Το Ελληνικό Θωρηκτό Αβέρωφ |
Αν και τα μεγάλα πλοία επιφανείας, πλην των αεροπλανοφόρων, έχουν εδώ καιρό εξαφανιστεί, με ελάχιστες εξαιρέσεις, ο καθηγητής Φάρλεϊ του Patterson School of Diplomacy and International Commerce, πιστεύει πως έχει έρθει η ώρα να επιστρέψουν.
«Εδώ και δεκαετίες οι ναυπηγοί κατασκευάζουν πλοία που με τα δεδομένα των δύο παγκοσμίων πολέμων, θα θεωρούντο εξαιρετικά εύθραυστα. Τα πλοία αυτά μπορούν να πλήξουν σε μεγάλες αποστάσεις, μεγαλύτερες αυτών των αρχών του 20ου αιώνα, αλλά δεν μπορούν να αντέξουν σε πλήγματα. Ίσως, λοιπόν, ήρθε ή ώρα να ξανασκεφτούμε μήπως πρέπει να κατασκευάσουμε και πάλι θωρακισμένα πλοία», ανέφερε ο Αμερικανός καθηγητής.
Η θωράκιση εφαρμόστηκε στα πλοία από την αρχαιότητα. Ωστόσο, το αρχέτυπο των «σύγχρονων» θωρηκτών θεωρούνται τα πλοία της κλάσης Royal Sovereign, που ναυπηγήθηκαν για το Βρετανικό Ναυτικό, στη δεκαετία του 1890.
Βρεττανικά θωρηκτά |
«Η φονικότητα και η επιβιωσιμότητα των πλοίων αυξήθηκε δραματικά τα επόμενα χρόνια. Το 1915 τα θωρηκτά πρώτης γραμμής του Royal Navy είχαν εκτόπισμα 27.000 τόνων. Στη δεκαετία του 1920 το καταδρομικό μάχης Hood είχε εκτόπισμα 45.000 τόνων. Το 1921 υπήρξε μια διεθνής συμφωνία για τον περιορισμό του μεγέθους των θωρηκτών.
Ιαπωνία και Γερμανία σχεδίαζαν πλοία εξωπραγματικών διαστάσεων», λέει ο καθηγητής.
Ωστόσο, οι ναυτικές συγκρούσεις του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου απέδειξαν πως και τα μεγάλα πολεμικά δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν επιθέσεις από υποβρύχια ή αεροσκάφη, πόσο μάλλον να αντεπιτεθούν σε αεροσκάφη και υποβρύχια. Έτσι μετά τον πόλεμο, τα μεγάλα πλοία, σιγά-σιγά, χάθηκαν στη λήθη.
Τα «θωρηκτά», με την έννοια των φερόντων θωράκιση πλοίων, επανεμφανίστηκαν στη δεκαετία του 1970, όταν το τότε Σοβιετικό Ναυτικό ναυπήγησε τα καταδρομικά της κλάσης Kirov. Απαντώντας, οι Αμερικανοί, επανέφεραν σε υπηρεσία τα θωρηκτά της κλάσης Iowa, του Β’ ΠΠ.
«Πρόσφατα ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα αρχίζουν να ξανασκέφτονται την κατασκευή μεγάλων πλοίων επιφανείας. Το αμερικανικό πρόγραμμα CG (X) αφορά ένα πυρηνοκίνητο καταδρομικό εκτοπίσματος 25.000 τόνων», ανέφερε ο Φάρλεϊ.
Το γερμανικό θωρηκτό Βίσμαρκ |
Τα σκάφη αυτά, με εκτόπισμα 17.500 τόνων, θα είναι εξοπλισμένα με 60 πυραύλους cruise, 128 πυραύλους επιφανείας-αέρος, 16 πυραύλους επιφανείας-επιφανείας και πυροβόλα. Θα μπορεί να αναπτύσσει ταχύτητα 30 knots και θα έχει αυτονομία 90 ημερών.
Έτσι φαίνεται πως η θεωρία του καθηγητή Φάρλεϊ επιβεβαιώνεται: «Τα μεγάλα πλοία μπορούν να μεταφέρουν περισσότερους πυραύλους, για άμυνα και επίθεση. Προηγμένα συστήματα πυροβολικού θα παρέχουν στα σκάφη αυτά τη δυνατότητα να πλήττουν μακρύτερα και με μεγαλύτερη ακρίβεια, όσο ποτέ άλλοτε.
»Τα μεγάλα πλοία θα έχουν αυξημένη φονικότητα, αλλά και επιβιωσιμότητα», τόνισε ο καθηγητής και συμπλήρωσε λέγοντας πως τα σύγχρονα θωρηκτά θα μπορούν να εξουδετερώνουν και εχθρικές παράκτιες δυνάμεις.
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου