12 Μαρτίου 2011

Πανικός και τρόμος στον Ειρηνικό από το γιγαντιαίο τσουνάμι.





Ενας βιβλικός σεισμός, ένα πρωτοφανές τσουνάμι... Από νωρίς το πρωί τα βλέμματα της παγκόσμιας κοινότητας είναι στραμμένα στην Ιαπωνία που χτυπήθηκε από σεισμό 8,9 Ρίχτερ αλλά και στο τσουνάμι που προκλήθηκε και σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά του. Οι νεκροί από το σεισμό που έπληξε το πρωί (μεσημέρι τοπική ώρα) τις βορειοανατολικές ακτές της Ιαπωνίας έχουν φτάσει επισήμως τους 60 και οι αγνοούμενοι τους 56, ωστόσο το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK μετέδωσε πως επτά ώρες μετά το σεισμό έχουν καταγραφεί 90 νεκροί.



Παράλληλα, το πρακτορείο ειδήσεων Jiji μετέδωσε ότι 200-300 πτώματα εντοπίστηκαν σε ακτή της Σεντάι, στη νομαρχία Μιγιάτζι, στη βορειοανατολική Ιαπωνία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Jiji. Το Jiji μετέδωσε επίσης ότι αγνοείται η τύχη 48 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων 23 μαθητών, μετά το πέρασμα του παλιρροϊκού κύματος που προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός στο λιμάνι Οφουνάτο, στη βορειοανατολική Ιαπωνία.

Κοντά στην πόλη Σεντάι, επίσης, ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε σε πετροχημικό εργοστάσιο. Η έκρηξη σημειώθηκε σε τεράστιο εργοστάσιο της Σιογκάμα, γειτονικής κωμόπολης της Σεντάι. Οι εικόνες που μεταδόθηκαν από τα τηλεοπτικά δίκτυα δείχνουν το εργοστάσιο να έχει τυλιχθεί στις φλόγες.

Γιγαντιαία κύματα απειλούν σχεδόν ολόκληρο τον Ειρηνικό. Ο Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε ότι τα παλιρροϊκά κύματα, τα οποία φτάνουν και ξεπερνούν σε περιπτώσεις τα δέκα μέτρα, είναι ψηλότερα και από ορισμένα νησιά του Ειρηνικού!

Ο συναγερμός κηρύχθηκε για ολόκληρο τον Ειρηνικό Ωκεανό, εκτός του Καναδά και των ηπειρωτικών ΗΠΑ. Περιλαμβάνει επίσης το Μεξικό, καθώς και χώρες της Κεντρικής και της Νότιας Αμερικής που έχουν ακτές στον Ειρηνικό. Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ εξέδωσε προειδοποίηση για τσουνάμι για τη Χαβάη και τις ακτές της Βόρειας Αμερικής -από την Αλάσκα ως την Καλιφόρνια, αλλά και για τις παράκτιες περιοχές που βρίσκονται στις πολιτείες της Ουάσινγκτον και του Όρεγκον.

Πηγή: Marinews

Δεν υπάρχουν σχόλια: