19 Οκτωβρίου 2012

Κυοφορείται νέο εθνικό στρατηγικό σχέδιο για τον τομέα της κρουαζιέρας.

ΕΘΝΙΚΟ στρατηγικό σχέδιο για την κρουαζιέρα θα παρουσιάσει άμεσα ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστής Μουσουρούλης από κοινού με την υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, με έμφαση στην ανάπτυξη του homeporting και τη βελτίωση των υπαρχουσών υποδομών. Όπως τόνισε ο υπουργός σε τεχνική ημερίδα για την κρουαζιέρα που έγινε στον ΟΛΠ, παρά τα ικανοποιητικά νούμερα σε αφίξεις μέσω transit μόλις το 16% των επιβατών κρουαζιέρας που επισκέφθηκαν την Ελλάδα το 2011 ξεκίνησαν από ελληνικό λιμάνι, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό εκτιμάται γύρω στο 75% για την Ισπανία.

Το εν λόγω σχέδιο θα βασίζεται στην ισόρροπη ανάπτυξη των ελληνικών λιμανιών. «Δεν νοείται να υπεραναπτύξουμε τον Πειραιά ως homeport, όταν η αύξηση του αριθμού των επιβατών δεν θα μπορεί να απορροφηθεί και να εξυπηρετηθεί σε νησιωτικά λιμάνια-προορισμούς της κρουαζιέρας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μουσουρούλης. Η ανάπτυξη του homeporting θα γίνει «μέσω μόχλευσης ιδιωτικών κεφαλαίων και ενσωμάτωσης των επενδυτικών σχεδίων στους υπό αποκρατικοποίηση λιμένες».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος  της ΟΛΠ ΑΕ Γιώργος Ανωμερίτης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η κρουαζιέρα το 2013 θα κινηθεί σε επίπεδα υψηλότερα του 2012. Ακόμα επισήμανε ότι ο ΟΛΠ είναι το μόνο ελληνικό λιμάνι το οποίο εφαρμόζει κανονισμό και προγραμματισμό κατάπλου (Berth Allocation) και από τις 25 Οκτωβρίου 2012 θα είναι σε θέση να ανακοινώσει όλα τα δρομολόγια και τις θέσεις πρόσδεσης για το 2013.

πηγή ΕΞΠΡΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: