30 Απριλίου 2014

Νέα πυρηνοκίνητα υποβρύχια για το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ.

Συμβόλαιο κατασκευής 10 νέων πυρηνοκίνητων υποβρυχίων, ύψους 17,6 δισ. δολαρίων, υπέγραψε το Αμερικανικό Ναυτικό με την General Dynamics Electric Boat (κύριος κατασκευαστής) και την Huntington Ingalls Newport News Shipbuilding (βασικός υποκατασκευαστής).

Τα επιθετικά αυτά υποβρύχια κλάσης Virginia, θα είναι βελτιωμένα, επίπεδου 10 Block IV και θα παραδίδονται ανά δύο κατ’ έτος, με καταληκτική ημερομηνία παράδοσης το 2017. Πρόκειται για το υψηλότερο συμβόλαιο στην ιστορία του Αμερικανικού Ναυτικού. Αυτή τη στιγμή υπηρετούν στο Αμερικανικό Ναυτικό 10 υποβρύχια του τύπου και άλλα οκτώ είναι υπό κατασκευή (τέσσερα Block I, έξι Block II, και οκτώ Block IIΙ).

Συνολικά, προβλέπεται η κατασκευή 30 υποβρυχίων. Τα σκάφη αυτά έχουν εκτόπισμα 7.800 τόνων σε κατάδυση, μήκος 115 μέτρων και μπορούν να καταδυθούν με άνεση σε βάθος τουλάχιστον 240 μέτρων. Έχουν πλήρωμα 135 ανδρών και είναι οπλισμένα με 12 κάθετους εκτοξευτές πυραύλων Tomahawk και τέσσερις τορπιλοβλητικούς σωλήνες των 533mm, από όπου εκτοξεύουν τορπίλες Mark 48.

Όσο προγραμματισμένες και να ήταν αυτές οι ναυπηγήσεις στο πλαίσιο της ανανέωσης των μέσων του αμερικανικού Ναυτικού (US Navy), στη σημερινή συγκυρία που παρατηρείται όξυνση στις σχέσεις ανατολής-δύσης, λαμβάνει και τον χαρακτήρα μηνύματος…

Δεν υπάρχουν σχόλια: