5 Φεβρουαρίου 2015

Θρίλερ στη Νιγηρία: Νεκρός Έλληνας υποπλοίαρχος από επίθεση πειρατών.

Άλλοι δύο Έλληνες ναυτικοί όμηροι των ενόπλων - Όλο το χρονικό του φόνου και της διπλής απαγωγής. 

Έλληνας υποπλοίαρχος έπεσε νεκρός στη διάρκεια ένοπλης επίθεσης από πειρατές που  δέχθηκε το υπό σημαία Μάλτας πλοίο M/T 'KALAMOS'' της εταιρείας Aelos Managment SA και έδρα τον Πειραιά το οποίο βρισκόταν εν αναμονή φόρτωσης στη θαλάσσια περιοχή QUA IBOE της Νιγηρίας, με 23 μέλη πλήρωμα, μεταξύ των οποίων 10 Έλληνες. 

Η εταιρεία είναι συμφερόντων Επαμεινώνδα Εμπειρίκου, πρώην προέδρου του greek committee του Λονδίνου.

Το εν λόγω πλοίο προερχόταν από Κίνα με προορισμό τη Νιγηρία, κενό φορτίου.

Κατά τη διάρκεια της επίθεσης, τραυματίστηκε θανάσιμα ο Έλληνας υποπλοίαρχος του πλοίου, ενώ απήχθησαν τρία μέλη πληρώματος, εκ των οποίων δύο Έλληνες, ανθυποπλοίαρχοι στο βαθμό.

Το M/T ''KALAMOS'' παραμένει ασφαλώς αγκυροβολημένο στην ανωτέρω θαλάσσια περιοχή, ενώ για το περιστατικό έχει ήδη ενημερωθεί το Υπουργείο Εξωτερικών για τις δικές του, κατά λόγο αρμοδιότητας, περαιτέρω ενέργειες.

Το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής ενημερώθηκε σήμερα το απόγευμα.

Το χρονικό της επίθεσης

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, οι πειρατές πλησίασαν το πλοίο με ταχύπλοο, όμως έγιναν αντιληπτοί από τον Έλληνα καπετάνιο, ο οποίος σήμανε συναγερμό και ζήτησε από το πλήρωμα να πάει να κλειστεί στο δωμάτιο ασφαλείας.

Πάνω στο πλοίο υπήρχαν δύο Νιγηριανοί ένοπλοι φρουροί. Όμως, ο Έλληνας υποπλοίαρχος κατευθύνθηκε προς τους πειρατές, με στόχο να αποτρέψει την επιβίβασή τους στο πλοίο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τον ακολούθησε και ο α' μηχανικός. Τελικά, στο πλοίο κατάφεραν να ανέβουν δύο ένοπλοι πειρατές, οι οποίοι χρησιμοποίησαν τους δύο ναυτικούς ως ανθρώπινη ασπίδα.

Ο καπετάνιος φώναξε στους φρουρούς να μην πυροβολήσουν, όμως, λόγω της έντασης, δημιουργήθηκε αναστάτωση, έπεσαν πυροβολισμοί και η τραγική συνέπεια ήταν να σκοτωθεί ο Έλληνας πλοίαρχος.

Στο μεταξύ, τα άλλα μέλη του πληρώματος έσπευσαν να βοηθήσουν τους συναδέλφους τους, χωρίς αποτέλεσμα. Οι πειρατές κατάφεραν να πάρουν ως ομήρους, τους δύο Έλληνες ανθυποπλοίαρχους και έναν Πακιστανό ναύτη και στη συνέχεια διέφυγαν με το ταχύπλοο.

Δεν υπάρχει καμία επικοινωνία με τους πειρατές προς το παρόν, ενώ ήδη διαπραγματευτές, από το Λονδίνο, βρίσκονται στη Νιγηρία για λογαριασμό της εταιρείας, περιμένοντας τα αιτήματά τους.

«Εκφράζουμε τη βαθιά λύπη της Ελληνικής Πολιτείας για την τραγική απώλεια αλλά και για την περιπέτεια των τριών απαχθέντων, όπως επίσης και τη συμπαράστασή μας στις οικογένειές τους, καθώς και σε όλη τη ναυτική οικογένεια. Η περαιτέρω διαχείριση του περιστατικού απαιτεί ιδιαίτερα προσεχτικούς χειρισμούς για να επιτευχθεί η απελευθέρωση των απαχθέντων» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας.

Το υπουργείο στην ανακοίνωσή του σημειώνει ότι «Πρόκειται για ένα βαρύ πλήγμα για την οικογένεια των Ελλήνων ναυτικών. Τα Υπουργεία Εξωτερικών και Ναυτιλίας, έχουν αναλάβει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για τη μεταφορά της σωρού του νεκρού ναυτικού, τη διάσωση των ομήρων και τη διερεύνηση του συμβάντος».

πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια: