30 Μαΐου 2014

Το υπερσύγχρονο υποβρύχιο του ΠΝ "Παπανικολής" (S-120) στο λιμάνι του Πειραιά

Όσοι θέλετε να δείτε από κοντά το πιο σύγχρονο συμβατικό υποβρύχιο στον κόσμο έχετε την ευκαιρία να το κάνετε. Από σήμερα το πρωί ο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ θα βρίσκεται στον προβλήτα του ΟΛΠ, στο λιμένα του Πειραιά (κρηπίδωμα 12 - είσοδος από Ε-11). Το υποβρύχιο θα παραμείνει στον Πειραιά μέχρι την Κυριακή.
 
Ωράριο επισκεπτηρίου:
- Παρασκευή 30 Μαΐου από 16.00 έως 21.00

- Σάββατο 31 Μαΐου 2014 από 10.00 έως 21.00

- Κυριακή 01 Ιουνίου από 10.00 έως 21.00 


πηγή 

Λίγα λόγια 

Το σημερινό Υ/Β ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ είναι το τρίτο στην ιστορία του Πολεμικού Ναυτικού με αυτό το όνομα. Το πρώτο ήταν γαλλικής σχεδιάσεως και ναυπηγήσεως που είχε παραληφθεί από το Πολεμικό Ναυτικό το 1927. Έδρασε κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, εκτελώντας συνολικά δεκατέσσερις (14) πολεμικές περιπολίες στην Αδριατική και στο Αιγαίο Πέλαγος, από την 28 Οκτ 1940 έως την 13 Οκτ 1944. Κατά τη διάρκεια των περιπολιών του βύθισε εχθρικά πλοία συνολικού εκτοπίσματος περί των 13000 τόνων.

Παροπλίστηκε το 1945, λόγω παλαιότητας. Το δεύτερο ήταν αμερικανικής σχεδιάσεως και ναυπηγήσεως κλάσης GUPPY IIA, το οποίο είχε παραληφθεί το 1972 και παρέμεινε σε υπηρεσία μέχρι το 1993, οπότε και παροπλίστηκε.

Το Υ/Β ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ (S -120) είναι ένα συμβατικό Υ/Β Τype 214, πρώτο στη σειρά των 6 Υποβρυχίων τύπου "ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ" που έχει παραγγείλει το Πολεμικό Ναυτικό.

Κατασκευάσθηκε στα Ναυπηγεία της HDW στο ΚΙΕΛΟ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ. Καθελκύσθηκε την 22 Απριλίου 2004. Την 21 Δεκεμβρίου 2010 κατέπλευσε στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας και εντάχθηκε στη δύναμη των Υποβρυχίων.

πηγή

Τεχνικά χαρακτηριστικά 

Τα νέα Υ/Β κλάσεως U214 του Π.Ν., ακολουθούν τη γενική φιλοσοφία των συμβατικών Y/B εφαρμόζοντας όμως πρωτοποριακές τεχνολογικά λύσεις. Το σύστημα ηλεκτρικής ισχύος και πρόωσης περιλαμβάνει:

- «Υβριδικό» σύστημα παραγωγής ενέργειας αποτελούμενο από συνδυασμό μηχανών Diesel συνδεδεμένων με γεννήτριες [Ε.Ρ. με ανορθωτική διάταξη] και σύστημα A.I.P. κατασκευής SIEMENS, ίδιο με αυτό των Υ/Β U209 του προγράμματος εκσυγχρονισμού NEPTUNE-II.
- Συστοιχία Ηλ. Συσσωρευτών Pb νέου τύπου ελληνικής κατασκευής SUNLIGHT-ΓΕΡΜΑΝΟΣ A.E [648 στοιχεία, 350 kg έκαστο, περίπου 9.500 Ah, σε 2 ημισυστοιχίες]. Η σύνδεση των ημισυστοιχιών είναι πάντα παράλλη-λη και η τάση του δικτύου είναι μη ρυθμιζόμενη [500 – 900 V DC].
- Ηλεκτροκινητήρα πρόωσης Ε.Ρ., σύγχρονο με μόνιμους μαγνήτες, 3.900 kW τύπου PERMASYN κατασκευής SIEMENS.

Οι ημισυστοιχίες της μπαταρίας, οι γεννήτριες και οι μονάδες κυψελών καυσίμου είναι συνδεδεμένα από μια στις δύο κύριες γραμμές ισχύος [500 – 900 V DC] του Υ/Β. Οι δύο αυτές γραμμές μπορούν, όποτε απαιτείται, να συνδέονται. Ο κινητήρας τροφοδοτείται από τις δύο αυτές γραμμές. Απο τις ίδιες γραμμές παίρνουν ρεύμα και τα υπόλοιπα συστήματα του Υ/Β. Η διάταξη αυτή παρέχει μεγάλη ευελιξία και αξιοπιστία στο σύστημα προώσεως, καθόσον εξασφαλίζει πρόωση στο Υ/Β σε περιπτώσεις βλαβών, αρκεί να είναι σε λειτουργία τουλάχιστων μία από τις δύο γραμμές ισχύος, συνδεδεμένη με τουλάχιστον μία από τις τρεις πηγές ηλεκτρικού ρεύματος [μπαταρία, γεννήτρια, κυψέλη καυσίμου].

Η κυριότερη καινοτομία, που ενσωματώνουν τα νέα Υ/Β U214 στο τομέα της πρόωσης, είναι ο κινητήρας τύπου PERMASYN της εταιρίας Siemens. Πρόκειται για σύγχρονο κινητήρα Ε.Ρ. με πόλους από μόνιμους μαγνήτες. Η τροφοδοσία γίνεται με Σ.Ρ. που μετατρέπεται μέσω αντιστροφέων DC/AC σε Ε.Ρ.. Η ονομασία του προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων που χαρακτηρίζουν τον τύπο του κινητήρα – PERmanent MAgnet SYNchronous motor – και είναι σήμα κατατεθέν της εταιρίας Siemens για τους κινητήρες αυτού του τύπου.

Η εξέλιξη των νέων τεχνολογιών στα αναερόβια συστήματα ηλεκτρικής ισχύος και ιδιαίτερα στα συστήματα παραγωγής ενέργειας από υδρογόνο βρίσκουν σημαντική εφαρμογή στον τομέα των συμβατικών Υ/Β καταρρίπτοντας έτσι απόψεις, που μιλούσαν για μείωση της σημασίας τους λόγω της μικρής αυτονομίας τους προς όφελος της επιλογής της πυρηνικής ενέργειας, απόψεις, που την προηγούμενη δεκαετία οδήγησαν το Ηνωμένο Βασίλειο να καταργήσει τη δύναμη συμβατικών Υ/Β, που διατηρούσε, προς όφελος των πυρηνοκίνητων. Ενδεικτικά αναφέρεται, ότι με τα «υβριδικά» A.I.P. συστήματα πρόωσης, δηλαδή ο συνδυασμός πρόωσης με χρήση συστοιχιών ηλ. συσσωρευτών και Κυψελών Καυσίμου, μπορεί να τετραπλασιαστεί η δυνατότητα κατάδυσης των Υ/Β, χωρίς την ανάγκη χρήσης αναπνευστήρα, ούτε για τη φόρτιση των συσσωρευτών αλλά ούτε και για τη ανανέωση της εσωτερικής ατμόσφαιρας.

Η ισχύς των 240 kW της συστοιχίας των κυψελών καυσίμου, 2 μονάδες των 120 kW, και η αποθηκευμένη ποσότητα αερίων επαρκεί για την κίνηση του Υ/Β για διάστημα άνω των 11 ημερών χωρίς την χρήση του αναπνευστήρα. Η χρήση των κυψελών καυσίμου αυξάνει την δυνατότητα παραμονής του Υ/Β εν καταδύσει ανάλογα με τις ταχύτητες που χρησιμοποιούνται. Η μέγιστη αύξηση στην αυτονομία του Υ/Β φθάνει το 400 % [δηλ. από ~380 nm στα ~1450 nm ή σε ώρες κατάδυσης από 125 στις 500]. Η μέγιστη αυτονομία, με χρήση κυψελών καυσίμου, επιτυγχάνεται με ταχύτητα 4 knots, ενώ η απαιτούμενη ισχύς για την επίτευξη της ανωτέρω ταχύτητας είναι λιγότερη από 120 kW για πάγια φορτία Υ/Β γύρω στα 60 kW.

Η μελλοντική χρήση «αναμορφωτών» – fuel reformer – μετατροπή μεθανόλης αλλά και κοινού τύπου ναυτικού πετρελαίου – επί των πλοίων, ανοίγει το δρόμο επίτευξης είτε μεγαλύτερης αυτονομίας σε κατάδυση, έως και 30 ημέρες, είτε επίτευξης μεγαλύτερης ισχύος, καθώς επίσης και για ευρεία χρήση Κυψελών Καυσίμου ακόμη και σε πλοία επιφάνειας.

Το Πολεμικό Ναυτικό έχει μακρά εμπειρία στην ηλεκτροπρόωση τόσο σε πλοία επιφανείας παλαιότερα, όπως τα αντιτορπιλικά και τα πετρελαιοφόρα, όσον και στα συμβατικά Υ/Β. Το Π.Ν., πρωτοπόρο στην εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογιών, πέραν από τα επιχειρησιακά πλεονεκτήματα για την εθνική άμυνα, εξασφάλισε με την απόκτηση του Υ/Β «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» και την μεταφορά τεχνογνωσίας νέων τεχνολογιών, η οποίες ήταν να ενδυναμώσουν την εγχώρια βιομηχανία τόσο στο ναυπηγο-επισκευαστικό τομέα, όσο και στον τομέα των ηλ. συσσωρευτών, αλλά ενδεχόμενα και στην παραγωγή και διακίνηση Η2 στο εγγύς μέλλον.

Το Υ/Β «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» έχει μήκος περίπου 65 μέτρα και στην επιφάνεια εμφανίζει εκτόπισμα περίπου 1.700 τόνων. Το πλήρωμα αποτελείται συνήθως από 27 άτομα, αλλά υπάρχει επιπλέον χώρος για τη μεταφορά έως οκτώ δυτών. «Το Υ/Β κάνει καρτέρι, όχι δίωξη»: Στην επιφάνεια του νερού έχει μέγιστη ταχύτητα 12 κόμβων, ενώ εν καταδύσει η μέγιστη ταχύτητα είναι 21 κόμβοι. Η εμβέλειά του θα πρέπει να είναι πάνω από 10.000 ναυτικά μίλια. Το μέγιστο βάθος κατάδυσής του είναι μυστικό, αλλά συνήθως αναφέρεται σε περίπου 400 μέτρα. Σε βάθος πάνω από 700 μέτρα, το υποβρύχιο δεν θα μπορούσε πιθανότατα να αντέξει την πίεση του νερού. 

Ο «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» είναι εξοπλισμένος με μια ποικιλία από αισθητήρες που τους επιτρέπουν να συλλέξει πολύτιμες πληροφορίες. Αυτές καταλήγουν στο διαμέρισμα διευθύνσεως, στο οποίο βρίσκονται δυο ντουζίνες πολυλειτουργικές οθόνες. Ενεργητικά και παθητικά συστήματα σόναρ που καλύπτουν όλες τις σχετικές περιοχές συχνοτήτων επιτρέπουν τον εντοπισμό των πλοίων, υποβρυχίων, άλλων πηγών θορύβου, όπως τορπίλες για παράδειγμα, και πιθανά υποβρύχια εμπόδια που βρίσκονται στην άμεση και ευρύτερη περιοχή γύρω από το υποβρύχιο. Το Υ/Β είναι σε θέση να ελέχει έως και 800 χλμ. ακτών. Οι αισθητήρες σόναρ είναι εγκατεστημένοι στο ολοκληρωμένο σύστημα σόναρ Atlas Elektronik DBQS-40. Επίσης, συνεχώς παρακολουθούνται οι ιδιοθόρυβοι του υποβρυχίου.

Οι από τον πύργο του Υ/Β ανασυρόμενοι αισθητήρες όπως το οπτρονικό OMS 100 από την Carl Zeiss Optronics και το περισκόπιο SERO400 από τον ίδιο κατασκευαστή παρέχουν οπτικές πληροφορίες από την κάμερα υψηλής ευκρίνειας, κάμερα TV, υπέρυθρη κάμερα ή ψηφιακή κάμερα, κάνοντας ακριβείς μετρήσεις αποστάσεων με τη χρήση λέιζερ. Οι κεραίες για ασύρματη επικοινωνία σε διάφορες περιοχές κυμάτων, καθώς και μέσω δορυφόρου [SATCOM] και τερματικού Link 11, επιτρέπουν την ενσωμάτωση του Υ/Β σε άλλες επιχειρήσει με τρίτους. Αναδιπλούμενες και ανασυρόμενες κεραίες για την επικοινωνική αναγνώριση είναι επίσης επί του σκάφους, όπως αισθητήρες που μπορούν να ανιχνεύουν αν το υποβρύχιο εντοπίστηκε από μια ακτίνα ραντάρ.

Όπλα

Το Υ/Β «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» έχει οκτώ τορπιλοσωλήνες [Τ/Σ] διαμετρήματος 533 χιλιοστών. Ο Τ/Σ πλημμυρίζει με νερό και η τορπίλη χρησιμοποιεί την δική της δύναμη για να κινηθεί. Οι Τ/Σ μπορούν να χρησιμοποιηθούν για όλες τις συμβατικές τορπίλες κατάλληλου διαμετρήματος που χρησιμοποιούνται από το Π.Ν., ανεξάρτητα από το αν είναι ελαφρές ή βαριές τορπίλες και αν κατευθύνονται ενσύρματα ή έχουν τη δική τους ανίχνευση.

Δεδομένου ότι οι πύραυλοι κρουζ έχουν αποκτήσει όλο και μεγαλύτερη σημασία για τον οπλισμό των υποβρυχίων κατά τις τελευταίες δεκαετίες, η HDW είχε προσφέρει ειδικά για τους χρήστες της κατηγορίας των Υ/Β U214 ένα σύστημα εκτόξευσης πεπιεσμένου αέρα. Με τη βοήθεια του πεπιεσμένου αέρα, μπορεί να απολυθεί ένα κοντέινερ πυραύλου έξω από το σκάφος. Τα συστήματα πεπιεσμένου αέρα μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν και για τις τορπίλες. Αυτό έχει το πλεονέκτημα ότι το Υ/Β «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» είναι πιο δύσκολο να εντοπιστεί κατά τη διάρκεια της χρήσης των όπλων του.

Θεϊκοί δαίμονες χάρισαν στον Ποσειδώνα το παντοδύναμο όπλο του: Την τρίαινα
Το σύστημα του πεπιεσμένου αέρα είναι σχεδιασμένο έτσι, ώστε να μπορεί να εκτοξεύσει μεσαίους πυραύλους κρουζ. Το Υ/Β «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» είναι σε θέση να απολύσει έναν Sub-Harpoon με βάρος μόλις 700 κιλά σε μια εμβέλεια από περίπου 130 χλμ. Οι εν λόγω πύραυλοι μπορεί να αξιοποιηθούν εναντίον στόχων στη θάλασσα και σταθερών στόχων στη ξηρά. Για την εκτόξευση ενός βαρύ πύραυλου κρουζ, το Υ/Β πρέπει να έχει τροποποιηθεί κατάλληλα. Άγνωστο παραμένει εάν το Υ/Β «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» είναι σε θέση να εξαπολύσει έναν πύραυλο βάρους 1.500 κιλών.


Ο πρότυπος οπλισμός του Υ/Β αποτελείται από 16 όπλα – ένα μίγμα από τορπίλες και πυραύλους. Το Υ/Β μπορεί να εξοπλιστεί και με τορπίλες για επιθέσεις πέρα από το ορίζοντα στο συντομότερο δυνατό χρόνο. Αυτές οι τορπίλες μπορούν να ελεγχθούν ενσύρματα. Το Πολεμικό Ναυτικό έχει ενημερωθεί και διαπραγματευτεί με εταιρίες των Ηνωμένων Πολιτειών, από κλιμάκιο της εταιρίας Raytheon, σχεδόν παράλληλα με την σύμβαση απόκτησης των Υ/Β κλάσσεως U214, όσον αφορά όπλα για τα υποβρύχια αυτής της κατηγορίας. 

Η διάμετρος του Τ/Σ είναι 56 εκατοστά. Δεν είναι πραγματικά μεγάλη. Αυτοί οι Τ/Σ χρησιμοποιούνται από τους δύτες του Π.Ν. σε αποστολές επιθετικής αναγνώρισης ή ναρκοθέτησης. Το Υ/Β πλησιάζει το βράδυ την ακτή του εχθρού, και «παρκάρει» κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Στη συνέχεια, δύο δύτες των ειδικών δυνάμεων «Ο.Υ.Κ.» σκαρφαλώνουν μέσα στον Τ/Σ, εκείνος πλημμυρίζει με νερό και λίγο αργότερα οι δύτες μέσω του θαλάμου διαφυγής [wet and dry] βρίσκονται μέσα στη θάλασσα, κολυμπούν στην ακτή, και μετά το νυχτερινό «σεργιάνι» επιστρέφουν στο υποβρύχιο. Οι κανόνες ασφαλείας του Π.Ν. υπαγορεύουν να υπάρχουν πάντα δύο δύτες μέσα στον Τ/Σ, ώστε να μπορεί να φροντίσει ο ένας τον άλλον με την παροχή οξυγόνου σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Αντί βατραχάνθρωποι, μη επανδρωμένα υποβρύχια οχήματα

Τα Υ/Β της κατηγορίας U-214 μπορούν εκ των υστέρων να εξοπλιστούν με επιπλέον διαθέσιμες επιλογές, όπως για παράδειγμα με ένα επαναχρησιμοποιούμενο κοντέινερ επικοινωνιών, το οποίο συνδέεται μέσω ενός καλωδίου με το σε μεγάλος βάθος εν καταδύσει υποβρύχιο. Ενδιαφέρον παρουσιάζει ένα σύστημα υπό ανάπτυξη, το οποίο είναι να επιτρέπει την εναέρια αναγνώριση: Ένα ανθεκτικό στην πίεση δοχείο, με ανασυρόμενο μηχανισμό, μπορεί να περιέχει ένα τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος για εναέρια αναγνώριση, αλλά ακόμη και ένα πυροβόλο 30 χιλιοστών που μπορεί να ελεγχθεί από το εν καταδύσει υποβρύχιο. 

Ο θυρεός του Παπανικολή
Το Υ/Β «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» διαθέτει ραντάρ για την ανίχνευση ναρκών, και ένα σύστημα αντιμέτρων τορπιλών που ονομάζεται CIRCE. Η λειτουργία αυτού του συστημάτος είναι να διαταράξει με αντίμετρα τις αρχόμενες εχθρικές τορπίλες. Μελλοντικά το σύστημα μπορεί να αναβαθμιστεί σε ένα πλήρως αυτοματοποιημένο στο ISUS 90-15 ενσωματωμένο αμυντικό σύστημα που ονομάζεται «Sea Spider», του οποίου οι μικρές και μεγάλης κινητικότητας αντι-τορπίλες μπορούν να καταστρέψουν τις αρχόμενες τορπίλες.

Στο μέλλον, το Υ/Β δύναται να αναβαθμιστεί και με αντιεροπορικές δυνατότητες. Ακόμη και η καταπολέμηση κινητών στόχων στην ξηρά θα πρέπει να είναι δυνατή.

«Αν αύριο –ο μη γένοιτο– γίνει πόλεμος, εμείς αναλαμβάνουμε αποστολής και βγαίνουμε κανονικά στο Αιγαίο» 

Την πρώτη του δοκιμαστική βολή την πραγματοποίησε τον Ιανουάριο του 2011, στο Μυρτώο, ενώ στην ίδια περιοχή τον Σεπτέμβριο του 2011 πραγματοποιήθηκε «βολή» κατά φρεγάτας με σενάριο «αποκλεισμού διαφυγής» αλλά και «βολή Sub-Harpoon». Λίγες μέρες αργότερα, σε μια άλλη άσκηση, κατάφερε να «βυθίσει» κατά την διαδικασία προσβολή στόχου μιας νηοπομπής, ολόκληρη την νηοπομπή, με σειρά προτεραιότητας. Το Υ/Β «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» έχει αναβαθμίσει κατακόρυφα τις επιθετικές ικανότητες του Πολεμικού Ναυτικού. 

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: