28 Δεκεμβρίου 2010

Υιοθετήθηκαν δύο Διακηρύξεις για την ποινικοποίηση των ναυτικών.


Κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΕΟΚΕ) (Βρυξέλλες, 8/12/10), υιοθετήθηκαν δύο Διακηρύξεις για την ποινικοποίηση των ναυτικών. Η πρώτη από την Ομάδα Ι – Εργοδότες (114 μέλη) με πρωτοβουλία της Δρ. Άννας Μπρεδήμα, υπό την ιδιότητα της αντιπροέδρου της Ομάδας Εργοδοτών και η δεύτερη από την Ομάδα ΙΙ – Εργαζόμενοι (120 μέλη), με πρωτοβουλία του προέδρου της Ομάδας τον κ. Γιώργο Ντάση.

Στις Διακηρύξεις ασκείται οξεία κριτική της πρόσφατης απόφασης του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου (28/9/10) στην προσφυγή του πλοιάρχου Μαγκούρα κατά Ισπανίας (υπόθεση δεξαμενοπλοίου Prestige) όσον αφορά την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του. Το Δικαστήριο έκρινε ότι δεν παραβιάσθηκαν τα ανθρώπινα δικαιώματα του πλοιάρχου Μαγκούρα με την επιβολή εγγύησης 3 εκατομμυρίων ευρώ από τις Ισπανικές Αρχές για την άρση της κράτησής του κατ’ οίκον. Σημειωτέον ότι 8 χρόνια μετά το ατύχημα δεν έχει ορισθεί δικάσιμος (στην κύρια δίκη) ενώ ο πλοίαρχος είναι 75 ετών.

Στις Διακηρύξεις αναφέρεται η ποινικοποίηση των ναυτικών ως ένας εκ των λόγων μη προσέλκυσης στο ναυτικό επάγγελμα. Ζητείται η υιοθέτηση από την ΕΕ των Κατευθυντήριων Γραμμών IMO / ILO (2006) για την μεταχείριση των ναυτικών σε περίπτωση ναυτικού ατυχήματος και του άρθρου 230 της ΔΣ των Ηνωμένων Εθνών περί Δικαίου της Θάλασσας (UNCLOS). Οι δύο Διακηρύξεις εστάλησαν στα αρμόδια κοινοτικά όργανα (Συμβούλιο Υπουργών, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, Επιτροπή Περιφερειών).

Πέραν της ΕΟΚΕ, επτά διεθνείς οργανώσεις – πέντε εργοδοτικές, δύο ναυτεργατικές – εξέδωσαν Ανακοινώσεις Τύπου που είναι «καταπέλτες» κατά της απόφασης και των αποτελεσμάτων της. Επισυνάπτονται οι δύο Διακηρύξεις της ΕΟΚΕ (αγγλικά και ελληνικά).

Πηγή: Marinews

Δεν υπάρχουν σχόλια: