21 Ιουνίου 2020

Οι Οφθαλμοί στις πλώρες των αρχαίων πλοίων – Κρίστυ Εμίλιο Ιωαννίδου (βίντεο)

από το κανάλι Φρυκτωρίες διαδικτυακό κανάλι 

Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ σε συνεργασία με την Ε.Μ.Α.Ε.Μ. παρουσιάζουν μία νέα σειρά διαλέξεων αποκλειστικά διαδικτυακών, σεβόμενες τα ισχύοντα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Δεύτερη διάλεξη "Οι Οφθαλμοί στις πλώρες των αρχαίων πλοίων". Εισηγήτρια: ΚΡΙΣΤΥ ΕΜΙΛΙΟ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ, Συγγραφεύς - Ερευνήτρια Ναυτικής Ιστορίας. Η διάλεξη κινηματογραφήθηκε την Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΟΜΙΛΙΑΣ 

Μια εντυπωσιακή λεπτομέρεια στις απεικονίσεις των αρχαίων πλοίων και ιδιαιτέρως στην αγγειογραφία αποτελούσαν τα μάτια, οι οφθαλμοί, οι οποίοι συνήθως βρίσκονταν στις δύο πλευρές της πλώρης (μάσκες, παρειές). Οι οφθαλμοί συμβόλιζαν τον έλεγχο του πλοίου και λειτουργούσαν ως αποτρεπτικά στοιχεία από τις κακές δυνάμεις. Ωστόσο πολλά ερωτήματα γεννήθηκαν και τα ευρήματα μαρμάρινων οφθαλμών στον Πειραιά προβλημάτισαν. Ήταν οι πρωραίοι οφθαλμοί ζωγραφισμένοι ή ένθετοι; Πως προέκυψε η συνήθεια αυτή; Προέρχονταν οι μαρμάρινοι οφθαλμοί που βρέθηκαν στον Πειραιά από τριήρεις; Με το πέρασμα των χρόνων πολλές ερμηνείες δόθηκαν για τους πρωραίους οφθαλμούς και η συγκεκριμένη ομιλία θα προσπαθήσει να καλύψει όλα τα παραπάνω.

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΟΜΙΛΗΤΡΙΑΣ 

Η Κρίστυ Εμίλιο Ιωαννίδου γεννήθηκε και ζει στην Πόλη των Αθηνών. Σπούδασε ψυχολογία, ετυμολογία και ιστορία. Είναι συγγραφεύς - Ερευνήτρια Ναυτικής Ιστορίας (πρώην ναυτικός Ε.Ν.) με εξειδίκευση σε θέματα και μελέτες που αφορούν τη ναυτιλία στην αρχαία Ελλάδα (εμπορικό / πολεμικό ναυτικό, στρατηγική, τακτική σχεδίαση και ανάλυση ναυτικών επιχειρήσεων, ναυτική τεχνολογία και ναυπηγική). Έχει αναπτύξει αξιόλογη συγγραφική δραστηριότητα εκδίδοντας βιβλία και δημοσιεύοντας περισσότερα από 200 άρθρα-μελέτες, μονογραφίες και αναλύσεις σε περιοδικά του ειδικού Τύπου, σε πανεπιστημιακά περιοδικά της Ελλάδος και του εξωτερικού καθώς και σε περιοδικά που εκδίδουν ειδικευμένοι φορείς όπως το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (ΓΕΝ). 

Έχει μετάσχει σε ελληνικά και ξένα ντοκυμαντέρ καθώς και σε ημερίδες, διαλέξεις και συνέδρια [μεταξύ άλλων στη Σχολή Διοικήσεως Επιτελών Πολεμικού Ναυτικού (ΣΔΕΠΝ), Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (ΣΜΥΝ), Υπηρεσία Ιστορίας Ναυτικού (ΥΙΝ), Σχολή Διαβιβάσεων (ΣΔΒ) του Ελληνικού Στρατού (ΕΣ), καθώς και στο Πανεπιστήμιο PULTUSK Academy of Humanities της Πολωνίας]. Έχει τιμηθεί κατά καιρούς με διάφορα βραβεία και επαίνους για την έρευνά της στην ναυτική Ιστορία. 

Είναι δημιουργός και διαχειρίστρια του ιστολογίου "Περί Αλός" (www.perialos.blogspot.gr), ιδρυτικός μέλος και μέλος του Δ.Σ. του Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Ιστορίας (ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ.), μέλος του Ελληνικού Συνδέσμου Υποβρυχίων (ΕΛΣΥΒ) και του Συλλόγου Ιστορικών Μελετών «Κορύβαντες». Είναι παντρεμένη με τον δημοσιογράφο και αμυντικό αναλυτή Ιωάννη Σ. Θεοδωράτο με τον οποίο έχει αποκτήσει μία κόρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: