10 Αυγούστου 2010

Το πρώτο πλοίο LNG με ελληνική σημαία στην Ρεβυθούσα.


Το Μεγάλο Σάββατο θα ξεφορτώσει στον Σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου της Ρεβυθούσας απέναντι από τα Μέγαρα το φορτίο του για πρώτη φορά πλοίο υπό ελληνική σημαία. Σύμφωνα με πληροφορίες του axiaplus.gr, πρόκειται για το πλοίο «Κορωνίς» της εταιρείας Marangas η οποία ανήκει στον κ.Ιωάννη Αγγελικούση.Πρόκειται για φορτίο υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), το οποίο εξασφάλισε η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου μέσω της Gaz de France και προέρχεται από την Αίγυπτο.

Η γαλλική εταιρεία, λόγω των καλών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην Μεσόγειο αυτές τις ημέρες οι οποίες οδηγούν σε χαμηλότερες καταναλώσεις για θέρμανση, έχει περίσσεια ποσοτήτων αερίου .Ακριβώς λόγω του ότι οι Γάλλοι δεν θέλουν να μείνουν με απούλητο αέριο, οι τιμές κατά την ίδια πληροφόρηση είναι ιδιαίτερα συμφέρουσες, αφού σε αντίθεση με ό,τι ισχύει κατά κανόνα στην spot αγορά, είναι ακόμη πιο χαμηλές και από τις τιμές του ρωσικού αερίου. Το εντυπωσιακών διαστάσεων (300 μέτρα!) πλοίο μεταφέρει 140.000 κυβικά μέτρα υγροποιημένου αερίου, τα μισά εκ των οποίων θα εκφορτωθούν στην Ρεβυθούσα. Μετά την αεριοποίηση, μιλάμε για μία ποσότητα της τάξης των 41,3 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων αερίου, δηλαδή για μία ποσότητα που καλύπτει για περίπου τέσσερις ημέρες το σύνολο των αναγκών της χώρας σε αέριο.

Η Ελλάδα λαμβάνει ημερησίως περί τα 7 εκατομμύρια κυβικά μέτρα από την Ρωσία, μέσω Βουλγαρίας, περί τα 3 εκατ. από την Αλγερία και από spot συμβόλαια μέσω του σταθμού στην Ρεβυθούσα και περί το 1,5 εκατ. από την Τουρκία. Πάντως, και πάλι η ροή από τον ελληνοτουρκικό αγωγό αυτές τις ημέρες είναι προβληματική καθώς λόγω της αυξημένης υγρασίας δεν περνούν στην Ελλάδα περισσότερες από 500.000 κυβικά μέτρα αερίου που προέρχεται από το Αζερμπαϊτζάν. Σημειώνεται ότι η Marangaz του κ.Αγγελικούση διαθέτει 5 παρόμοια πλοία, ενώ έχει δρομολογήσει τη ναυπήγηση άλλων 4 LPG’s. Συνολικά ο εφοπλιστής έχει αυτήν την περίοδο σε εξέλιξη ένα ιδιαίτερα μεγάλο ναυπηγικό πρόγραμμα διεθνώς, καθώς οι παραγγελίες του φτάνουν σε αξία το 1 δισεκατομμύριο δολάρια

Των Σωτήρη Χιωτάκη, Μηνά Τσαμόπουλουγια το axiaplus.gr
Πηγή: Θάλασσα στην καρδιά..

Δεν υπάρχουν σχόλια: