14 Ιανουαρίου 2010

Σύγκρουση Ελληνικής με Τουρκικής ακταιοωρού στα Ίμια.

Ατύχημα ανοικτά των Ιμίων ανάμεσα σε τουρκική ακταιωρό και περιπολικό του Λιμενικού Σώματος χθες το πρωί. Τουρκική ακταιωρός συγκρούστηκε χθες το πρωί στην περιοχή των Ιμίων, εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, με περιπολικό του Λιμενικού Σώματος. Το συμβάν σημειώθηκε σε μια περίοδο που κορυφώνεται ο ιδιότυπος «πόλεμος της τσιπούρας» περί των δύο βραχονησίδων. Η Αθήνα θα προχωρήσει σήμερα σε διάβημα προς την Αγκυρα διαμαρτυρόμενη για την προκλητική συμπεριφορά της τουρκικής ακταιωρού. Διπλωματικές πηγές σημείωναν μάλιστα χθες το βράδυ ότι «αυτή η επαναλαμβανόμενη τακτική μπορεί να προκαλέσει ανά πάσα στιγμή ατύχημα και αυτό επιβεβαιώθηκε χθες».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το συμβάν έλαβε χώρα χθες το πρωί, περίπου στις 9 π.μ. Στην περιοχή των βραχονησίδων Ιμια είχε συγκεντρωθεί αριθμός ελληνικών αλιευτικών σκαφών. Τότε το περιπολικό του Λιμενικού Σώματος που βρίσκεται στην περιοχή για να ελέγχει τις τουρκικές κινήσεις εντόπισε στα ραντάρ του άγνωστο σκάφος σε απόσταση τριών ναυτικών μιλίων, το οποίο εκινείτο με μεγάλη ταχύτητα, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων.

Αφού το κάλεσε μέσω ασυρμάτου να δώσει την ταυτότητά του και να απομακρυνθεί, το ελληνικό περιπολικό άρχισε να κινείται προς το άγνωστο σκάφος καθώς το τελευταίο αρνήθηκε να απαντήσει, κλείνοντας μάλιστα τον ασύρματο.

Οταν το ελληνικό περιπολικό πλησίασε το άγνωστο σκάφος είδε ότι επρόκειτο για τουρκική ακταιωρό που συνεχώς δημιουργεί προβλήματα στους έλληνες ψαράδες. Ακολούθησαν ελιγμοί, με αποτέλεσμα να υπάρξει σύγκρουση από την οποία προκλήθηκαν υλικές ζημιές, κυρίως στο τουρκικό σκάφος, το οποίο ήταν πλαστικό, ενώ το ελληνικό ήταν μεταλλικό.

Μετά τη σύγκρουση η τουρκική ακταιωρός εξαφανίστηκε εντός τουρκικών χωρικών υδάτων. Ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος επικοινώνησε στη συνέχεια με τον τούρκο ομόλογό του και συμφωνήθηκε να αποχωρήσουν τα σκάφη από την περιοχή και να πέσουν οι τόνοι.

Σημειώνεται ότι στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονταν μεγάλες δυνάμεις του τουρκικού στόλου λόγω της χθεσινής άσκησης ΤΑSΜΟ, καθώς και της νέας που ξεκινάει αύριο, πάλι με χρήση πυρών. Παράλληλα χθες 21 τουρκικά αεροσκάφη, τέσσερα εκ των οποίων είναι οπλισμένα, προχώρησαν σε 22 παραβάσεις του FΙR Αθηνών και 14 παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου.

Πηγή ΒΗΜΑ
Greek National Pride

Δεν υπάρχουν σχόλια: