12 Ιουλίου 2011

Μέγάλη έκρηξη στη Ναυτική Βάση στο Μαρί Κύπρου, μεταξύ Λεμεσού & Λάρνακας.

Η έκρηξη έγινε σε 98 κοντέινερς με πυρίτιδα, που πριν 2,5 χρόνια (28-01-2009) μεταφέρονταν και κατευθύνονταν (μέσα σε καράβι, ρωσικό με κυπριακή σημαία) από το Ιράν για τη Συρία, φορτία τα οποία κατασχέθηκαν λόγω του εμπάργκο που υπήρχε εναντίον της Συρίας και διατηρούνταν μέχρι τώρα στην εν λόγω Ναυτική Βάση.

Η συγκεκριμένη Ναυτική Βάση “Ευάγγελος Φλωράκης” στο Ζύγι, είναι η μεγαλύτερη Ναυτική Βάση της Κύπρου και ακριβώς δίπλα βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της ΕΛΔΥΚ (Ελληνικές Δυνάμεις Κύπρου) και του μεγάλου και οργανωμένου ηλεκτροπαραγωγικού Σταθμού Βασιλικού, που έχει τεθεί εκτός λειτουργίας (“έχει διαλυθεί”, “θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο”), με αποτέλεσμα πολλές περιοχές της Κύπρου να μην έχουν ηλεκτρικό ρεύμα.

Άραγε η εν λόγω έκρηξη έχει κάποια σχέση με την άρνηση των Κυπρίων να παραχωρήσουν Βάσεις τους για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις ΝΑΤΟ, ΕΕ & ΗΠΑ εναντίον της Λιβύης, λίγους μήνες πριν;;; Μπορεί να είναι και “τιμωρία”;;;

Λέγεται ότι το συγκεκριμένο στρατιωτικό υλικό έπρεπε να έχει καταστραφεί κι όχι να εγκαταλειφθεί με τον τρόπο που συνέβη στη Βάση αυτή. Οπότε, ίσως οφείλεται σε αμέλεια, αν αναλογιστεί κανείς τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στην περιοχή αυτή την εποχή;

Θα δείξει…

Οι κάτοικοι των γύρω περιοχών αναφέρουν ότι τη στιγμή της έκρηξης (διαδοχικών εκρήξεων για την ακρίβεια) είδαν “μανιτάρι”, πυρηνικού τύπου και σιδερένια αντικείμενα-θραύσματα (που προέρχονταν από τις γύρω κατοικημένες περιοχές και εργασιακούς χώρους στρατοπέδων & ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού) να εκτοξεύονται σε μεγάλες αποστάσεις. Όλες οι γύρω περιοχές είναι γεμάτες με τέτοια διάσπαρτα σιδερένια κομμάτια.

Όλα τα γύρω χωριά της περιοχής, σε έκταση 10 χιλιομέτρων, έχουν υποστεί σοβαρές καταστροφές και η παρούσα εικόνα θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο. Εκκλησίες, σπίτια, κτίρια κατέρρευσαν σαν χάρτινοι πύργοι από το ωστικό κύμα.

πηγή Σχολιαστές χωρίς σύνορα

Νεώτερη ενημέρωση

Δόθηκαν στη δημοσιότητα τα ονόματα των νεκρών από την έκρηξη σε φυλασσόμενα εμπορευματοκιβώτια πυρίτιδας στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης».

Οι 12 νεκροί είναι οι:

  • Πλοίαρχος Ιωαννίδης Ανδρέας, Διοικητής Ναυτικού/ ΓΕΕΦ,
  • Αντιπλοίαρχος Λάμπρου Λάμπρος, Διοικητής της Ναυτικής Βάσης.
  • Αρχικελευστής Κλεάνθους Κλεάνθης, Υπαξιωματικός στη Διοίκηση της Ναυτικής Βάσης,
  • ΕΠΥ Κελευστής Ηρακλέους Μιχάλης, Υπαξιωματικός στη Διοίκηση της Ναυτικής Βάσης,
  • Ναύτης (Εθνοφρουρός) Χριστοφόρου Μιλτιάδης, της Διοίκησης Ναυτικής Βάσης,
  • Ναύτης (Εθνοφρουρός) Χριστοφόρου Χριστάκης, της Διοίκησης Ναυτικής Βάσης.
  • Αρχιλοχίας Πυροσβεστικής Υπηρεσίας 3591 Ανδρέας Παπαδόπουλος,
  • Πυροσβέστης 74 Βασίλης Κρόκος,
  • Πυροσβέστης 2446 Σπύρος Τταντής,
  • Πυροσβέστης 3520 Παναγιώτης Θεοφίλου,
  • Αρχιπυροσβέστης 3311 Γιώργος Γιακουμή,
  • Πυροσβέστης 4829 Αδάμος Αδάμου.

Ο Υπουργός Άμυνας αποφάσισε να τους προάξει επ’ ανδραγαθία.

Οι δίδυμοι αδερφοί Μιλτιάδης και Χριστάκης Χριστοφόρου.

πηγή

Τις παραιτήσεις τους υπέβαλαν στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας ο υπουργός Άμυνας, Κώστας Παπακώστας, και ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, στρατηγός Πέτρος Τσαλικίδης, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την πολύνεκρη τραγωδία σε ναυτική βάση, 20 χιλιόμετρα ανατολικά της Λεμεσού.
Οι παραιτήσεις τους έγιναν αποδεκτές.

από Enet



από το Newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια: