – 7 μποφόρ, με αποτέλεσμα τα δύο πλωτά να επιστρέψουν στη βάση τους.

Στο μεταξύ είχαν κινητοποιηθεί τα παραπλέοντα καθώς και ελικόπτερο Σούπερ πούμα αλλά και αεροσκάφος C130. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας και της κεραίας κινητής τηλεφωνίας, εντοπίστηκε το στίγμα απ όπου έγινε το τηλεφώνημα στο αστυνομικό τμήμα. Έτσι οι έρευνες οριοθετήθηκαν σε συγκεκριμένο χώρο.

Τους μετανάστες – στο σύνολό τους Αυγανοί – εντόπισε λίγο αργότερα το υπό σημαία Ολλανδίας φορτηγό πλοίο «Momendum Scan».

Το πλήρωμα του πλοίου ανέφερε ότι τουλάχιστον ένα άτομο θεάθηκε να πέφτει στη θάλασσα, αλλά οι διασωθέντες ανεβάζουν τους αγνοούμενους στους 22.

Συνολικά το ολλανδικό πλοίο περισυνέλλεξε 241 άτομα τα οποία θα αποβιβάσει στην Κέρκυρα.

Το περιστατικό σημειώθηκε σε απόσταση 30 ναυτικών μιλίων δυτικά της Κέρκυρας γύρω στις 9.00 το βράδυ της 15ης Ιανουαρίου, 2011.Όπως έγινε γνωστό, κατά την ώρα αυτή, άγνωστος αλλοδαπός, τηλεφώνησε στο αστυνομικό τμήμα Κέρκυρας, αναφέροντας ότι 263 άτομα βρίσκονταν πάνω σε σκάφος που κινδύνευε. Αμέσως η αναφορά μεταφέρθηκε στο τοπικό λιμεναρχείο και δύο πλωτά του λιμενικού απέπλευσαν για να παρέχουν βοήθεια.


Πηγή: Nautilia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: