29 Δεκεμβρίου 2014

Το χρονικό της πυρκαγιάς στο Norman Atlantic.

Ξημερώματα Κυριακής. Το «Norman Atlantic» έχει σαλπάρει για την Ανκόνα της Ιταλίας.
Στο πλοίο κυριαρχεί το βαθύ σκοτάδι, καθώς οι περισσότεροι επιβάτες έχουν ξαπλώσει και κοιμούνται. 

Δυνατές εκρήξεις τους κάνουν να πεταχτούν έντρομοι από τις θέσεις και τα κρεβάτια τους. Λίγο μετά χτυπά ο συναγερμός. Επικρατεί πανικός. Ολοι τρέχουν πανικόβλητοι προς το κατάστρωμα, αφού η φωτιά που έχει ξεσπάσει στο κάτω μέρος του πλοίου μοιάζει εκτός ελέγχου. Οι ώρες που ακολουθούν είναι εφιαλτικές. Κάποιοι προσπαθώντας να γλυτώσουν μέσα στον τρόμο τους βουτούν στα παγωμένα και άγρια νερά της φουρτουνιασμένης θάλασσας. Ο μέχρι τώρα απολογισμός κάνει λόγο για επτά νεκρούς.

Από τη στιγμή που ξέσπασε η πυρκαγιά ακολούθησε μία αγωνιώδης επιχείρηση για τη διάσωσή τους, όμως, ο καιρός δεν ήταν σύμμαχος. Για δεκάδες ώρες ελληνικές και ιταλικές αρχές προσπαθούν να απεγκλωβίσουν τους εκατοντάδες επιβαίνοντες που μέσα στο κρύο, χωρίς φαγητό και νερό, παλεύουν να παραμείνουν ψύχραιμοι και να μη βουτήξουν, όπως έκαναν κι άλλοι μέσα στα φουρτουνιασμένα νερά.

Σήμερα, σχεδόν 34 ώρες μετά, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Λιμενικού, ο συνολικός αριθμός των διασωθέντων έχει ανέλθει στους 433 διασωθέντες, μαζί με το πλήρωμα, σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ.

Οι φωτoγραφίες που ακολουθούν αποτυπώνουν με τον πιο περιγραφικό τρόπο το δράμα που βίωσαν οι συνολικά 478 επιβαίνοντες, 38 εκ των οποίων φέρονται να αγνοούνται. 

Το σκηνικό του απόλυτου τρόμου συνθέτουν εικόνες όπου από τη μία έχουμε ένα φλεγόμενο πλοίο με τη φωτιά να φουντώνει κάθε ώρα και πιο πολύ και από την άλλη ομάδες διάσωσης να προσπαθούν να φτάσουν στο καράβι και πότε να καταφέρνουν να απομακρύνουν μερικούς από το σημείο, πότε να φεύγουν άπραγες, αφού οι καιρικές συνθήκες που ήταν από την αρχή απέναντί τους, δεν τους επέτρεπαν να πλησιάσουν.  

πηγή

Τελευταία ενημέρωση 

Στους οκτώ ανέρχεται πλέον ο αριθμός των νεκρών του Norman Atlantic, όπως επιβεβαιώνουν υπουργοί της ιταλικής κυβέρνησης. Μόνο η ταυτότητα του ενός έχει γίνει γνωστή. Από το σύνολο των 478 επιβαινόντων, διασώθηκαν 432 άνθρωποι, σύμφωνα με την ενημέρωση του εκπροσώπου του υπουργείου Ναυτιλίας. Αλαλούμ με τις λίστες των διασωθέντων και των επιβατών του Nordic Atlantic προκαλεί σύγχυση σχετικά με την ύπαρξη τυχόν αγνοουμένων και μεγαλώνει την αγωνία των συγγενών. 

Οι πληροφορίες για τον αριθμό των ανθρώπων που επέβαινων στο Norman Atlantic εξακολουθούν να είναι αντιφατικές, ώρες αφότου ολοκληρώθηκε η διαδικασία περισυλλογής όλων των επιβαινόντων - επιβατών και μελών του πληρώματος - από τα εναέρια μέσα.

Το υπουργείο Ναυτιλίας έχει καλέσει για το λόγο αυτό εκπρόσωπο της ναυλώτριας εταιρείας ΑΝΕΚ να δώσει επίσημη ενημέρωση για τον αριθμό των επιβαινόντων στο πλοίο.

Στέλεχος της εταιρείας που είχε μιλήσει νωρίτερα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ έκανε λόγο για 471 επιβαίνοντες -418 επιβάτες και 55 άτομα πλήρωμα- και δεν απέκλεισε κάποιοι να μην μπήκαν στο πλοίο για κάποιο λόγο.

Το Λιμενικό Σώμα Ελληνική Ακτοφυλακή επικαλούμενο νωρίτερα το αρμόδιο κέντρο της Ρώμης RCC, που έχει την ευθύνη της επιχείρησης, ανέφερε, ότι διασώθηκαν συνολικά 432 άτομα, επιβάτες και πλήρωμα από το Norman Atlantic.

Ο εκπρόσωπος τύπου του Λιμενικού είχε αναφέρει ότι οι έρευνες στο εσωτερικό του πλοίου συνεχίζονται από ειδικά εκπαιδευμένα στελέχη της ιταλικής ακτοφυλακής, ενώ τα Κέντρα Έρευνας και Διάσωσης των δύο Ακτοφυλακών βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία για τη διασταύρωση της λίστας των επιβατών του πλοίου, όπως αυτή που έχει δοθεί από την πλοιοκτήτρια εταιρεία με τη λίστα των διασωθέντων, με αυτή που έχει δοθεί από το Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης της Ρώμης, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν αγνοούμενοι.

πηγή

ΣΧΟΛΙΟ
Συγχαρητήρια στα στελέχη των ενόπλων μας δυνάμεων και στους διασώστες των Super Puma που έλαβαν μέρος στην επιχείρηση διάσωσης...

Μεγάλα ερωτήματα προκύπτουν για το πως συνέβει το ατύχημα, αλλά και το αλαλούμ στην επιχείρηση διάσωσης... την ευθύνη της οποίας είχε η ιταλική πλευρά...
Αναπάντητο ερώτημα είναι γιατί δεν ρυμουλκήθηκε το πλοίο στις αλβανικές ακτές που απείχαν μόνο 10 μίλια;

Επίσης γιατι δεν λειτούργησαν τα μέσα πυρόσβεσης του πλοίου και γιατί οι επιβάτες λένε ότι το πλήρωμα δεν τους βοήθησε σχεδόν καθόλου....

Κι ένα τεράστιο γιατί προς τους υπευθύνους της ελληνικής πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας για τον λόγο που δεν χρησιμοποιούνται τα 6 νεοαποκτηθέντα (στους ολυμπιακούς αγώνες του 2004) υπερσύγχρονα ελικόπτερα διάσωσης τύπου Dauphin από το Λιμενικό μας Σώμα.....

Δεν υπάρχουν σχόλια: