1 Μαΐου 2010

Τα κρουαζιερόπλοια κόβουν τους κάβους με την Ελλάδα.

Οχι μόνο το κρουαζιερόπλοιο «Zenith», αλλά και άλλα κρουαζιερόπλοια, είναι πιθανόν να αποσυρθούν από την Ελλάδα, μετά τα επεισόδια στο λιμάνι του Πειραιά, προειδοποιεί η υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κυρία Αντζελα Γκερέκου, καλώντας ουσιαστικά τους αντιδρώντες στην άρση του καμποτάζ ναυτεργάτες να αναλογιστούν τις επιπτώσεις από την «αδιάλλακτη και επικίνδυνη στάση» τους.Παρά τα προβλήματα και τις έντονες αντιδράσεις των φορέων του τουρισμού και της αγοράς γενικότερα, αλλά και την έναρξη λειτουργίας της επιτροπής που θα εξετάσει όλα τα σχετικά με την άρση του καμποτάζ ζητήματα, η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία εμμένει στις θέσεις της και προειδοποιεί για νέες κινητοποιήσεις.
Αναλυτικά, στη χθεσινή της δήλωση η κυρία Γκερέκου, αναφερόμενη στα γεγονότα με το «Zenith», τονίζει: «Μετά από τα γεγονότα της Δευτέρας στο λιμάνι του Πειραιά, με το κρουαζιερόπλοιο ?Zenith?, υπάρχει πολύ σοβαρός κίνδυνος το πλοίο να αποσυρθεί οριστικά από την Ελλάδα συμπαρασύροντας και άλλα κρουαζιερόπλοια, όχι μόνο για εφέτος αλλά και για του χρόνου. Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει ότι η χώρα μας θα χάσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ και πάρα πολλές θέσεις εργασίας. Κανείς μας δεν έχει το δικαίωμα, ιδιαίτερα την κρίσιμη αυτή στιγμή για τη χώρα, να τορπιλίζει κάθε προσπάθεια για λύση στο θέμα της άρσης του καμποτάζ, προτού μάλιστα να ξεκινήσει η διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς».

ΕΚΚΛΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΔΟΧΟΥΣ
Εκκληση προς κάθε κατεύθυνση να αποφευχθεί ο διαφαινόμενος αποκλεισμός των λιμανιών από τις εξαγγελθείσες κινητοποιήσεις των ναυτεργατικών σωματείων απευθύνει το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ), υπογραμμίζοντας την απειλή να οδηγηθεί ο ελληνικός τουρισμός σε τραγικό αδιέξοδο, επιδεινώνοντας τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας.
«Το νέο απεργιακό προσκλητήριο για το επόμενο Σάββατο» αναφέρει το ΞΕΕ, «το οποίο συμπίπτει με την έξοδο της Πρωτομαγιάς, περιλαμβάνει νέο αποκλεισμό της λειτουργίας όλων των πλοίων. Παράλληλα, η ανακοίνωση των ναυτεργατικών σωματείων ότι αυτό αποτελεί ''εφαλτήριο νέων κινητοποιήσεων'', δίνει το στίγμα των προθέσεών τους σε σχέση με τη λειτουργία της ακτοπλοΐας», πλήττοντας την οικονομία της νησιωτικής Ελλάδας. Πρόσφατα, προσθέτει το Επιμελητήριο, η ελληνική και διεθνής κοινή γνώμη έγιναν μάρτυρες αποκλεισμού των πλοίων της ακτοπλοΐας, καθώς και επεισοδίων μεταξύ ναυτεργατών και τουριστών στο λιμάνι του Πειραιά. Εκτός από το βαρύ οικονομικό κόστος που έχουν αυτές οι κινητοποιήσεις για τον κλάδο της κρουαζιέρας και της ακτοπλοΐας, η Ελλάδα και ο τουρισμός της έγιναν αντικείμενο αυστηρών και υποτιμητικών σχολίων από τα διεθνή ΜΜΕ.

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ
Την έντονη διαμαρτυρία του για τις θλιβερές εικόνες που διαδραματίστηκαν το απόγευμα της Δευτέρας στο λιμάνι του Πειραιά, κατά την προγραμματισμένη ώρα αναχώρησης του κρουαζιερόπλοιου «Zenith», εκφράζει ο Σύνδεσμος Τουριστικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ). «Διαμαρτυρόμαστε έντονα για τις πρακτικές αυτές, που κάθε άλλο παρά βοηθούν στη βελτίωση της διεθνούς εικόνας της χώρας μας σε μία όχι απλά δύσκολη, αλλά κρίσιμη γι’ αυτή συγκυρία, και καταδικάζουμε απόλυτα (γνωρίζοντας καλά ότι δεν είμαστε οι μόνοι) τις συνεχόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις που ανακοίνωσε η ΠΝΟ για την εξαγγελθείσα άρση του καμποτάζ», αναφέρει ο ΗΑΤΤΑ, επισημαίνοντας ότι οι απεργιακές κινητοποιήσεις - μεταξύ άλλων - και κατά την ημέρα της Πρωτομαγιάς στο λιμάνι του Πειραιά θα προκαλέσουν ανυπολόγιστες ζημιές στον ελληνικό τουρισμό.

ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΡΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΜΠΟΤΑΖ ΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Θετικά κρίνει την απόφαση της κυβέρνησης για την άρση του καμποτάζ και την απελευθέρωση της κρουαζιέρας ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης θεωρώντας ότι ανοίγει ο δρόμος για επιπλέον τουρίστες στη χώρα μας, αλλά και για επενδύσεις σε ανάλογες υποδομές, που θα στηρίξουν τη σωστή ανάπτυξη της κρουαζιέρας στην Ελλάδα. «Πιστεύουμε ότι τα οφέλη από την άρση του καμποτάζ για την εθνική οικονομία θα είναι τεράστια αφού θα επιμηκυνθεί η τουριστική περίοδος με την ανάπτυξη και της χειμερινής κρουαζιέρας, θα υπάρξουν νέοι ελληνικοί προορισμοί με θετικά αποτελέσματα για την περιφέρεια, θα ενισχυθούν όχι μόνον τα επαγγέλματα που έχουν σχέση με τον τουρισμό, αλλά και η κατανάλωση και κατ’ επέκταση θα υπάρξει σημαντική τόνωση της αγοράς», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΕΣΘ.

Η ΠΝΟ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Παρά τις αντιδράσεις από όλους τους φορείς του τουρισμού για την καθυστέρηση στην αναχώρηση του κρουαζιερόπλοιου «Zenith», εξαιτίας των κινητοποιήσεων των ναυτικών που έγιναν την περασμένη Δευτέρα, η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τις εκδηλώσεις της, προκειμένου να αναδείξει τα προβλήματα που δημιουργούνται από την απελευθέρωση του καμποτάζ. Θεωρείται σίγουρο ότι και την προσεχή Δευτέρα θα επαναληφθεί η προσπάθεια των ναυτικών να παρεμποδίσουν την αποβίβαση και επιβίβαση των τουριστών από το «Zenith». Για τον λόγο αυτό, ενεργό ρόλο ανέλαβε ο πρόεδρος της ειδικής επιτροπής κ. Γιώργος Ανωμερίτης, έτσι ώστε να καταγράψει όλες τις απόψεις για την κρουαζιέρα και για τον σκοπό αυτό συγκαλεί σήμερα το πρωί στις 11 συσκέψεις για ακρόαση των πανελλήνιων κλαδικών ενώσεων τουριστικών επιχειρήσεων μελών του ΣΕΤΕ.
Στις συνεδριάσεις της Επιτροπής έχουν ήδη κληθεί τα επιμελητήρια και οι επαγγελματικές ενώσεις του Πειραιά και της Ναυτιλίας, ενώ από την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσουν οι ακροάσεις με τους φορείς της ναυτεργασίας (ΠΝΟ) και του Τουρισμού (ΕΟΤ).
Στην ειδική επιτροπή καμποτάζ εκτός από τον πρόεδρό της κ. Γιώργο Ανωμερίτη, συμμετέχουν ο διοικητής του ΟΑΕΔ κ. Ηλίας Κικίλιας, ο ειδικός σύμβουλος του ΥΠΟΙΑΝ κ. Αγγελος Ζησιμόπουλος, ο πρόεδρος της επιτροπής θαλάσσιου τουρισμού αντιναύαρχος ΠΝ κ. Γιώργος Ροΐδης, οι διευθυντές ναυτικής εργασίας και θαλάσσιων συγκοινωνιών πλοίαρχοι ΛΣ κκ. Γιώργος Μπουμπόπουλος και Αθανάσιος Χονδρονάσιος, ο δικηγόρος κ. Αυγουστίνος Μαρούλης και ο κ. Αντώνης Βορλόου, οικονομολόγος, υπάλληλος της Μονάδος Οργάνωσης Διαχείρισης (ΜΟΔ) για θέματα ΕΣΠΑ.
Η ειδική επιτροπή θα υποβάλει το πόρισμά της στη Επιτροπή Θαλάσσιου Τουρισμού του ΥΠΟΙΑΝ στις 15 Μαΐου 2010.
Πηγή: ΚΕΡΔΟΣ.
Πηγή: mediashipping.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: