17 Οκτωβρίου 2009

Ένα νέο πλοίο γεννιέται μέσα από τα συντρίμια των Δίδυμων Πύργων.

Ενα πολεμικό σκάφος του αμερικανικού ναυτικού που ναυπηγήθηκε με τόνους από χάλυβα προερχόμενο από τους δίδυμους πύργους του παγκοσμίου εμπορίου άρχισε το ταξίδι του προς τη Νέα Υόρκη, την Τρίτη 13/10.

Το USS New York, όπως ονομάζεται, για να τιμήσει την μνήμη της τρομοκρατικής επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 άφησε το ναυπηγείο Northrop Grumman, όπου ναυπηγήθηκε με προορισμό την πόλη του ονόματός του. Το σκάφος του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων θα παρουσιασθεί τυπικά στη Νέα Υόρκη, στις αρχές Νοεμβρίου.

Το New York έχει μήκος 208,5 μέτρα και μπορεί να μεταφέρει μέχρι 800 πεζοναύτες. Διαθέτει ελικοδρόμιο το οποίο φιλοξενεί ελικόπτερα καθώς και αεροσκαφή Osprey MV-22 με πτυσόμενο στροφείο.

Τέσσερα ρυμουλκά εκτέλεσαν ένα περίπλοκο σύνολο ελιγμών για να τραβήξουν το σκάφος από την αποβάθρα του ναυπηγείου της Ορλεάνης και να το γυρίσουν 180 μοίρες προς τον κόλπο του Μεξικού. Ένα οπλισμένο ταχύπλοο της ακτοφυλακής και ένα ελικόπτερο το συνοδεύουν για λόγους ασφαλείας Το σκάφος θα πλεύσει από τον κόλπο του Μεξικού προς την Φλώριδα και κατόπιν θα στραφεί βόρεια προς την Νέα Υόρκη.

Ο αναπληρωτής διευθυντής του προγράμματος Doug Lounsberry είπε ότι η κατασκευή του σκάφους ήταν σημαντική για τους ναυπηγούς, όχι μόνο επειδή τιμά εκείνους που σκοτώθηκαν στις τρομοκρατικές επιθέσεις, αλλά και επειδή οι εργαζόμενοι χτυπήθηκαν από τον τυφώνα Katrina το 2005 κατά τη διάρκεια των πρόωρων φάσεων κατασκευής.

Όταν οι τρομοκράτες αεροπειρατές συνέτριψαν τα δύο αεροσκάφη στο κέντρο παγκόσμιου εμπορίου στις 11 Σεπτέμβριου του 2001, καταστρέφοντας τους δίδυμους πύργους και σκοτώνοντας σχεδόν 2.800 ανθρώπους, το σκάφος ήταν ήδη υπό κατασκευή. Τον Σεπτέμβριο του 2002, το αμυντικό τμήμα ανήγγειλε την επιλογή της Νέας Υόρκης ως όνομα για το σκάφος, τιμώντας την πόλη, την πολιτεία και εκείνους που πέθαναν στις επιθέσεις.

Περίπου 7.5 τόνοι του χάλυβα των δίδυμων πύργων ανακυκλώθηκαν από το χυτήριο της εταιρείας Bradken Inc. στο Amite του Λος Αντζελες και χρησιμοποιήθηκαν στο σκαρί του USS New York.

Το σκάφος είναι του τύπου πλωτής αποβάθρας και ανήκει στην κλάση SAN ANTONIO. Τα άλλα τέσσερα σκάφη της ίδιας κλάσης είναι το USS San Antonio, USS New Orleans, USS Mesa Verde και USS Green Bay. Επίσης άλλα 4 σκάφη της ίδιας κλάσης βρίσκονται υπό κατασκευή. Πρόκειται για τα USS Somerset και Anchorage στο ναυπηγείο Avondale, και Arlington και San Diego στο ναυπηγείο Northrop Grumman της Pascagoula.

Το Arlington και Somerset φέρνουν επίσης ονόματα που συνδέονται μέ την 11 Σεπτεμβρίου. Το USS Arlington για την επίθεση στο Πεντάγωνο και το USS Somerset για την περιοχή της Πενσυλβανία στην οποία συνετρίβει η πτήση 93 της United Airlines μετά την αεροπειρατεία.

(Μεταφρασμένο από είδηση του Associated Press της 15/10/09)

Δεν υπάρχουν σχόλια: