16 Ιουλίου 2010

Στο ΙΚΑ παλαιοί και νέοι ασφαλισμένοι στο ΝΑΤ .

Της Αγγελικής Καλλή

Στο ΙΚΑ μεταφέρονται από το 2013 παλαιοί και νέοι ασφαλισμένοι στο Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο ενώ όπως προκύπτει από στοιχεία της ΠΝΟ στα πρώτα σημειώματα που έλαβαν οι συνταξιούχοι του ταμείου για τις συντάξεις του Αυγούστου τελικά επιβάλλεται και στο ΝΑΤ εισφορά υπέρ του ΛΑΦΚΑ.

Έως τον Ιούνιο του 2011, σύμφωνα με όσα ελέχθησαν χθες σε συνάντηση του υφυπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη με τη διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας στην οποία συμμετείχε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδης, θα γίνει μία διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους -ναυτικούς, εφοπλισμό- προκειμένου η ενσωμάτωση του ΝΑΤ στο ΙΚΑ να γίνει μετά από μελέτες.

Διευκρίνηση
Μετά τη συνάντηση ο υφυπουργός Εργασίας δήλωσε ότι ξεκαθαρίστηκαν ορισμένα πράγματα και διευκρίνισε πως για τους ναυτικούς δεν μεταβάλλονται τα όρια ηλικίας ή ο υπολογισμός των συντάξεων.

Στην ίδια συνάντηση ο κ. Κουτρουμάνης είπε ότι η κυβέρνηση έχει υπόψη της τις μεγάλες ιδιαιτερότητες του ναυτικού επαγγέλματος καθώς και τον ρόλο που διαδραματίζει η ασφάλιση για την προσέλκυση νέων Ελλήνων ναυτικών στα πλοία. Όμως, πρόσθεσε, το ΝΑΤ είναι ένα πολύ επιβαρημένο ταμείο, κάθε χρόνο επιδοτείται με 1,1 δισ. ευρώ ενώ έχει 71.000 συνταξιούχους και 17.000 εν ενεργεία ασφαλισμένους με αποτέλεσμα να είναι τελικά προς το συμφέρον των ναυτικών η είσοδός τους στο ΙΚΑ όπου θα συνυπάρχουν με εύρωστα ταμεία.

Δκαίωμα
Στην ίδια σύσκεψη ο υφυπουργός Εργασίας είπε ακόμα ότι οι ναυτικοί έχουν το δικαίωμα αν το επιλέξουν να διατηρήσουν εκτός ΙΚΑ τον Οίκο Ναύτου.

Ο γενικός γραμματέας της ομοσπονδίας εξήγησε κατά τη διάρκεια της συνάντησης ότι σήμερα ισχύει το σύστημα άθροισης 70 ετών, για τη θαλάσσια υπηρεσία και την ηλικία του ναυτικού, δηλαδή 20 χρόνια θαλάσσιας υπηρεσίας και ηλικία 50 ετών.

Όμως κάθε μέρα εργασίας για τους ναυτικούς στην ουσία περιλαμβάνει τρία οκτάωρα και επομένως τα 20 χρόνια θαλάσσιας υπηρεσίας είναι ίσα με 60 έτη εργασίας στην ξηρά. Η ΠΝΟ φοβάται ότι η κυβέρνηση θα λάβει ορισμένα μέτρα για όσους επιλέξουν να εισέλθουν στο ναυτικό επάγγελμα μετά το 2013 και αυτό θα αποτελέσει σημαντικό αντικίνητρο.

Διατήρηση
Από την πλευρά του ο κ. Κουτρουμάνης απάντησε ότι το ΙΚΑ είναι ένας ενιαίος χώρος, όμως, επαγγέλματα όπως οι ναυτικοί ή οι οικοδόμοι θα διατηρήσουν τις ιδιαιτερότητές τους.

Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: