Η πρόσφατα ανακοινωθείσα από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (ΓΕΝ) αποδοχή δωρεάς του κ. Παναγιώτη Λασκαρίδη ενός Πλοίου Γενικής Υποστήριξης ανοικτής θαλάσσης, για τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού, είναι εξαιρετικά σημαντική όχι μόνο ως πράξη φιλοπατρίας αλλά και λόγω καινοτομίας γιατί εισαγάγει την υποστήριξης της αποστολής και των έργων του Πολεμικού Ναυτικού σε μία νέα εποχή. Υπενθυμίζεται ότι με σχετική ανάρτηση του το defence-point.gr αναφέρθηκε στα γενικά τεχνικά και επιχειρησιακά χαρακτηριστικά του πλοίου Stril Neptun.
Ας σημειωθεί ότι το πλοίο βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση, με όλα τα πιστοποιητικά του σε ισχύ και στο άμεσο μέλλον αναμένεται να αφιχθεί στην Ελλάδα με την ενδιάμεση ονομασία «ΓΛΑΡΟΣ» και ελληνικό πλήρωμα με μέριμνα του δωρητή.
Στη συνέχεια προβλέπεται η βαφή του στο χαρακτηριστικό γκρι χρώμα των μονάδων επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού και η υλοποίηση κάποιων τροποποιήσεων ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις επιχειρησιακές απαιτήσεις του Πολεμικού Ναυτικού. Μεταξύ των τροποποιήσεων περιλαμβάνεται και η τοποθέτηση νέου, αυξημένης ανυψωτικής ικανότητας (10 τόνων) γερανού με τηλεσκοπικό βραχίονα στη θέση του υφιστάμενου ανυψωτικής ικανότητας 3,5 τόνων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Stril Neptun / ΓΛΑΡΟΣ καταβάλλεται προσπάθεια να παραδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό στις 6 Δεκεμβρίου 2019, ανήμερα της εορτής του Αγίου Νικολάου, του προστάτη του Πολεμικού Ναυτικού.
Εξαιρετικά μεγάλης σημασίας σε ό,τι αφορά την επιχειρησιακή αξιοποίηση του πλοίου από το Πολεμικό Ναυτικό, είναι τρία χαρακτηριστικά του πλοίου: το κατάστρωμα πολλαπλών χρήσεων συνολικής έκτασης 580 τετραγωνικών μέτρων (με διαστάσεις 44,3 μέτρα X 13,1 μέτρα) και δυνατότητας μεταφοράς φορτίου βάρους 655 τόνων, το υψηλής ακρίβειας, δυναμικό σύστημα ακινησίας σε επιλεγμένη θέση Kongsberg SDP 21 (Dynamic Positioning) και η δυνατότητα στατικής δύναμης συνεχούς ρυμούλκησης (bollard pull) 100 τόνων (μέγιστη 112 τόνων).
Λόγω αυτών των χαρακτηριστικών το πλοίο κατά βάση αποτελεί πλατφόρμα πολλαπλών χρήσεων που μπορεί να αναλάβει ποικιλία επιχειρησιακών αποστολών.
Ως ρυμουλκό λόγω της μεγάλης δυνατότητας στατικής δύναμης συνεχούς ρυμούλκησης (bollard pull) 100 τόνων (μέγιστη 112 τόνων), που είναι σημαντικά μεγαλύτερη οποιουδήποτε άλλου ρυμουλκού που έχει σε υπηρεσία το Πολεμικό Ναυτικό.
Ως πλοίο διάσωσης υποβρυχίων (κατάστρωμα πολλαπλών χρήσεων + δυναμικό σύστημα ακινησίας σε επιλεγμένη θέση). Επί του καταστρώματος μπορούν να τοποθετηθούν συσκευασμένα εντός τυποποιημένων εμπορευματοκιβωτίων (container) μέσα, υλικά και εξοπλισμός διάσωσης υποβρυχίων ικανοποιώντας μία επιχειρησιακή απαίτηση του Πολεμικού Ναυτικού στρατηγικού επιπέδου.
Υπενθυμίζεται ότι από το 2008 η απόκτηση πλοίου διάσωσης υποβρυχίων αποτελούσε προτεραιότητα του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού σε εθνικό αλλά και συμμαχικό / διεθνές επίπεδο. Σημειώνεται ότι σήμερα στην Ανατολική Μεσόγειο / Αιγαίο μόνο η Τουρκία διαθέτει σύγχρονο πλοίο διάσωσης υποβρυχίων το τουρκικής σχεδίασης, του ομώνυμου τύπου, TCG Alemdar (A-582). Γίνεται εύκολα αντιληπτό πόσο μεγάλη σημασία έχει το «σπάσιμο» του τουρκικού μονοπωλίου τόσο σε εθνικό όσο και συμμαχικό / διεθνές επίπεδο.
Ως πλοίο ανεφοδιασμού μονάδων επιφανείας του Στόλου εν πλω και εν όρμω σε κύριες και προκεχωρημένες θέσεις. Με δεξαμενές συνολικής χωρητικότητας 6.000 κυβικών μέτρων το πλοίο μπορεί να εφοδιάσει με καύσιμα (diesel) και πόσιμο ύδωρ τις μονάδες επιφανείας όλων των τύπων και υποβρύχια που διαθέτει σε υπηρεσία το Πολεμικό Ναυτικό.
Μάλιστα η χωρητικότητα των δεξαμενών του είναι υπερδιπλάσια αυτής των τύπου Luneberg 701C Πλοίων Γενικής Υποστήριξης ΠΓΥ ΑΞΙΟΣ (Α-464) και ΠΓΥ ΑΛΙΑΚΜΩΝ (Α-470), που έχουν συμπληρώσει περισσότερα από 50 χρόνια σε υπηρεσία με το Γερμανικό (αρχικά) και το Πολεμικό Ναυτικό στη συνέχεια.
Επίσης η χωρητικότητα δεξαμενών του Stril Neptune / ΓΛΑΡΟΣ υπολείπεται ελαφρώς αυτής του πολλαπλά μεγαλύτερου εκτοπίσματος (13.400 τόνοι), τύπου Etna ΠΓΥ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ (Α-374). Ταυτόχρονα, το κατάστρωμα πολλαπλών χρήσεων επιτρέπει τη μεταφορά σημαντικών ποσοτήτων πυρομαχικών (συσκευασμένων σε παλέτες), τορπιλών, τροφίμων, ανταλλακτικών, αναλωσίμων, ελαιολιπαντικών και γενικά εφοδίων και τον ανεφοδιασμό των φίλιων πλοίων επιφανείας και υποβρυχίων με τη βοήθεια του αυξημένης ανυψωτικής ικανότητας (10 τόνων) γερανού με τηλεσκοπικό βραχίονα.
Ως κινητή βάση επισκευών, με την εγκατάσταση εξοπλισμού συνεργείων επισκευών σε τυποποιημένα εμπορευματοκιβώτια (container).
Ως κινητή βάση διεξαγωγής και υποστήριξης επιχειρήσεων ειδικών δυνάμεων, καθώς διαθέτει επαρκή επιφάνεια και δυνατότητα μεταφοράς φορτίου για τη μεταφορά και ενδιαίτηση όχι μόνο του προσωπικού αλλά και ποικιλίας εξοπλισμού και μέσων.
Ως πυροσβεστικό λόγω του σχετικού εξοπλισμού τον οποίο διαθέτει.
Με βάση τα ανωτέρω και τη δυνατότητα συνδυασμού περισσότερων από μία λειτουργίες, το νέο Πλοίο Γενικής Υποστήριξης αποτελεί πολλαπλασιαστή δύναμης για το Πολεμικό Ναυτικό, προσφέροντας πρωτόγνωρες επιχειρησιακές δυνατότητες σε ποικιλία τομέων. Αβίαστα μπορεί να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι η επιλογή του πλοίου που δωρίζεται στο Πολεμικό Ναυτικό έγινε στη βάση ολοκληρωμένης μελέτης από τον δωρητή και το επιτελείο του που είναι προφανές ότι αναζήτησαν καινοτόμες λύσεις.
ΑΝΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΜΙΜΗΤΕΣ
Η νέα δωρεά Λασκαρίδη αποτελεί συνέχεια της δωρεάς του προγράμματος ΚΥΚΝΟΣ στο πλαίσιο του οποίου ήδη αντικαταστάθηκαν τα ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη στην τύπου Standard Φ/Γ ΑΙΓΑΙΟΝ (F-460) και στις 2 Μαΐου 2019 συμβασιοποιήθηκε η αντικατάσταση και των ηλεκτροπαραγωγών ζευγών στην τύπου Standard Φ/Γ ΕΛΛΗ (F-450).
Ειδικότερα, οι συμβάσεις στο πλαίσιο του προγράμματος ΚΥΚΝΟΣ περιλαμβάνουν για κάθε μία φρεγάτα την παράδοση τεσσάρων ηλεκτροπαραγωγών ζευγών, κατασκευής των εταιρειών “SOCIETE INTERNATIONALE DES MOTEURS BAUDOUIN” και “LEROY SOMER”, αριθμού ανταλλακτικών, εργαλείων και υποστήριξης και την εγκατάσταση τους (συμπεριλαμβανομένης της εκτέλεσης των απαραίτητων σωληνουργικών και ηλεκτρολογικών εργασιών διασύνδεσης και λειτουργίας) αλλά και την εκτέλεση των αναγκαίων δοκιμών, με το συνολικό κόστος (περί το 1 εκατ. ευρώ ανά φρεγάτα) να αναλαμβάνεται εξ ολοκλήρου από τον δωρητή.
Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι τα οφέλη δεν περιορίζονται μόνο στις δύο φρεγάτες στις οποίες εγκαθίστανται τα νέα ηλεκτροπαραγωγή ζεύγη αλλά επεκτείνονται στο σύνολο των εννέα φρεγατών του τύπου καθώς τα αποσυρόμενα ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη χρησιμοποιούνται ως πηγή ανταλλακτικών.
Εδώ επίσης θα πρέπει να επισημανθεί ότι κοινό χαρακτηριστικό των δωρεών Λασκαρίδη είναι ότι πρόκειται για έργα που παραδίδονται έτοιμα προς χρήση («turnkey project»). Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγονται οι γραφειοκρατικές καθυστερήσεις του δημόσιου λογιστικού και η γνωστή έλλειψη πιστώσεων και διασφαλίζεται η ολοκλήρωση των έργων σε αυστηρά χρονοδιαγράμματα.
Ελπίζουμε η φιλοπατρία και πρωτοποριακή συλλογιστική του δωρητή να αποτελέσει έναυσμα για μιμητές που τη συγκεκριμένη περίοδο τόσο μεγάλη ανάγκη έχουν το Πολεμικό Ναυτικό και οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά και η χώρα μας γενικότερα.
Πλέον θα πρέπει να έχει γίνει από όλους μας αντιληπτό ότι η διασφάλιση (ή ακρωτηριασμός) των ζωτικών συμφερόντων της χώρας διακυβεύονται σήμερα και όχι σε μερικά χρόνια από σήμερα. Άρα απαιτούνται πρωτοβουλίες που θα επιφέρουν ΑΜΕΣΟ αποτέλεσμα.
πηγή
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου