3 Σεπτεμβρίου 2013

Οι ναύτες στρατεύσιμοι επιστρέφουν στο Στόλο.

Του Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ 

Σε όλα τα πλοία του Στόλου θα υπηρετούν πλέον στρατευμένοι νέοι.

Η αρχή έγινε με 4 πλοία όπου τοποθετήθηκαν από την προηγούμενη σειρά κατατάξεως από 4 κληρωτοί ναύτες (σύνολον 16 ναύτες). Τώρα στόχος είναι να τοποθετούνται σε κάθε από τα μεγάλα πλοία του Στόλου (φρεγάτες) από 10 ναύτες και μικρότερος αριθμός στα μικρότερα όπως πυραυλάκατοι και κανονιοφόροι.

Όπως είπε ο Αρχηγός του ΓΕΝ αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης - που δρομολόγησε την σχετική ρύθμιση-  κατά την τελετή παράδοσης καθηκόντων στο Γραφείο Τύπου (αποχώρησε ο Πλωτάρχης Χρ. Αρφάνης και παρέλαβε ο αντιπλοίαρχος Δημ. Γούναρης), ο λόγος της επαναφοράς των ναυτών θητείας στα πλοία σχετίζεται με την προσπάθεια του ΓΕΝ να ξαναγίνει ο ναύτης θητείας ο ''σύνδεσμος'' , η ''γέφυρα'', της κοινωνίας με το Πολεμικό Ναυτικό. ''Ο ναύτης είναι για την ελληνική οικογένεια, την ελληνική κοινωνία μια από τις βασικές  ''εικόνες'' του Πολεμικού Ναυτικού'' είπε. Και αυτό, πρόσθεσε, καθώς το πλοίο είναι ο ''καθρέπτης'' του Ναυτικού.

Για υπηρεσία στα πλοία θα προτιμούνται ναύτες με ναυτικές ειδικότητες (απόφοιτοι Ναυτικών Σχολών Εμπορικού Ναυτικού, επαγγελματίες αλιείς κλπ) ή σχετικές/αναγκαίες σε  πλοία όπως τραπεζοκόμοι, μάγειροι, καμαρώτοι κλπ. 

πηγή

(Διαβάστε παρακάτω και παλιότερο άρθρο του on alert στις αρχές Αυγούστου).

Φεύγουν οι ΕΠΟΠ; 

Μετά από 11 ολόκληρα χρόνια στρατεύσιμοι ναύτες επιστρέφουν στα πολεμικά πλοία του Στόλου. 16 ναύτες διαφόρων ειδικοτήτων τοποθετήθηκαν σε τέσσερις φρεγάτες του Στόλου, γυρνώντας το ρολόϊ στο 2002 όταν είχε αποφασιστεί οι μάχιμες μονάδες του Στόλου μας να επανδρώνονται μόνο από επαγγελματίες. Δηλαδή από ΕΠΟΠ.

Μέχρι σήμερα οι ναύτες τοποθετούνταν μόνο σε βοηθητικά πλοία όπως ρυμουλκά και μικρά αποβατικά (παντόφλες) κυρίως οι απόφοιτοι των ακαδημιών του Εμπορικού Ναυτικού (Καπετανέοι και Μηχανικοί) που δεν είχαν επιλεγεί για έφεδροι Αξιωματικοί.

Το πρόβλημα και τα σενάρια απολύσεων

Το πρώτο θέμα που δημιουργείται είναι ότι στην τελευταία ΕΣΣΟ  μετά την προπαίδευση στο Διακλαδικό Κέντρο Εκπαιδεύσεως στην Τρίπολη Αρκαδίας δόθηκαν στο ΠΝ κάτι λιγότεροι από 190 ναύτες. Αριθμός απαράδεκτος για την λειτουργία του Ναυτικού. Αρκετοι θεωρούν λάθος την εμμονή του Α/ΓΕΕΘΑ που επιμένει στην απομείωση των στρατευμένων θητείας στο ΠΝ.

Το δεύτερο ζήτημα όμως είναι γιατί τώρα που η συζήτηση ακόμη και για απολύσεις ΕΠΟΠ από το στράτευμα αρχίζει η επαναφορά στρατεύσιμων στα πολεμικά πλοία. Είναι απολύτως λογικό να προκαλούνται υποψίες ότι “κάτι τρέχει”. Η επόμενη κατάταξη το πρώτο 10ήμερο του Σεπτεμβρίου θα δείξει αν η τοποθέτηση των 16 τώρα ήταν “τυχαίο” γεγονός ή αν πάμε σιγά σιγά να συνηθίσουμε και την επαναφορά των στρατεύσιμων στα πλοία αλλά και τις απολύσεις ακόμη και στις Ένοπλες Δυνάμεις. 

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: