4 Οκτωβρίου 2013

Τραγωδία στην Λαμπεντούσα. Βυθίστηκε σαπιοκάραβο με 500 λαθρομετανάστες.


Του Γιώργου Παυλόπουλου

Ακόμη μία ανείπωτη τραγωδία γράφτηκε χθες στα νότια της Σικελίας, στο νησί της Λαμπεντούζα, όταν βυθίστηκε ένα σαπιοκάραβο μήκους 20 μέτρων το οποίο είχε ξεκινήσει πριν δύο ημέρες από τη Λιβύη για να μεταφέρει στις ιταλικές ακτές περίπου 500 ανθρώπους, κυρίως από την Ερυθραία, τη Σομαλία και άλλες αφρικανικές χώρες -παρασύροντας στον θάνατο τους περισσότερους από τους επιβαίνοντες σε αυτό.

Μέχρι χθες το βράδυ, είχαν ανασυρθεί από τη θάλασσα πάνω από 100 πτώματα και αγνοούνταν τουλάχιστον 250 άνθρωποι, ενώ οι ελπίδες να βρεθούν ζωντανοί κάποιοι έστω από αυτούς (επισήμως είχαν διασωθεί 155) θεωρούνταν πολύ μικρές. «Δεν χρειαζόμαστε πλέον ασθενοφόρα, αλλά νεκροφόρες», δήλωνε χθες ένας από τους δεκάδες γιατρούς και διασώστες οι οποίοι έσπευσαν να προσφέρουν βοήθεια.

«Είναι φρίκη. Δεν σταματούν να μας φέρνουν πτώματα», πρόσθεσε εμφανώς απογοητευμένος. «Είναι τρομερό, μοιάζει σαν να βρισκόμαστε σε ένα νεκροταφείο», είπε και η δήμαρχος της Λαμπεντούζα, Γκιούζι Νικολίνι, παρόλο που παρόμοιες τραγωδίες στην περιοχή της είναι συχνές. Μάλιστα, η Νικολίνι κάλεσε τόσο τον πρωθυπουργό Ενρίκο Λέτα όσο και τον υπουργό Εσωτερικών, Αντζελίνο Αλφάνο, να επισκεφθούν το νησί, προκειμένου να διαπιστώσουν από κοντά τη διάσταση της νέας τραγωδίας και τις συνθήκες που επικρατούν εκεί. 

Πανικός 
Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, ορισμένοι από τους επιβαίνοντες στο μοιραίο πλοίο είχαν ανάψει φωτιά, προκειμένου να γίνουν ορατοί από την ακτοφυλακή ή άλλα πλεούμενα που βρίσκονταν στην περιοχή. Όμως, για άγνωστους λόγους, η φωτιά πήρε διαστάσεις και προκάλεσε πανικό, με αποτέλεσμα -προτού καν το πλοίο βυθιστεί- πολλοί να πέσουν στη θάλασσα για να σωθούν από τις φλόγες. Πρέπει να σημειωθεί, επίσης, ότι λίγο νωρίτερα είχε φτάσει στις ακτές της Λαμπεντούζα ένα άλλο πλοίο, που μετέφερε 463 μετανάστες και ανθρώπους που θέλουν να αναζητήσουν άσυλο στην Ιταλία.

«Είναι μια πραγματική τραγωδία, ειδικά καθώς αφορά και μικρά παιδιά», ανέφερε η (μάλλον τυποποιημένη) δήλωση την οποία έκανε ο αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος, Γιοχάνες Χαν. Ωστόσο, στην Ιταλία -όπως και σε άλλες χώρες του Νότου- κυριαρχεί η άποψη ότι η Ε.Ε. δεν κάνει ό,τι πρέπει και μπορεί για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο και να αποτρέψει ανάλογες τραγωδίες. Αυτό φάνηκε, εξάλλου, και στη δήλωση του προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, ο οποίος επισήμανε ότι είναι αναγκαίο οι Βρυξέλλες να αναλάβουν δράση για να σταματήσει «η συνεχιζόμενη σφαγή αθώων ανθρώπων». «Είμαι απογοητευμένη από το εντεινόμενο παγκόσμιο φαινόμενο των μεταναστών και των ανθρώπων που προσπαθούν να ξεφύγουν από συγκρούσεις ή διώξεις, για να χαθούν στη θάλασσα», ήταν το σχόλιο του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτέρες. Ευτυχώς που η Δύση ανέτρεψε τον Καντάφι στη Λιβύη και τώρα ζουν όλοι καλύτερα...

Λαμπεντούσα
πηγή

ΣΧΟΛΙΟ
Υπάρχει μια τραγική λεπτομέρεια που δεν την αναφέρει το άρθρο...
Γύρω από το ναυάγιο υπήρχαν 5 ιταλικά αλιευτικά τα οποία απλά παρατηρούσαν την τραγωδία και τον πνιγμό των ανθρώπων χωρίς να βοηθούν!!!!

Αυτό οφείλεται σε 2 λόγους:

Πρώτον στην απανθρωπιά των ανθρώπων που είχαν τα αλιευτικά και δεύτερον στην ιταλική νομοθεσία....
Κατά την νομοθεσία όποιο σκάφος μεταφέρει λαθρομετανάστες απαγορεύεται να πιάσει σε οποιοδήποτε ιταλικό λιμάνι και αν συλληφθεί τότε η ποινές είναι εξαιρετικά αυστηρές και φτάνουν μέχρι την απώλεια (κατάσχεση) του σκάφους...

Στην Ιταλία στις περιπτώσεις ναυαγίων η ακτοφυλακή εκπέμπει σήμα προς όλα τα παραπλέοντα σκάφη να προσεγγίσουν το σημείο του ναυαγίου για βοήθεια....
Το σήμα έχει την μορφή διαταγής κι απαγορεύεται η άρνηση...
Για τον λόγο αυτό μόλις τα γύρω πλοία αντιληφθούν την ύπαρξη ναυαγίου με λαθρομετανάστες αμέσως κλείνουν τους ασυρμάτους τους ώστε να μην παραλάβουν το σήμα της ακτοφυλακής!!!!

Είναι κάτι εξωφρενικό, απάνθρωπο κι αντίθετο με κάθε άγραφο ναυτικό νόμο κι έχει οδηγήσει χιλιάδες αθώους ανθρώπους στον πνιγμό....

Φυσικά μην ξεχνάμε ότι παλιότερα η αυστηρότατη αντιμεταναστευτική πολιτική της Ιταλίας είχε οδηγήσει στον υγρό τάφο χιλιάδες Αλβανούς όταν τα σκάφη που πλησίαζαν τις ακτές της απειλούνταν ώστε να επιστρέψουν κι αν δεν υπάκουαν βυθίζονταν!!!!!

Οσο για το συγκεκριμένο περιστατικό στην Λαμπεντούσα, νεώτερες πληροφορίες αναφέουν ότι οι νεκροί ανέρχονται σε άνω των 300 και καμιά 100στη είναι εγκλωβισμένοι στο βυθισμένο σκάφος...
Αναμεσά τους υπάρχουν δεκάδες γυναίκες και μικρά παιδιά...

Η Ιταλία κήρυξε τριήμερο πένθος.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Φέρτε τους στην Ελλάδα τους.
Λευτά γι' αυτούς υπάρχουν.
Έχομε δωρεάν νοσοκομεία(όχι για ατους Έλληνες), και προσωρινά διαμονή σε τριάστερα Ξενοδοχεία μέχρι οι τράπεζες να κατάσχουν τα σπίτια των Ελλήνων και με σαουδαραβικά κεφάλαια να τα δώσουν σε κάθε λογής μουσουλμάνο.
Ζήτω το Μασονιστάν(Griechisemasonnenland)

Ιταλοί συγχαρητήρια.