3 Μαΐου 2010

Επικίνδυνες δηλώσεις του υπουργού Eθνικής Άμυνας για συρρίκνωση των Ενόπλων Δυνάμεων.




"Στο ερώτημα αν ο περιορισμός της δημοσιονομικής κυριαρχίας της χώρας συνιστά και περιορισμό του σκληρού πυρήνα της εθνικής της κυριαρχίας, θέλω να δηλώσω με κατηγορηματικό τρόπο ότι η χώρα δεν θα κάμψει τους στόχους της εξωτερικής της πολιτικής ασφάλειας και άμυνας", δήλωσε ο υπουργός Eθνικής Άμυνας Ευ. Βενιζέλος από το βήμα του συνεδρίου του Εconomist, διευκρινίζοντας ότι δε τίθεται θέμα ανάληψης πρωτοβουλίας μονομερούς μείωσης των εξοπλισμών. Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων για αμοιβαία μείωση των εξοπλισμών, ο Ευ. Βενιζέλος πρόσθεσε ότι η όποια συρρίκνωση στις στρατιωτικές δαπάνες της Ελλάδας είναι αποτέλεσμα εξορθολογισμού τους και όχι της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας.
Ο Ευ. Βενιζέλος σημείωσε τις προσπάθειες για μείωση των λειτουργικών εξόδων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, που θα φτάσει το 25% σε σχέση με πέρυσι, τη θεσμοθέτηση διαφανών διαδικασιών ώστε να είναι τεκμηριωμένες οι δαπάνες που αφορούν τους εξοπλισμούς και τον εξορθολογισμό του στρατεύματος, με στόχο έναν μικρότερο αλλά καλύτερα διατεταγμένο στρατό, όχι για λόγους οικονομίας, αλλά γιατί αυτό επιβάλλει ένας σύγχρονος στρατός.

Πηγή: STRATEGY-GEOPOLITICS

Σχόλιο
Λυπάμαι αλλά οι δηλώσεις του κ. Υπουργού πιστεύω ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Οσον αφορά την πρώτη δήλωσή του
"Στο ερώτημα αν ο περιορισμός της δημοσιονομικής κυριαρχίας της χώρας συνιστά και περιορισμό του σκληρού πυρήνα της εθνικής της κυριαρχίας, θέλω να δηλώσω με κατηγορηματικό τρόπο ότι η χώρα δεν θα κάμψει τους στόχους της εξωτερικής της πολιτικής ασφάλειας και άμυνας" τον διέψευσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός δηλώνοντας ότι η οικονομική κρίση μας αναγκάζει να παραχωρήσουμε μέρος της εθνικής μας κυριαρχίας.
Οσόν αφορά την δήλωσή του
"η όποια συρρίκνωση στις στρατιωτικές δαπάνες της Ελλάδας είναι αποτέλεσμα εξορθολογισμού τους και όχι της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας" αυτό αποτελεί ένα οξύμωρο σχήμα αφού σίγουρα δεν θα προχωρούσαμε σε καμιά συρρίκνωση σε περίπτωση που δεν είχαμε οικονομική κρίση αλλά σύμφωνα με τους εξοπλισμούς που προγραμματίζει η Τουρκία αλλά και οι υπόλοιπες γειτονικές χώρες, μάλλον θα έπρεπε να μιλάμε για περαιτέρω ποιοτική και ποσοτική ενίσχυση των Ενόπλων μας Δυνάμεων.

Περίεργη είναι και η δήλωση του κ. Υπουργού ότι θέλει να δημιουργήσει
"...έναν μικρότερο αλλά καλύτερα διατεταγμένο στρατό, όχι για λόγους οικονομίας, αλλά γιατί αυτό επιβάλλει ένας σύγχρονος στρατός".
Αυτό θα γινόταν πιστευτό μόνο σε περίπτωση που βλέπαμε ότι παράλληλα με την μείωση του αριθμού των ανδρών των Ε.Δ. θα είχαμε και παράλληλη ποσοτική και ποιοτική άνοδο του πολεμικού τους υλικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: