4 Μαρτίου 2014

Εξελίξεις Ουκρανίας. Περίεργα συμβαίνουν στο Ουκρανικό Πολεμικό Ναυτικό μετά το πραξικόπημα.

O Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (Α/ΓΕΝ) της Ουκρανίας, Ντενίς Μπερεζόφσκι, αυτομόλησε υπέρ της Δημοκρατίας της Κριμαίας, πριν λίγο και σε δηλώσεις του "Ορκίστηκε πίστη στο λαό της Κριμαίας", καλώντας τα στελέχη του ουκρανικού Ναυτικού "Να μην υπακούσουν  στην παράνομη ηγεσία του Κιέβου". 

Αλλάζοντας ταυτόχρονα και τα δεδομένα στην υπό πολιορκία βάση της 36η Ανεξάρτητης Ταξιαρχίας Επακτίου Αμυνης του ουκρανικού Ναυτικού στο χωριό Perevalnoye αφού είπε ότι "Δίνω εντολή υπακοής στην θέληση του λαού της Κριμαίας"! 

Ο ναύαρχος Μπερεζόφσκι είχε ονομαστεί την Παρασκευή αρχηγός του γενικού επιτελείου ναυτικού της Ουκρανίας από τον μεταβατικό πρόεδρο της χώρας αυτής, τον Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ. 

«Δηλώνω πίστη στους κατοίκους της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας. . .

Ορκίζομαι να εκτελώ της διαταγές της ανώτατης διοίκησης της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας», είπε ο ναύαρχος σκορπώντας ενθουσιασμό στο Στόλο.

Ο πρωθυπουργός της Κριμαίας, Σεργκέι Αξιόνοφ, χαιρέτισε την «ιστορική εξέλιξη» και τόνισε ότι "Ο ναύαρχος Μπερεζόφσκι δέχθηκε να τεθεί υπό τις διαταγές των νόμιμων αρχών της χερσονήσου", μιλώντας κατά την διάρκεια της ίδιας συνέντευξης Τύπου. 

Ωστόσο, ολόκληρος ο ουκρανικός Στόλος, όχι απλώς παραδόθηκε στην Ρωσία, αλλά σήκωσε το ιερό λάβαρο του Αγίου Ανδρέα, την σημαία του ρωσικού Ναυτικού, εντασσόμενος στις τάξεις του.

Συνολικά 15.000 Ουκρανοί αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και ναύτες, δήλωσαν πίστη στον Κριμαϊκό λαό και στην Ρωσία. Συνολικά 18 ουκρανικά πολεμικά πλοία ύψωσαν το ρωσικό λάβαρο του Αγίου Ανδρέα! 

Πρόκειται ίσως για την μεγαλύτερη αλλαγή εθνικής σημαίας σε ένα πολεμικό Ναυτικό στην παγκόσμια ιστορία των πολέμων. 

Επίσης πριν λίγο έξι ρωσικά πολεμικά πλοία (τρεις φρεγάτες, δύο κορβέτες και μία ναρκοθέτιδα) απέκλεισαν το λιμάνι της Σεβαστούπολης. 

Στην βάση της 36ης Ανεξάρτητης Ταξιαρχίας Επακτίου Αμυνης του ουκρανικό Ναυτικού στο χωριό Perevalnoye, κατόπιν αυτών των εξελίξεων, η επίθεση αναβλήθηκε καθώς πλέον ο διοικητής ενημέρωσε ότι θέλει να συσκεφθεί με τους επιτελείς του για την παράδοση.

πηγή 

Σε μια πρωτοφανή διπλωματική κρίση με συνέπειες ακόμα και στον οικονομικό τομέα εξελίσσεται για την Ελλάδα η υπόθεση της ουκρανικής κατάρρευσης καθώς η πρώην ναυαρχίδα του ουκρανικού Στόλου, η φρεγάτα Hetman Sahaidachny που αυτομόλησε και τάχθηκε με δήλωση του πλοιάρχου των αξιωματικών του και του πληρώματος υπέρ της ανεξάρτητης δημοκρατίας της Κριμαίας, δεν βρίσκεται ούτε στην Σεβαστούπολη, ούτε στην Οδησσό, αλλά στην ... Κρήτη και πιο συγκεκριμένα στο ναύσταθμο της Σούδας! 

Η φρεγάτα προερχόμενη από την επιχείρηση θαλάσσιας επιτήρησης "Αταλάντα" του ΝΑΤΟ στον κόλπο του Άντεν, πέρασε το Σουέζ και από τις 28 Φερβουαρίου, δηλαδή την ημέρα που εκδηλώθηκε το κίνημα ανεξαρτησίας της Κριμαίας, όπως αναφέρουν απόλυτα έγκυρες ρωσικές πηγές στο defencenet.gr, βρίσκεται στην Σούδα, όπου βάσει προγράμματος θα παραμείνει μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη! 

Το πλήρωμα όμως, από χθες το βράδυ ανακοίνωσε ότι "Παύει να υπακούει στην πραξικοπηματική κυβέρνηση του Κιέβου και εφ'εξής τίθεται υπό τις εντολές της ανεξάρτητης δημοκρατίας της Κριμαίας"! 

