Την παραίτησή του υπέβαλε προς τον πρωθυπουργό ο αναπληρωτής υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης, Χάρης Παμπούκης που με πρόσφατες δηλώσεις του είχε ταχθεί υπέρ της επανασύστασης υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. O κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι η παραίτηση έγινε αποδεκτή από τον πρωθυπουργό.
Πριν από δύο ημέρες και μιλώντας σε εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης, ο κ. Παμπούκης είχε ταχθεί υπέρ της ανασύστασης του υπουργείου Ναυτιλίας λέγοντας ότι παρατηρείται καχεξία και δυσλειτουργία στον τομέα της ναυτιλίας και εκδηλώνοντας την πρόθεσή του να ετοιμάσει ένα ένα "new deal" , που θα περιλαμβάνει όλους τους κλάδους και τους παράγοντες της ναυτιλίας.
Στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο το ζήτημα επανήλθε, σύμφωνα με πληροφορίες, από τον κ. Παπουτσή, που φέρεται να είπε: "Δέχομαι υπονόμευση από μέλη της κυβέρνησης που εγείρουν θέμα επανασύστασης του υπουργείου Ναυτιλίας με ενσωμάτωση και του λιμενικού".
Υπέρ του κ. Παπουτσή συνηγόρησε και ο υπουργός Ανάπτυξης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: "Εγώ εισηγήθηκα το νομικό πλαίσιο για τη μεταφορά του λιμενικού στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη" είπε.
"Δεν θέλω υπουργούς κολλημένους στις καρέκλες. Η δουλειά είναι συλλογική", απάντησε σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.
Στην επιστολή παραίτησης, ο κ. Παμπούκης αναφέρει:
"Σε μια κρίσιμη στιγμή για τον τόπο οφείλουμε να μην υπακούμε σε δογματισμούς και προσωπικές στρατηγικές, που δεν εξυπηρετούν τους εθνικούς στόχους. Σήμερα, κύριο ζητούμενο είναι η ανάπτυξη και η ναυτιλία μπορεί να συμβάλλει στην επίτευξη αυτού του στόχου.
Επί δύο μήνες κατέβαλλα προσπάθειες να ανασυγκροτήσω ένα εθνικά ωφέλιμο τομέα. Εντούτοις, δεν μπορούσαν να έχουν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα χωρίς την αναγκαία πολιτική συγκρότηση μέσω της επανασύστασης του Υπουργείου Ναυτιλίας. Ενός, δηλαδή, θεσμικού εργαλείου του κράτους.
Πρόσφατα διατύπωσα δημοσίως με καθαρότητα και παρρησία την πρόταση για την επανασύσταση του Υπουργείου Ναυτιλίας, η οποία υπηρετεί το προφανές. Τη θέση αυτή, άλλωστε, έχουν υιοθετήσει όλοι οι κοινωνικοί φορείς και πέραν του χώρου της ναυτιλίας.
Θεωρώ αυτονόητη πολιτική υποχρέωση να υπερασπίζεται κανείς και να διατυπώνει θέσεις προς όφελος του εθνικού συμφέροντος. Και προφανώς η πολιτική αδικείται, όταν προσλαμβάνει προσωπικά χαρακτηριστικά.
Η συμμετοχή μου στα πολιτικά δρώμενα της χώρας σ' αυτήν τη χρονικά ιστορική περίοδο είχε ως αποκλειστικό γνώμονα τη συμβολή μου στην υπέρβαση της εθνικής κρίσης, το οποίο θεωρώ πατριωτικό καθήκον όλων μας. Ακόμα και όταν δεν συμφωνούσα με όλες τις αποφάσεις οι οποίες ελήφθησαν.
Η αμετάκλητη απόφαση μου να παραιτηθώ επιβεβαιώνει πλήρως τον χαρακτήρα και την ουσία της εμπλοκής μου στην πολιτική. Αποτελεί πράξη ευθύνης, πράξη ενός ανθρώπου που δεν είχε ποτέ σχέση εξάρτησης με θέσεις ή καρέκλες. Είναι αυτονόητη πράξη αξιοπρέπειας.
Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό για την τιμή συμμετοχής στην ευθύνη καθώς επίσης τους συνεργάτες μου, οι οποίοι στήριξαν αυτήν την προσπάθεια σε όλο το διάστημα της κυβερνητικής μου θητείας. Εύχομαι στην Κυβέρνηση να συνεχίσει απρόσκοπτα και με επιτυχία το εθνικό της έργο".
ΝΔ: "Ο κ. Παπανδρέου επιμένει στο λάθος"
"Ο κ. Παμπούκης το κατάλαβε έστω και αργά" δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γ. Μιχελάκης, για την παραίτηση του κ. Χ. Παμπούκη. "Υπέβαλε την παραίτησή του, την οποία χαρακτήρισε μάλιστα, ως “αυτονόητη πράξη αξιοπρέπειας”. Ο κ. Παπανδρέου, όμως, επιμένει στο λάθος.
Αρνείται πεισματικά, κόντρα στο συμφέρον της χώρας, να δεχθεί αυτό που προτείνει εδώ και μήνες η Νέα Δημοκρατία και ο Αντώνης Σαμαράς: Να επανασυστήσει το υπουργείο Ναυτιλίας!
Επιτέλους, ο Πρωθυπουργός της καταρρέουσας κυβέρνησης, ας το κάνει πράξη έστω και την ύστατη ώρα…" καταλήγει ο κ. Μιχελάκης.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ΛΑ.ΟΣ Κώστας Αϊβαλιώτης υποστήριξε ότι "έφυγε από την κυβέρνηση ένας ευφυής και συνεπής υπουργός", ο οποίος "προτίμησε την αξιοπρέπειά του από την απόπειρα γελοιοποιήσεως που επιχείρησε το βαθύ ΠΑΣΟΚ" και κατέληξε λέγοντας ότι "παρέδωσε μαθήματα που ελπίζουμε να ακολουθηθούν και από άλλους".
"Οι περιπέτειες για την ελληνική ναυτιλία συνεχίζονται με την ανικανότητα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να διαχειριστεί τις συγκρούσεις συμφερόντων στο χώρο αυτό", αναφέρει σε δήλωσή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας, σχολιάζοντας την παραίτηση Παμπούκη.
Ο κ. Δρίτσας προσθέτει ότι "οι παλινωδίες και οι ανακολουθίες οξύνονται με την παραίτηση Παμπούκη" και υποστηρίζει ότι "η ναυτιλία χρειάζεται ένα πολιτικό / αναπτυξιακό Υπουργείο, όχι βέβαια στρατιωτικοποιημένο".
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Δημήτρης Ζαφειριάδης, ανέφερε ότι "χρειάσθηκαν δυο μήνες για να αρχίσει η νέα κυβέρνηση Παπανδρέου να φυλλοροεί", σημείωσε ότι οι περισσότεροι υπουργοί "ακολουθώντας προσωπικές στρατηγικές ψάχνουν προσχήματα για να μην προχωρήσουν τις αλλαγές και μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί η χώρα" και κατέληξε καλώντας σε " εθνική συνεννόηση".
Πηγή: Εθνος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου