25 Ιουνίου 2014

Ναυτικό: Σεμινάριο νέων αξιωματικών ευρωπαϊκών χωρών.

Το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοίνωσε, ότι από 23 έως 27 Ιουνίου 2014, διεξάγεται, στις εγκαταστάσεις της σχολής Ναυτικών Δοκίμων στον Πειραιά, Σεμινάριο Νέων Αξιωματικών για τα κράτη-μέλη, που συμμετέχουν στην ετήσια Σύνοδο των Αρχηγών των Ευρωπαϊκών Ναυτικών (CHENS – Chief of European Navies Symposium). 

Το εν λόγω σεμινάριο εκτελείται στο πλαίσιο των αποφάσεων της CHENS περιόδου 2012 – 2013, την προεδρία της οποίας είχε ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ. Το κύριο θέμα του σεμιναρίου είναι η εκμετάλλευση των σελίδων Κοινωνικής / Επαγγελματικής Δικτύωσης από τα στελέχη και την Ηγεσία των ευρωπαϊκών Ναυτικών, ενώ συμμετέχουν 31 νέοι Αξιωματικοί από 20 χώρες.

πηγή

18 Ιουνίου 2014

Ιατρική αρωγή από το Πολεμικό Ναυτικό στις ανατολικές Κυκλάδες.

Στις ανατολικές Κυκλάδες θα περιοδεύσει από 18-26 Ιουνίου το πλοίο «Προμηθεύς» για την παροχή ιατρικής αρωγής στους κατοίκους τους.
 
Στο πλοίο επιβαίνει διακλαδική υγειονομική ομάδα, η οποία αποτελείται από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων (όπως παθολόγο, καρδιολόγο, χειρουργό, παιδίατρο, ακτινολόγο, ουρολόγο, γυναικολόγο, μικροβιολόγο και οδοντίατρο).

Ο Προμηθεύς θα επισκεφθεί:
-στις 18 Ιουνίου τη Δονούσα,
-στις 19 Ιουνίου τα Κουφονήσια,
-στις 20 και 21 Ιουνίου την Ανάφη,
-στις 22 Ιουνίου τη Σχοινούσα,
-στις 23 Ιουνίου την Ηρακλειά,
-στις 24 και 25 Ιουνίου τη Σίκινο και
-στις 26 Ιουνίου τη Φολέγανδρο. 
 
το είδαμε ΕΔΩ

7 Ιουνίου 2014

Ποσειδώνια 2014. Η Ελληνική Ναυτιλία στο κέντρο της παγκόσμιας ναυτικής σκηνής.

Περισσότεροι από 1.800 εκθέτες από 93 χώρες και 19.000 επισκέπτες συμμετείχαν στην κορυφαία ναυτιλιακή έκθεση Ποσειδώνια στην Αθήνα.

Τα Ποσειδώνια 2014, η διεθνής ναυτιλιακή έκθεση που αποτελεί σημείο συνάντησης της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας, άνοιξε τις πύλες της την προηγούμενη εβδομάδα στο Metropolitan Expo και ήταν η μεγαλύτερη στη μακρά ιστορία της. Οι διοργανωτές επιβεβαίωσαν ότι το μέγεθος της έκθεσης και ο αριθμός των συμμετεχόντων χωρών κατέρριψαν κάθε προηγούμενο ρεκόρ, ενώ το πρόγραμμα συνεδρίων και σεμιναρίων ήταν πολύ πιο εμπλουτισμένο σε σχέση με την έκθεση του 2013, περιλαμβάνοντας τουλάχιστον 36 συνέδρια, σεμινάρια και τεχνολογικές παρουσιάσεις.

Η διεθνής απήχηση των Ποσειδωνίων αντανακλά το γεγονός ότι η ελληνική ναυτιλιακή οικογένεια κυριαρχεί στην παγκόσμια ναυτιλία, καθώς ο ελληνόκτητος στόλος αριθμεί αυτή τη στιγμή 3.669 ποντοπόρα πλοία ολικής χωρητικότητας άνω των 1.000 gt. Η ελληνική ναυτιλία ηγείται παγκοσμίως αντιπροσωπεύοντας το 16,16% του παγκόσμιου στόλου σε χωρητικότητα εκτοπίσματος και το 46,72% του ευρωπαϊκού στόλου σε ολική χωρητικότητα.

Η συνεχής επέκταση του ελληνικού στόλου και ο ταυτόχρονος εκσυγχρονισμός του έχει ως συνέπεια οι παροχείς ναυτιλιακών προϊόντων και υπηρεσιών από όλους τους τομείς του κλάδου να θέλουν να έρθουν σε επαφή με την ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα, η οποία πέρυσι δαπάνησε 13 δισ. δολάρια για το νέο ναυπηγικό της πρόγραμμα, επενδύοντας σε περισσότερα από 300 νέα καράβια κάθε τύπου. Για το λόγο αυτό οι παραδοσιακές ναυπηγικές δυνάμεις της Άπω Ανατολής έδωσαν δυναμικό παρόν και υτή τη χρονιά.

Και δεν ήταν οι μόνοι: πάροχοι ναυτιλιακών υπηρεσιών, κατασκευαστές ηλεκτρονικού εξοπλισμού και λογισμικού, προμηθευτές λιπαντικών και ναυτιλιακών καυσίμων, κατασκευαστές μηχανών, νηολόγια, και κάθε άμεσος και έμμεσος προμηθευτής της ναυτιλιακής βιομηχανίας έδωσε δυναμικό παρόν στη μεγαλύτερη εμπορική έκθεση που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα.

Οι συμμετέχοντες προήλθαν από κάθε γωνιά της γης, ενώ φέτος σημειώθηκε 200% αύξηση στις χώρες του Gulf Cooperation Council (GCC), με μεγάλο αριθμό εταιρειών από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και το Ομάν να αναζητούν ευκαιρίες επενδύσεων και συνεργασιών στο ελληνικό ναυτιλιακό γίγνεσθαι.

Για μία ακόμα φορά, η μεγαλύτερη εθνική συμμετοχή προήλθε από την Κίνα και ακολούθησε η Κορέα και η Ιαπωνία, ενώ φέτος το Χονγκ Κονγκ και η Τουρκία επέστρεψαν με εθνικό περίπτερο μετά από μακρόχρονη απουσία, και η Γεωργία πραγματοποίησε την παρθενική της εμφάνιση.

Ιδιαίτερη σημασία είχε και η πρώτη παρουσίαση στα Ποσειδώνια του συνδέσμου «Έλληνες Κατασκευαστές Ναυτιλιακού Εξοπλισμού Ήφαιστος» (HEMEXPO). Σκοπός της HEMEXPO είναι η πιστοποίηση και προώθηση ελληνικού ναυτιλιακού εξοπλισμού σε ναυπηγεία του εξωτερικού και ο πρώτος στόχος είναι να μπουν οι Έλληνες κατασκευαστές στη maker list των μεγάλων ναυπηγείων της Κορέας.

Τα Ποσειδώνια φιλοξένησαν φέτος δύο εκθέσεις: Η πρώτη παρουσίασε την συμβολή των Ελλήνων στις παγκόσμιες ναυπηγήσεις από 1873 έως 2013 και η δεύτερη πρόβαλε το έργο της Πολιτιστικής Ακτής Πειραιά, ένα έργο που κατασκευάζει ο ΟΛΠ Α.Ε. με τη συνεργασία της Περιφέρειας Αττικής και του Υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο μετατρέπει έναν παραλιμένιο χώρο σε “γειτονιά Μουσείων» αναβαθμίζοντας το λιμάνι σε Κέντρο Τουρισμού και Πολιτισμού.

Επιπλέον, ένα πλούσιο πρόγραμμα αθλητικών δραστηριοτήτων όπως η ιστιοπλοϊκή ρεγκάτα Posidonia Cup, το τουρνουά ποδοσφαίρου Posidonia Shipsoccer και το τουρνουά γκολφ Posidonia Golf Tournament, πρόσφεραν τη δυνατότητα ψυχαγωγίας και σύσφιξης των διαπροσωπικών σχέσεων στα 800 στελέχη της ναυτιλιακής αγοράς.

Τα Ποσειδώνια 2014 εγκαινίασε και ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς τη Δευτέρα 2 Ιουνίου ο οποίος απηύθυνε κάλεσμα στους επενδύτες λέγοντας οτι η χώρα μας προσφέρει μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες.

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε και στο ρεκόρ τουριστικών αφίξεων που σημειώθηκε το 2013, αλλά και στις αισιόδοξες προβλέψεις για το 2014, λέγοντας οτι περίπου 20 εκατομμύρια τουρίστες - αυξημένοι κατά 1,5 εκατομμύριο συγκριτικά με πέρυσι - πρόκειται να επισκεφθούν την Ελλάδα, την οποία χαρακτήρισε ως την πλέον σταθερή χώρα σε μια ιδιαίτερα ασταθή περιοχή. 

''Να αναζητά κανείς τα όρια στη γραμμή του ορίζοντα και να προσπαθεί πάντα να ξεπεράσει τα όρια της ανθρώπινης προσπάθειας!" ήταν τα λόγια του όταν αναφέρθηκε στη ναυτοσύνη. Και σημείωσε: "Για πάνω από τρείς χιλιετίες, οι Έλληνες έζησαν στιγμές μεγάλης δόξας, αλλά και στιγμές δυστυχίας. Όμως πάντα γύριζαν τα μάτια τους στη θάλασσα για να πάρουν κουράγιο κι ελπίδα, να ανακτήσουν δυνάμεις, να ξεπεράσουν δυσκολίες, να κατανικήσουν δυνάστες, να εδραιώσουν τη δύναμη και την ευημερία τους. Και να αρχίσουν ξανά από την αρχή… 

Η Ιστορία μας και ο Πολιτισμός μας, έχουν το γαλάζιο χρώμα της θάλασσας.'' 

Τέλος ο πρωθυπουργός είπε οτι ο Ελληνικός πολιτισμός και η ιστορία του τόπου είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την θάλασσα, ενώ χαρακτήρισε τη Μεσόγειο λίκνο του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Τα Ποσειδώνια επισκέφτηκε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης,ο οποίος αναφέρθηκε στην σημασία της χρήσης υγροποιημένου αερίου (LNG) στα πλοία σε χαιρετισμό που απηύθυνε σε συνέδριο που διοργάνωσε χθες ο Ελληνικός Νηογνώμων Α.Ε, σε συνεργασία με το Τ.Ε.Ι. Αθήνας. 

«Πριν από ένα περίπου χρόνο, όταν είχα θέσει για πρώτη φορά την ανάγκη της τμηματικής αντικατάστασης του ναυτιλιακού πετρελαίου από τη χρήση LNG στα πλοία της ακτοπλοΐας, πολλοί είχαν μιλήσει για μια υπεραισιόδοξη πρόβλεψη. Σήμερα, όμως, όλοι γνωρίζετε ότι όλο και περισσότεροι ασπάζονται αυτή μου την άποψη», τόνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης και πρόσθεσε ότι «στη Διακήρυξη των Αθηνών που υιοθέτησαν όλοι οι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συμπεριλάβαμε ως προτεραιότητα τη χρήση LNG. Εξάλλου, μιλώντας σε συνέδριο για ελληνοκινεζικές σχέσεις, το οποίο διοργανώθηκε, επίσης, στο πλαίσιο των «Ποσειδωνίων», ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου αναφέρθηκε στη στρατηγική συμμαχία που έχει αναπτύξει σήμερα η ελληνική κυβέρνηση με την Κίνα, υπογραμμίζοντας ότι «οι χώρες μας αποτελούν παραδοσιακά ναυτιλιακά έθνη και η ανάπτυξη του πολιτισμού τους βασίστηκε ανά τους αιώνες στη θάλασσα.

Σημαντικές ήταν και οι δηλώσεις των ξένων. «Είμαστε βέβαιοι ότι το ελληνικό ναυτιλιακό περιβάλλον είναι ιδανικό για την προβολή της θαλάσσιας βιομηχανίας του Ντουμπάι», δήλωσε ο κ. Ναουφάλ Αλ Τζουράνι, υπεύθυνος ενημέρωσης της Ναυτιλιακής Αρχής της πόλης του Ντουμπάι που χαρακτηρίζεται ως ένας υπερσύγχρονος ναυτιλιακός κόμβος, ο οποίος προσελκύει εταιρίες του χώρου από ολόκληρο τον κόσμο που επιθυμούν να μεταφέρουν την έδρα τους στο εμιράτο. Και συμπλήρωσε: «Προσφέρουμε ένα ιδιαίτερα φιλικό προς την επιχειρηματικότητα περιβάλλον με ολοκληρωμένες υποδομές μέσα σε ένα ευνοϊκό νομοθετικό πλαίσιο, τόσο σε ελληνικές όσο και σε ξένες ναυτιλιακές.» 

Ο εκπρόσωπος της εταιρίας ENOC, η οποία είναι η εθνική εταιρία πετρελαίου του Ντουμπάι στα Ποσειδώνια κ. Αριφ Αχμεντ Ελ Μαρντί είπε: «Είναι η πρώτη μας συμμετοχή σε ναυτιλιακή έκθεση και η επιλογή των Ποσειδωνίων έγινε με γνώμονα τη σημασία που έχει η Έκθεση αυτή σε διεθνές επίπεδο, καθώς μέσω αυτής μπορούμε να προβάλλουμε το ναυτιλιακό μας προϊόν σε ένα παγκόσμιο κοινό.

Μέσω της παρουσίας μας στην Ελλάδα ελπίζουμε επίσης να αποκτήσουμε την απαραίτητη τεχνογνωσία που θα μας επιτρέψει να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο τις υπηρεσίες που προσφέρουμε από τη βάση της Fujairah, το οποίο είναι το τρίτο μεγαλύτερο λιμάνι πετρέλευσης και ανεφοδιασμού καυσίμων και λιπαντικών στον κόσμο». 

Σύμφωνα με τον κ. Ελ Μαρντί, επίκειτο μεγάλη συμφωνία μεταξύ της ENOC και κυπριακής εταιρίας κατά τη διάρκεια των Ποσειδωνίων που κλείνουν την Παρασκευή με πανηγυρικό τρόπο, λόγω της σημαντικής αύξησης των μεγεθών που σημείωσε η φετινή διοργάνωση σε κάθε επίπεδο. 

Επιμέλεια: Γιώτα Χουλιάρα
Geopolitics & Daily News