Έτσι όταν όλοι έψαχναν την ουκρανική ναυαρχίδα στην Κριμαία, αυτή "αναβαπτιζόταν" στην Σούδα! 

Πάντως το σκάφος δεν σήκωσε ρωσική σημαία, όπως μεταδόθηκε (και πώς θα μπορούσαν να το ξέρουν αυτοί που βρισκονται στην Κριμαία, αφού το σκάφος βρισκόταν στην Κρήτη...) αλλά το βέβαιο είναι ότι έπαψε να είναι ουκρανικό και μπορεί αύριο ή τις επόμενες ημέρες να το πράξει. 

«Η ναυαρχίδα της Ουκρανίας το Hetman Sahaidachny έχει έρθει με το μέρος μας σήμερα", δήλωσε ο γερουσιαστής Igor Morozov, ένα μέλος της επιτροπής για τις διεθνείς υποθέσεις, στην Izvestia, αλλά δεν διευκρίνησε που βρίσκεται το πλοίο.

Από εκεί και πέρα ο νεοναζιστής πρoσωρινός «πρωθυπουργός» της Ουκρανίας Arseniy Yatsenyuk (ο καραφλός με τα γυαλιά που χαιρετούσε ναζιστικά την περασμένη Πέμπτη), ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να μην επιτρέψει τον απόπλου του σκάφους και σε δεύτερη φάση από την τουρκική κυβέρνηση  να μην αφήσει την τη φρεγάτα να περάσει μέσω του στενού του Βοσπόρου, σύμφωνα με ουκρανικά ΜΜΕ. 

Πάντως με ανακοίνωση του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας (ναι υπάρχει ακόμα τέτοιος...) υποστηρίζεται ότι η φρεγάτα «Hetman Sahaidachny» δεν σταμάτησε να παίρνει εντολές από την ουκρανική κυβέρνηση. Όπως αναφέρει έχουν έρθει σε επικοινωνία με τους επικεφαλής και δηλώνουν πιστοί στην κυβέρνηση του Κιέβου.

Από ρωσικής πλευράς όταν τους τέθηκε το ζήτημα από το defencenet.gr η αντίδραση ήταν ακαριαία (είχαν προηγηθεί και οι δηλώσεις Βενιζέλου από την Μόσχα που επιβάρυναν το όλο κλόμα πολύ): "Δε νομίζουμε ότι μπορεί κανείς να απαγορεύσει στο πλοίο, αν όντως έχει αποφασίσει το πλήρωμα να ενταχθεί υπό τις εντολές της κριμαϊκής δημοκρατίας να αποπλεύσει από την Σούδα. Υπάρχουν συγκεκριμένες συνθήκες. Σε μια τέτοια περίπτωση θα ήταν σα να ήθελε η Ελλάδα να θέσει υπό αμφισβήτηση την μείωση στην τιμή του φυσικού αερίου που έχει συμφωνηθεί μεταξύ των δύο χωρών"... 

Ποιος είπε ότι στην Μόσχα "μασάνε" τα λόγια τους; 

Ας δούμε περί τίνος πλοίου πρόκειται:

Κλάση και τύπος: Nerei/Menzhinskiy φρεγάτα
Eκτόπισμα: 3.100 τ. (3.150  ) κενό
3.510 τ. (3.566 t) με πλήρες φορτίο
Μήκος: 123 m (404 ft)
Πλάτος: 14,2 m (46 ft 7 in)
Βύθισμα: 4.7 μ (15 πόδια, 5 μέσα)
Ταχύτητα: 32 κόμβοι (59 χλμ/ώρα, 37 μίλια/ώρα)
Ακτίνα δράσης: 3.500 ναυτικά μίλια (6.500 χιλιόμετρα 4.000 n.m.) με 14 kn (26 χλμ/ώρα 16 μίλια/ώρα)
900 ναυτικά μίλια (1.700 χιλιόμετρα 1.000 n.m.) με 30 kn (56 χλμ/ώρα 35 μίλι/ώρα)
Πλήρωμα: 180
Οπλισμός:
  • 1 × δίδυμος OSA εκτοξευτής πυραύλων SAM (20 × 9μηνο-33 πυραύλους)
  • 1 × μονό πυροβόλο των 100 mm (3,9 in) AK-100 όπλο
  • 2 × Εξάκαννα πυροβόλα των 30 χλστ AK-630 CIWS
  • 2 × τετραπλοί 533 χιλιοστά (21 in) σωλήνες τορπιλών
  • 2 × RBU-6000 ανθυποβρυχιακοί εκτοξευτές πυραύλων
 
Αεροσκάφη που φέρονται: 1 × Κa-27 ελικόπτερο (2 max)

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Νεότερες πληροφορίες μας λένε ότι τα ίχνη του Ουκρανικού σκάφους έχουν χαθεί και πως βρίσκεται σε κάποια διεθνή ύδατα μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση στην Ουκρανία....

Δεν υπάρχουν σχόλια: