2 Αυγούστου 2014

Επιτυχημένη η επιχείρηση ΑΓΗΝΩΡ του Πολεμικού μας Ναυτικού. Η φρεγάτα ΣΑΛΑΜΙΣ έσωσε 186 Ελληνες και ξένους υπηκόους από την Λιβύη.

Οι συνθήκες υπό τις οποίες έγινε η μεταφορά των Ελλήνων πολιτών

Υπό δύσκολες συνθήκες έγινε η επιβίβαση, στο λιμάνι της Τρίπολης, των Ελλήνων και ξένων πολιτών, τους οποίους έσπευσε να απομακρύνει από το πεδίο των εμφύλιων μαχών στη Λιβύη, η φρεγάτα του ΠΝ «Σαλαμίς».
 
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ύστερα από πλου περίπου 27 ωρών (650 ν.μ) το Σαλαμίς κατέπλευσε στις προσβάσεις του λιμανιού της Τρίπολης χθες -Πέμπτη- το απόγευμα, οπότε ομάδα των ΟΥΚ, που επέβαινε στο πλοίο, ασφάλισε περιμετρικά του λιμανιού κατάλληλο χώρο, προκειμένου να εγκατασταθεί εκεί ο σταθμός επιβιβάσεως από το προσωπικό της φρεγάτας.
 
Η φρεγάτα παρέμενε σε ασφαλή απόσταση κοντά στο λιμάνι και η επιβίβαση των πολιτών έγινε με φουσκωτές λέμβους του λιβυκού ναυτικού. Λόγω, όμως, του μεγάλου ύψους των κυμάτων, δεν κατέστη δυνατή η μεταφορά του συνόλου των πολιτών με τις λέμβους. Έτσι η μεταφορά συνεχίστηκε με δύο λιβυκά ρυμουλκά.
 
Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια όλων των δρομολογίων από την ξηρά στη φρεγάτα, οι άνδρες των ΟΥΚ, επιβιβασμένοι σε ειδικά εξοπλισμένο πλωτό, συνόδευαν τις λέμβους και τα ρυμουλκά, ενώ το ΣΑΛΑΜΙΣ τηρούσε όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ετοιμότητας και ασφαλείας για την προστασία των πολιτών και την αντιμετώπιση ενδεχόμενης απειλής. 
 

Έφτασε στις 8:30 το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά η φρεγάτα «Σαλαμίς» του Πολεμικού Ναυτικού, η οποία πραγματοποίησε την επιχείρηση εκκένωσης Ελλήνων και αλλοδαπών πολιτών από το λιμάνι της Τρίπολης στη Λιβύη.
 
Τους ξένους υπηκόους υποδέχθηκαν αξιωματούχοι των πρεσβειών των χωρών τους στην Αθήνα.
 
Όπως έγινε γνωστό, μεταξύ αυτών ήταν ο Κινέζος πρέσβης ο οποίος, ευχαρίστησε το πλήρωμα της φρεγάτας για την υποστήριξη της Ελλάδας στις κινεζικές προσπάθειες για αποχώρηση πολιτών της από τη Λιβύη. Αντίστοιχες ευχαριστίες εξέφρασαν και οι άλλοι αξιωματούχοι των ξένων πρεσβειών.
 
Με μέριμνα του υπουργείου Εξωτερικών σε συνεργασία με τις αντίστοιχες πρεσβείες έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για τη φιλοξενία των αλλοδαπών υπηκόων και για την αποχώρησή τους από την Ελλάδα.
 
Η φρεγάτα επέστρεψε στο ναύσταθμο της Σαλαμίνας.
Στη φρεγάτα επέβαιναν συνολικά 186 πολίτες, εκ των οποίων 77 είναι από Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού της ελληνικής πρεσβείας), 12 από την Κύπρο, 78 από την Κίνα, 10 από τη Βρετανία, 7 από το Βέλγιο, 1 από τη Ρωσία και 1 από την Αλβανία.
Η επιχείρηση εκκένωσης από την Τρίπολη της Λιβύης ολοκληρώθηκε με επιτυχία τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.
Στην ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας αναφέρεται ότι η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε από τη φρεγάτα «Σαλαμίς» με την υποστήριξη οργανικού ελικοπτέρου και κατάλληλα εξοπλισμένης ομάδας της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ).
 
Η επιχείρηση έγινε κάτω από δύσκολες συνθήκες. Ύστερα από πλου περίπου 27 ωρών, το «Σαλαμίς» κατέπλευσε στις προσβάσεις του λιμανιού της Τρίπολης το απόγευμα της Πέμπτης, οπότε ομάδα των ΟΥΚ, που επέβαινε στο πλοίο, ασφάλισε περιμετρικά του λιμανιού κατάλληλο χώρο, προκειμένου να εγκατασταθεί εκεί ο σταθμός επιβιβάσεως από το προσωπικό της φρεγάτας.
 
Η φρεγάτα παρέμενε σε ασφαλή απόσταση κοντά στο λιμάνι και η επιβίβαση των πολιτών έγινε με φουσκωτές λέμβους του λιβυκού ναυτικού. Λόγω, όμως, του μεγάλου ύψους των κυμάτων, δεν κατέστη δυνατή η μεταφορά του συνόλου των πολιτών με τις λέμβους.
Έτσι η μεταφορά συνεχίστηκε με δύο λιβυκά ρυμουλκά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: