21 Ιανουαρίου 2010

Απολογισμός για το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης που ελέγχεται από το Λιμενικό Σώμα και την Πολεμική μας Αεροπορία.



Στη διάρκεια της περσινής χρονιάς το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ), που εδρεύει στο πρώην υπουργείο Ναυτιλίας και έχει ως αποστολή την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, συνέδραμε συνολικά 8.178 ανθρώπους, οι οποίοι χρειάστηκαν βοήθεια σε 1.281 περιστατικά.

Στο σύνολο των περιστατικών εντάσσονται και οι μεταφορές ασθενών ή τραυματιών από νησιά, που γίνονται με πλωτά είτε του Λιμενικού είτε ιδιωτικά, αλλά και οι διασώσεις μεταναστών, οι οποίοι προσπαθούν να εισέλθουν παράνομα στη χώρα μας. Σε αυτά τα μεγέθη εάν προστεθούν και οι καθημερινές επιχειρήσεις αποτροπής της παράνομης εισόδου μεταναστών στη χώρα μας υπάρχει μια σαφέστατη «ακτινογραφία» του έργου και της προσφοράς του Λιμενικού Σώματος. Αναλυτικά, στα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα για το έργο του Λιμενικού Σώματος στη διάρκεια του 2009 στον τομέα της παράνομης μετανάστευσης, έρευνας και διάσωσης και μεταφοράς ασθενών αποτυπώνονται τα εξής:

Το ΕΚΣΕΔ, που στελεχώνεται από προσωπικό του Λιμενικού Σώματος και της Πολεμικής Αεροπορίας και έχει ευθύνη δράσης αντίστοιχη με το FIR Αθηνών, κλήθηκε να προσφέρει βοήθεια σε 1.281 περιστατικά, στα οποία ενεπλάκησαν συνολικά 8.178 άνθρωποι.

Μηχανικές βλάβες.

Τα περισσότερα περιστατικά (184) αφορούσαν μηχανικές βλάβες σκαφών. Ακολουθούν περιστατικά λαθρομεταναστών (163), στα οποία διασώθηκαν περίπου 4.000 άνθρωποι, σχεδόν το 40% των μεταναστών, που επιχείρησαν να εισέλθουν παράνομα στη χώρα από Τουρκία, ακυβερνησίες (119), προσαράξεις (81) κ.ο.κ. Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι πολλές φορές οι μετανάστες είτε σκόπιμα είτε για διάφορους λόγους βρίσκονται από τα σκάφη στη θάλασσα, με αποτέλεσμα η προσπάθεια αποτροπής παράνομης εισόδου από το Λιμενικό Σώμα να μετατρέπεται σε επιχείρηση διάσωσης.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Συλλήψεις μεταναστών το 2009.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΛΣ στη διάρκεια του 2009 συνελήφθησαν συνολικά 10.066 μετανάστες που προσπαθούσαν να εισέλθουν παράνομα από την Τουρκία. Επίσης, 2.593 μετανάστες συνελήφθησαν προσπαθώντας να διαφύγουν από τη χώρα προς την Ευρώπη, ενώ αξιοσημείωτη είναι η καταγραφείσα μείωση των επιστροφών από την Ιταλία.

Ως οι μεγαλύτερες πύλες εισόδου αναδείχθηκαν, για ακόμα μία χρονιά, η Σάμος (3.854 συλληφθέντες) και η Μυτιλήνη (3.361).

Τέλος, να σημειωθεί ότι στη διάρκεια του 2009 έγιναν 603 μεταφορές ασθενών και τραυματιών από νησιά, από τις οποίες οι 317 με ιδιωτικά σκάφη και οι 286 με πλωτά του Λιμενικού.

Σταύρος Μαλαγκονιάρης / ΕΘΝΟΣ

Από το Greek National Pride

Δεν υπάρχουν σχόλια: